Friday, 17 April 2015

Bersara tanpa KWSP

Assalamualaikum semua!

Sibuk orang cerita sana sini bila government bercadang nak naikkan umur untuk pengeluaran KWSP daripada umur 55 tahun ke 60 tahun.



Realitinya memang betul. Biasanya dalam 3 tahun, wang simpanan KWSP selesai begitu sahaja. Padahal, duit itu la sebenanye kita perlu guna untuk menampung kehidupan kita seharian selepas berpenat lelah bekerja selama berapa puluh tahun. Itu untuk orang yg kerja swasta la. Sebab untuk penjawat awam, once disahkan jawatan maka pengeluaran KWSP dah boleh dibuat. Kita bertukar dari KWSP ke sistem berpencen. Tapi ada jugak yg prefer untuk buat potongan KWSP jugak. Itu terpulang pada individu.

Penjawat awam pon ada masalah jugak. Walaupon berpencen, pencen yg kita terima takkan sama dengan gaji kita setiap bulan. Contoh gaji tiap bulan RM3000. Pencen mungkin tak sampai RM2000. Kat sini dah ada funding gap issue pulak. Kalau sebelum ni liabiliti RM1000, dengan pencen yg tak sampai RM2000 macam mana nak cover liabiliti dan expenses setiap bulan? Haaaa. Nampak kan?

Sebab tu, pada saya, baik kerja kerajaan mahupun swasta, masing2 ada isu kat sini. Masalah selepas pencen. 

Ok back to issue. Cukup ke simpanan KWSP tu untuk sara saki baki hidup kita bila mana kos sara hidup makin meningkat? Jawapannya dah tentu tak cukup. =)

Resolusinya?

Pada saya, ini kepentingannya ada pengetahuan pasal rancangan selepas bersara. Biasanya kalau penjawat awam ni kan, lagi 4 ke 5 tahun nak pencen, masa tu la baru jabatan buat kursus pasal ni. Saya rasa, sepatutnya, kursus2 macam ni perlu dilakukan sebelum kita disahkan jawatan lagi supaya dapat buka minda kita untuk rancang kewangan kita dengan lebih awal. Kalau 4 ke 5 tahun nak pencen baru nak buat memang tak sempat dah la. Dah terlalu lambat.

Kalau kita plan daripada gaji pertama, insya Allah retirement plan kita akan cukup. Sebab lagi awal kita bermula, lagi banyak fund yg kita boleh simpan. 

Itu kalau ada kesedaran untuk buat retirement fund la. Biasanya kalau orang yg masih muda, gaji banyak, kita tak pikir sangat pasal retirement fund ni. Sebab kita tak ambik kesah sangat pasal apa yg akan jadi di masa akan datang.

Cuma.

Kalau la rasa berat sangat nak buat retirement fund, apa cara lagi yg boleh kita buat untuk pastikan selepas pencen kita tak rasa susah?

Cara yg kedua adalah dengan cuba cari passive income yg bole kita jadikan sebagai simpanan. Beli tanah, buat ladang sawit atau bela ayam, itik, kambing atau lembu. Atau kalau rasa geli nak bercucuk tanam dan jadi gembala, apa kata beli tanah, bina rumah dan sewakan. Cari rumah lelong, elokkan balik dan sewakan. Semua tu passive income tu. Boleh buat duit secara senyap. Hehe.

Cara yg ketiga pulak boleh la nak jimatkan perbelanjaan mana yg patut. Kalau sebelum ni asyik makan kedai, lepas ni kurangkan makan kedai. Masak sendiri, dah tentu lebih sihat dan selamat. Puasa tiap hari Isnin dan Khamis. Kurangkan memenuhi kehendak diri, sebaliknya, penuhi apa yg kita perlukan sahaja. 

Nak cara paling best? 

Buat bisnes. Part time atau full time, kita yg tentukan. Tak semestinya amik financial product yg disediakan pihak bank sahaja untuk dapatkan passive income. Nak meniaga burger? Nak meniaga kebab? Bukak kedai makan? Semua boleh. Cuma kalau macam nak bukak kedai makan tu, modal pon banyak jugak kan? Apa kata untuk starting ni kita mulakan dengan modal yg takde risiko. 

Nak lagi senang? Cuba la bisnes Shaklee. Bisnes automated yg kita tak perlu 24 jam kerah diri buat bisnes. Masa cuti masih boleh berbisnes, masa sakit nak bersalin pon masih boleh berbisnes. Hehe. Bisnes yg fleksibel, patuh syariah dan dah tentu berjenama dunia. Shaklee bukan setahun dua je kat pasaran. Dah lama kan. =)



Oh ye, orang akan cakap, puak2 MLM ni akan mula la bg ceramah untuk ajak orang lain join. Isu GST, isu had umur pengeluaran KWSP dinaikkan maka orang2 MLM sibuk ajak buat bisnes itu ini. Klise kan? Tapi orang tak tengok betapa niat kami suci untuk membantu orang lain dapatkan side income sama. Bukan sekadar dapat duit, kita dapat kesihatan yg baik juga. Jangan la pandang serong dengan niat kami ni ye. Kenali dulu Shaklee. Jangan cepat jump into conclusion.

So tepuk dada tanya selera. 

Expenses sekarang bukan main mencanak naiknya. Kalau dulu RM50 boleh beli macam2, sekarang ni nak beli pampers anak dengan susu anak pon belum tentu lepas. Kalau duit kuih kat gerai nasi lemak boleh dapat 3 RM1. Sekarang, sebiji kuih dah RM0.40.

Haaaa. Tinggi kan kos sara hidup sekarang. Seram pulak rasanya.

Sebab tu kalau ada yg nak dapatkan side income untuk cover duit susu dan pampers anak tiap bulan, atau kalau ada yg nak side income supaya dapat lebih menyimpan, saya cadangkan untuk buat duit dengan Shaklee. Sebab apa? Sebab Shaklee 0 risk. Itu je. Modal pon RM80 je untuk yuran keahlian. Lepas tu terpulang pada kita la. Nak bisnes banyak, usaha banyak. 

Tepuk dada tanya selera.

Masih belum terlambat sebenarnya. Yg penting kita mula. Cuma rugi sikit la dibandingkan dengan orang yg dah lama mula. Itu je. Hehe. Better late than sorry!

Nak jadi ahli Shaklee? 

Meh roger saya. PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265












No comments:

Post a Comment