Friday, 27 March 2015

Zidane & Durrah 's 1st day at Taska

Assalamualaikum semua!



Saya dah start keje since Monday. Alhamdulillah, dah seminggu kerja. Anak2 pulak semalam baru saya hantar ke taska. Kalau ikut ati nak je anta bulan 4 nanti sebab senang nak kira. Tapi bawak anak2 ke opis bukanla satu amalan yg bagus kecuali kalau TERPAKSA. Maka, Isnin sampai Rabu saya bawa anak2 ke opis. Semalam mereka dah dihantar ke taska.

Durrah Adnin Zidane cool je. Maklumla, takde perasaan lagi. Tapi si abang, Muslim Wajdi Zidane, jenuh la nak pujuk. Mentang2 la dah 5 bulan kami yg jaga. So dia jadi liat sket. 2 bulan sebelum saya bersalin suami yg jaga Zidane sepenuhnya. Kemudian saya bersalin dan cuti berpantang 3 bulan. Memang hari hari hari raya la untuk Zidane sebab saya ada dengan dia.

Semalam bila nak hantar dia dah start meraung dah. Huuuu. Sendu ibu tengok awak nak oi. Tapi apakan daya. Tapi Zidane ni biasanya macam tu la. Mula2 nak kenal orang memang la dia meragam sket. Tapi lepas tu tak ingat ibu dah.

Saya hantar Zidane ke tangan cikgunya. Kemudian cikgu mintak saya beredar. Saya pon apa lagi, cabuuuttt. Hahaha. Kejam jugak rasanya. Tapi takpela nak. Ibu usahakan mana yg mampu untuk besarkan korang nanti Insya Allah. Doakan la ibu berjaya. Memang sedih dengar. Anak meraung2. Cakap nak ibu nak ibu. Huuuu.

So semalam, balik je dari taska saya mula pancing dia. Ajak dia bersembang.

Zidan, sekolah best tak? - Best
Ok tak sekolah? - Ok
Cikgu ada pukul tak? - Takdela
Kenapa Zidane menangis tadi? - Ibu tinggal Zidane.
Adik nangis tak? - Adik tak nangis.
Zidane makan apa tadi? - Makan nasik
Makan nasik dengan apa? - Erm. Entahla. Tak tau la.
Zidane ada nyanyi lagu tak kat sekolah? - Ada
Nyanyi apa? - Ermmmm. Entah la.

Hahahahaha.

Senangnya hidup awak nak. Tak tau nak jawab, cakap je entah. Hahaha. Tadi saya hantar di lagi. Sebelum tu kena pegi umpan beli biskut dengan air untuk sarapan. 

Sampai je kat taska, dia ajak saya masuk sekali. Pastu saya masuk letak beg dia. Dah puas sayang dia saya nak keluar.

Bermula la drama cerekarama. Meraungggggg. Lagi. Adik rileks. Takde nak meraung. Kuat menyengih adala.

Tapi itu la bezanya toddler dengan infant ni. Sebab tu bila ada baby dengan sorang toddler, lebihkan toddler. Bukan nak suruh berat sebelah dan pilih kasih. Tapi simply bcoz toddler dah ada emosi. Dan pandai luahkan emosi dia. Kalau tak, takdela dia cakap saya tinggalkan dia. Hehe.

Berapa lama drama cerekarama ni nak berlanjutan, wallahu a'lam. Semoga reda la next week. Weekend ni kena cari jalan untuk dia nak pegi sekolah.

Tapi kan. Budak2 ni mmg camni. Mak2 depan mata memang ngada. Bila mak takde, pandai je bawak diri. Hehe. 

Ok, itu je nak cerita hari ni. Sebab 1st time hantar taska kan. Sebelum ni ngan pengasuh. =)


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265



Thursday, 26 March 2015

Cara ajar abang terima adik baru

Assalamualaikum semua!!

Hari ni nak share sket tips nak ajar anak yg lebih tua untuk terima adik kecik diorang. Tua tu dalam erti kata lahir dulu la. Bukan la tua yg macam umo 18 tahun. Kalau umo 18 tahun tak reti bahasa lagi elok dilempangkan aje. Dah beso. Dah bole kawin. Haha.

First few weeks masa kelahiran Durrah Adnin Zidane, Muslim Wajdi Zidane selaku si abang memang tak boleh dikawal. Memang kita faham dia excited. Dia sayang adik dia. Tapi dalam umo macam dia yang baru nak masuk 3 tahun, dia tak tau lagi cara nak kawal pergerakan dan otot dia. Sebab tu la kalau dia cium adik dia nampak kasar. Macam nak menekan. Tapi sebaliknya itu memang cara budak2 bawah 3 tahun pamerkan kasih sayang dia. Cuma mungkin dia belum pandai untuk kawal pergerakan otot dia. Sebab tu setiap perlakuan dia nampak kasar dan boleh menyakitkan. Kita sebagai yg dewasa tak boleh nak expect dia terima dan belajar untuk berlembut terus. Kena amik masa la. 

Ada yg cakap kalau anak yg lebih tua tu perempuan, tendency untuk berkelakuan kasar tu kurang sket. Tapi hakikatnya tidak. Sama je diorang ni. Haha.

So camna saya layan kehendak Zidane yg nakkan attention sambil nak penuhi keperluan adiknya dalam masa yg sama?

Tak banyak caranya pon. Try and adjust. Dan akhirnya, Zidane dapat terima hakikat yg dia dah ada adik dan dia seorang abang. Alhamdulillah.

Ada orang bagi tips masa kita mengandung lagi kita kena kenalkan dia dengan adik dia dalam perut. Memang betul. Teori dan praktikal sememangnya berbeza. Walau kita dah kenalkan dia dengan adiknya, bila dah keluar lain plak kaedahnya. Haha.

Aritu masa Durrah lahir, saya nak susukan dia. Zidane menangis2 macam rasa dikhianati. Kesian ooo tengok dia masa tu. Dalam sebulan yg pertama, bila saya nak susukan adik dia, dia pon datang menyelit sama. Tandem nursing terus. Memang sakit ati rasanya. Stress pon ye. Sebab rasa penat dan tak selesa. Tengah main pon dia tinggalkan mainan dia. Sampai ke tahap tu la kiranya.

Apa saya buat? Saya follow the flow. Ikut rentak dia. Dia nak susu? Saya susukan. Tapi dalam masa yg sama, saya pesan. Zidane dah besar. Kalau dah besar masih menyusu malu kat adik. Nanti gigi rosak. Saya tunjuk gak gamba excitotoxins. Haha. Bukan niat nak takutkan dia. Tapi terpaksa. Itu je yg mampu. Saya bagitau dia banyak kali. Repeat. Repeat. Repeat. Sampai dia ready nak wean off sendiri.

Alhamdulillah, dah hampir 2 minggu Zidane wean off. Kira misi saya untuk menyusukan Zidane selama 2 tahun berjaya. In fact extra 7 bulan lagi. 2 tahun 7 bulan. Pengalaman yg betul2 cukup manis. Zidane anak sulung saya. Bila kita berjaya susukan anak sampai 2 tahun lebih, rasa berjaya sangat. Alhamdulillah.

So kesimpulannya, kita kena siapkan anak. Kena bagitau dan kemudian follow the flow. Ikut rentak dia. Sebab at the end of the day, dia akan wean off sendiri. Skang kalau adik dia menyusu, dia tak heran dah. Takde dah nak mencelah. Dia dah dapat terima yg sekarang giliran adik dia untuk menyusu pulak dan dia takkan ganggu. Masa akhir2 dia nak wean off tu, masa tengah susukan dia saya cakap kat dia ok zidane dah cukup dah. Automatik dia senyum dan berenti. Kalo x sebelum tu melalak ko. Rasa macam kita ni mengkhianati cinta dia. Haha.

Next, saya ajar cara untuk Zidane sayang adik dia. Cara sayang dengan buat adik senyum, gelak. Cara sayang dengan cium adik. Zidane ni tahap dia geram dengan adik dia, bila dia pegang pipi adik dia, berlaga2 gigi dia sebab geram. Tu dia. Sampai camtu sekali. Pastu dia akan saje usik muka, mata, pipi adik dia. Sengaja buat adik dia bengang. Pastu dia cakap gemuk gemuk gemuk. Comel comel comel. Hahaha. Itu la dia budak2 kan. Ada sekali tu dia gigit perut adik dia. Berparut anak aku. Huhu. Nak marah tak boleh. Tapi bila adik dia nangis dia gelabah. Bila tanya sayang adik tak dia cakap sayang. Geram tak bertempat. Kalau adik dia menempik nangis tiba2 tu keje dia la. Haha. Terpaksa la tunjuk parut tu kat dia. Baru la dia insaf jap. Dicium2 adik dia. Tapi lepas 2 hari dia buat balik. Adoi. Budak2 kan cepat lupa. Sebab tu kena repeat selalu. 

Yg ketiga, mudah je. Fahami emosi anak yg toddler ni. Diorg dah ada emosi. Ni jugak pesanan yg saya dapat daripada kawan2 yg dah pernah ada pengalaman jaga anak toddler dan baby dalam masa yg sama. Kenapa kena lebihkan Zidane? Sebab Zidane dah ada emosi. Sambil tu pandai la kita nak psycho dia balik kan. Tunjuk yg walau adik dia ada, kasih sayang kita terhadap dia tak pernah padam malah semakin menyala2. In fact, saya selalu cium dan gomol Zidane. Nak tunjuk kasih sayang kan. Kena la express. Jangan pendam. Budak2 ni ibarat perempuan. Kasih sayang kena tunjuk dan express kan. Jangan disimpan. Durrah masih kecik. Tak paham pape pon lagi. Yg dia tau minum susu, tidur. Nangis bila rasa tak selesa. Tu je. Zidane lain halnya. Dia ada perasaan. Dia tau bila kita marah. Dia tau kalau kita tunjuk kita tak sayang dia. Sebab tu kena ada empathy kat situ. Dahulukan yg lebih tua.

Keempat, libatkan anak yg lebih besar dengan aktiviti adiknya. Contoh mudah, mintak dia tolong ambilkan pampers. Zidane sampai tahap tolong jiruskan adik dia berak dengan mandi la. Pastu dia amik gayung, dia cebok air, dia tuang selamba kat muka adik dia. Haha. Haru nak oi. Tapi takpela.

Yg terakhir, kami ubah denda atas kesalahan dia mengusik adik atau buat adik menangis dengan benda yg gembirakan dia. Contohnya, kalau Zidane usik adik dia sampai menangis, kami akan geletek dia sampai dia letih. Kenapa? Sebab kami tak nak dia rasa kami lebihkan adik dia. Betul. Kalau kita marah, nanti dia lagi marah. Budak 3 tahun. Mana tau benda lain. Pada dia, dia yg betul belaka. Sebab tu bila dia marah, dia buat adik, kita sabar dan jangan tinggikan suara. Try la buat macam saya. Insya Allah dia takkan rasa tersisih walau sikit pon.

Rasanya itu je cara nak ajar anak yg lebih tua terima adik baru. Sebab kunci nya adalah dengan memegang emosi anak. Bila anak rasa tak terabai dia akan hepi. Bila dia hepi, dia akan terima adik baru dia. Alhamdulillah Zidane dah dapat terima adik dia dalam hidup dia. Kemain seronok lagi dia main pipi adik dia. Hehe.

Semoga Zidane jadi pelindung adik2nya nanti. Tiap kali solat saya doa supaya hubungan adik beradik ni sentiasa harmoni. Insya Allah.


Ibu loves u both forever and beyond!




Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265

Monday, 23 March 2015

Cara MAINTAIN berat badan selepas berpantang

Assalamualaikum semua!

Hari ni saya dah masuk keje balik selepas 3 bulan bercuti panjang. Alhamdulillah. Merasa la nak jaga anak 3 bulan. Haha. Tapi kan. Kalo boleh putar balik masa, rasa nak cuti 2 bulan je. Kih kih. Bukan apa, kalau anak sulung boleh la cuti sampai 3 bulan. Kalau anak seterusnya, 2 bulan cukupla. Sebab apa? Sebab melayan 2 orang anak dalam satu masa ni memang jenuh hoi hoi. 

Mujur la Allah bagi kekuatan fizikal dan mental. 

Ape pon kan, lepas je abis berpantang dan cuti bersalin, sibukla kita ni ibu2, mak2 nak kuruskan badan. Penting sangat ke nak dapatkan balik figure idaman? Hehe.

Saya pulak, lepas abis berpantang sibuk nak cari rawatan pulih dara. Sejak beranak dua ni, kesedaran untuk jaga body tu lebih lagi. Bukan semata2 nak pikat suami pon. Tapi lebih daripada tu sebab nak pastikan badan kita sentiasa sihat dan bertenaga. Takpela, nanti kita cakap pasal rawatan dalaman tu. Arini nak cakap pasal tips nak dapatkan berat badan ideal selepas bersalin.

Masa berpantang memang la masa yg paling sesuai untuk dapatkan berat badan yg kita nak. Tapi semua tu pon tak berguna jugak kalau lepas berpantang kita bedal makan dengan bersungguh-sungguh.

Sebab tu la pada saya, lepas berjaya turunkan sikit badan masa berpantang 44 hari tu, kita struggle pulak untuk maintain berat badan kita. Nak maintain tu lagi susah ok. Lagi2 untuk ibu berpantang ni. Maklumla, masa berpantang, pantang makan sungguh. Tu tak boleh. Ni tak boleh. Lepas je abis pantang balas dendam.

Ni sendiri apa yg jadi kat saya. Sebab saya ingat lagi selepas berpantang anak pertama dulu badan naik macam dipam. Sebab apa? Sebab tak pandai nak maintain berat lepas berpantang. Tapi mengaku gak la. Dulu bulat ooo. Lepas berpantang pon bulat jugak. Sebab apa? Sebab tak berbengkung. Sampai ayah perli anak dia ni membulat aje la pasni. Lagi2 kalau tengok time makan tu berselera macam bela saka. Hahahaha. Sabo aje la.

Tapi berkat usaha gigih menyusukan anak dan kesabaran memekakkan telinga orang mengkritik, akhirnya dapat jugak la menurunkan berat badan dan dapatkan kembali berat sebelum bersalin dalam masa 10 bulan. 

Nak tengok gamba dulu?


kiri 3 bulan lepas bersalin
kanan 4 bulan lepas bersalin


kiri 7 bulan lepas bersalin
kanan 10 bulan lepas bersalin


Tak mustahil nak turunkan berat badan dengan cara yg selamat. Yg kena kental hati dan telinga. Haha. Sebab tu la saya cakap, nak kurus senang. Jaga makan, ambil suplemen yg betul, teruskan menyusu anak, makan makanan berkhasiat, makan dengan cara yg betul, insya Allah berat badan turun. Yang susahnya adalah nak maintain berat badan tu. Pastikan jarum penimbang tak bergerak sket pon.

Kalaula kita ni ada penyakit sensitif tengok jarum penimbang tu lagi la parah. Naik sket stress. Naik sket stress. Tak sedar yg stress tu pon punca kegemukan. Hehe. Lepas ni pandang muka anak2 jangan stress walaupon rumah bersepah, jangan stress. Tak elok ok. Haha. 

Selain daripada tu, banyakkan la pengambilan buah-buahan dan serat. Sebab apa? Sebab buah-buahan dan makanan berfiber ni membantu kita lawas dan detoks usus kita dengan lebih lancar dan baik. Kalau makan buah-buahan, ambil di awal proses makan. Macam masa buka puasa. Kan ke sunnah ambil buah-buahan dulu baru sebat makanan lain.

Kalau nak maintain berat badan, elakkan la makan makanan yang tak berkhasiat tu. Jajan usah cakap la. Makanan yg dimasak dengan cara yg tak bagus untuk proses turunkan berat badan macam goreng2, guna minyak melimpah ruah, bersantan berlemak tu pon cuba la elakkan. Ye la, kita kan orang melayu. Kalau makanan tak berminyak dan tak berlemak tu bukan melayu la namanya. Tak sedap. Hehe. Kata nak maintain berat badan. Beauty is pain kan. Pain sangat sebab tak dapek makan sedap. Hehe. Kot teringin sangat tak salah cuba sikit. Rasa la sket. Kang masuk batu belah batu bertangkup plak. Tapi janganla sampai tak sedar diri merasa tu. Bukan berpinggan2 baru dapat "merasa". Jangan sampai merasa membulat nanti. Hehe.

Makan kerap tak salah. Tapi ambil portion yg kecik2 je. Macam Kevin Zahri cakap. Nasi tak pernah salah. Nak makan 6 kali nasik pon takde hal. Yg jadi masalah bila jenis skip meals. Lepas tu mula balas dendam masa makan next meal. Sebab tu la Kevin Zahri ajar untuk kita ambil portion yg kecil tetapi kerap. Makan sebelum lapar. Sebab kalau makan masa dah lapar memang kita melahap. Berhenti pulak sebelum kenyang. Jangan dah bersandar baru nak stop. Tu memang mengundang kegemukan. Nak ambil meal replacement tak de masalah. Yg jd masalah bila ambil meal replacement tapi terus tak ambil makanan lain. Saya pon ambik jugak Cinch Shake shaklee. Tapi tidaklah mengakibatkan saya tak ambik makanan langsung. Makan tetap makan. Cuma bila ambik meal replacement ni kita kurangkan portion makanan kita. Tu weight management yg betul. 

Kalau mereka yg ambik set kurus atau set weight management dengan saya, memang saya ajar betul2 untuk tak skip meals. Sbb potensi untuk melahap bila kita skip meals tu lagi exextraordinary compared to bila kita tak skip meals. 

Antara lain kan, kalau yg ambik set pengurusan berat badan dengan saya, saya akan ajar untuk ukur lilit semua bahagian badan kita. Kenapa?

Sebabnya, pada saya, weight scale kadang2 tak berapa boleh dipercayai. Kalau kita amik cinch shake misalnya, lemak kita akan ditukar jd otot. Sebab tu la. Otot dah confirm lg berat daripada lemak kan. Tepu gitu. Tapi bila lemak dah tukar jadi otot, walau berat tetap sama, inch loss tetap ada. Sebab badan kita jd lagi fit. Sebab tu la tak perlu trauma dengan jarum atau pon nombor di mesin penimbang tu. Asalkan kita bole sarung baju kebaya zaman anak dara, shud be fine. Macam saya, saya ada baju kebaya masa saya form 1 yg jadi kayu pengukur sama ada saya fit ataupon tidak. Hehe. Saya ni memang agak beruntung sbb dilahirkan dgn figure dan rangka yg kecik molek. Sebab tu baju kebaya tu masih boleh dipakai. Cuma sendat di certain bahagian. What do u expect? I am a mother of two. I breastfeed both my kids. Dah tentula berat lebih berada di situ. Hahaha. 

Ok next pasal bengkung. Masa berpantang kemain berbengkung. Lepas pantang amacam? Aritu saya cabar diri saya untuk berbengkung selama 100 hari. Tapi biasala. Tak kesampaian cabaran tu. Sempat dalam 70 ari lebih gitu. Rumah saya panas macam sauna. Tak tahan la berbengkung. Gatal2 jadinya. Haha. Dah masuk keje balik insya Allah nak pakai girdle murah tu. Takde pon branded mahal ribu riban. Beli kat billion je. Hehe. Kalau ikut Kevin Zahri, girdle ni hanya sebagai optic illusion. Lemak yg ada hanya ditolak ke atas ke bawah. Pada saya pulak, mungkin betul fakta tu. Tapi sedikit sebanyak pakai girdle bole jugak kempiskan perut. Dalam masa yg sama dapat halang kita makan banyak. Makan sikit dan kerap takpe. Cuma kena pakai konsisten la. Apa pon kalau tak istoqamah jangan harap la nak berhasil. 

Cara berikutnya ni memang sangat mudah untuk ibu lepas berpantang. Walaupon prosesnya lambat dan mengambil masa, tapi insya Allah ini la cara yg paling selamat. Acaner? Senang je. Susukan anak kita. Haaa. Ni memang terbukti. Anak 1st aritu saya ambik masa 10 bulan untuk dapatkan berat badan sebelum pregnant. Tapi kali kedua ni, Alhamdulillah. Lg cepat surutnya. Dalam masa 3 bulan dah dapat berat sebelum pregnant. Dan mungkin akan susut lg who knows kan. Sebab rajin amalkan benda2 kat atas ni, cepatla sket slim. Ingat cara nak banyakkan susu. Demand n supply. Kemudian minum cukup. Saya amalkan minum air akar herbanika. Sebab akar herbanika boleh bantu hilangkan water retention. Dan so far milk booster saya semuanya dari herba. Alfalfa Shaklee dari herba jugak. Akar herbanika pon berasaskan herba. See. Herba memang works well untuk boost susu kita.

Last but not least. Amalkan suplemen semulajadi. Saya amalkan Shaklee untuk kesihatan optimum. Bila ambik suplemen kita bertenaga. Bila bertenaga kita tak penat. Bila tak penat kita tak stress. So insya Allah susu meriah. 

Itu antara tips untuk maintain berat badan lepas selesai berpantang. Janganla fokus sgt nak kurus cepat. Teruskan susukan anak dengan eksklusif selama 6 bulan pertama. Lepas 6 bulan, anak dah start solid food bolela nak mula proses diet. Sementara nak tunggu 6 bulan tu berlalu, maintain je la berat sedia ada lepas berpantang. Sebab tu la mak2 kita suh berpantang betul2 masa pantang. Masa berpantangla perut kita lembut lg dan boleh dilentur. 

Jangan lupa kawal pemakanan tu penting. Jangan skip makan. Lagi2 breakfast. Tambah dengan senaman ringan. Jangan over sgt nak kurus cepat terus buat senaman extreme lepas abis pantang.

Oh yes, sebelum terlupa. Pandai2la ukur baju di badan sendiri. Sebab kalau nak dapat berat ideal bukan sekadar tengok jarum di penimbang. Tengokla sekali BMI sama. Jangan nak jadik kurus macam dia, macam artis, macam orang tu macam org ni. Ukur baju di badan sendiri. BMI ok, sesuai dengan ketinggian kita so ok la. 

Pendek kata, sayangilah badan kita. Nak pakai lama kan. :)

Anyways, meh tiru cara saya. Tgh taip entri pon susukan anak sebab nak maintain berat badan. Hehe. Tapi pasni nak sebat kek batik. Kih kih. Makan tak salah. Yg penting KONTROL!!

Ikutkan banyak lagi tips nak share. Tu pon kalau nak dan berkehendak. Hehe. 

Nak suplemen Shaklee? Roger meh!

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.

Harga meletup2. Takde GST siap FREE postage lagi!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265





Sunday, 22 March 2015

Berpantang kali ke 2 lebih mudah!!

Assalamualaikum dunia!

Cewah. Lama tak bersiaran. Dek kerana memendam perasaan sebab masalah bertimpa2. Insya Allah selasa nanti saya cerita apa masalah kami sebenarnya. Bukan nak luahkan sangat pon. Cuma kalau bole nak orang lain ambik iktibar daripada pengalaman kami ni. 

Anyway, esok saya dah nak masuk keje. Tu la dia. Nasib kami ibu yg berkerjaya. Lepas seronok mengulit anak selama 3 bulan, kena la berkhidmat untuk negara. Kita simpan dulu perasaan nak berenti kerja. Ikhlaskan kembali niat sebab masyarakat perlukan khidmat kita. Hehe.

Bercerita pasal progress selepas bersalin dan habis berpantang ni, Alhamdulillah, saya makin sihat. Kalau nak bandingkan dengan prosea berpantang yg pertama sebelum ni, saya boleh mengaku yg berpantang kali kedua ni lebih mudah pulih dan sihat. Sebab suami yg jaga mungkin? Hehe. 

Kalau dulu, nak angkat kaki, nak pusing kiri kanan, nak baring telentang kemudian bangun balik, semuanya susah dan bermasalah. Saya ambil masa lebih daripada 6 bulan untuk dapat buat semua aktiviti tu dengan sakit yg masih bersisa sampaila sebelum bersalinkan anak yg kedua. Betul sakit sangat. Nak buat senaman biasa macam crunches dan leg raises tu dalam mimpi la ye. Sakit ya amat. Tuhan je yg tahu. Huhu.

Kali ni Alhamdulillah, semua aktiviti tu dapat dibuat seawal 2 bulan lepas bersalin. Cuba bayangkan dah lama tak tido telentang, lepas bersalin mestila nak fefeeling baring telentang kan. Kalau nak telentang lepas bersalin pon sakit, mana pegi nikmatnya selepas melahirkan? Hehe. So Alhamdulillah, saya dah boleh dikatakan pulih 90%. Physically ok. Dalaman lain kira. Ambil masa macam biasa. Sebab tu la walau anak dah setahun, makan kena jaga. 

Kenapa kali ni berbeza sungguh daripada masa berpantang kali pertama ye?

Haaa. Ni pendapat saya aje la. Mungkin betul mungkin salah. 

1. Suami yg jaga ketika berpantang. Berpantang di sisi suami emosi lebih terjaga. Penat ke apa ke suami boleh tolong. Kalau lenguh nak menyusu atas katil, suami ada jadi penyandar. Haaa. Pentingnya emosi yg stabil ni. Bukan la nak kata mak jaga dulu tak elok. Cuma saya ni jenis tak suka susahkan org lain selain suami sendiri. Haha. Takkan la nak kejut mak tengah malam kalau anak nangis nak susu ye tak? Masa ni la suami diperlukan. Dan memang, bila berpantang di sisi suami, lagi mudah dan buat kita lebih energetic. Cewah. 

2. Amalan pemakanan yg sihat ketika hamil. Saya ada masalah diet yg tak seimbang. Sebab tu la masa pregnant saya ada masalah HB. Tapi, sejak belajar dari pengalaman sebelum ni, saya cuba sehabis baik untuk makan mengikut piramid makanan yg sebenar. Bila kita makan makanan yg seimbang, maka kurangla masalah masa hamil. Dulu masa 1st pregnancy siap kena pegi jumpe pakar pemakanan tau. Huhu.

3. Pengambilan suplemen semulajadi yg teratur. 2nd pregnancy saya tak culas. Dulu masa hamilkan Zidane saya tak kenal Shaklee. Kali ni dah kenal, saya tak culas ambik suplemen. Siap ambik set complete gitu. Even ubat klinik bg pon saya rajin amik. Belajar daripada pengalaman la kan. Kalo tak nanti anak lahir awal, berat kurang 2.5kg, kuning, macam2 masalah. Sabo aje lah.

4. Berpantang dengan set berpantang yg sesuai. Common sense la kan. Mestila berpantang dengan set berpantang. Tapi sesetengah daripada kita, macam saya dulu memang berpantang tapi set berpantang tu jadi perhiasan. Kih kih. Anak prolonged jaundice. Kena jaga makan. Tak leh makan sebarangan. So kali ni saya berpantang dengan 2 set berpantang. Shaklee dan Nona Roguy. Haa. Sape kata saya tak amalkan herba? Saya amalkan tau. Lebih baik ambik herba daripada jamu. Dan lebih baik ambik suplemen semulajadi macam Shaklee. Anak kuning ke biru ke boleh makan jugak. Takdela jd perhiasan je nanti set berpantang tu. Masa berpantang tu la kita nak recover balik kualiti kesihatan dalaman dan luaran kita. Kalau dah lepas time berpantang bukan tak boleh. Tapi rugi la sikit sebab lambat start. Macam sekarang, saya masih amalkan Shaklee seperti biasa. Nona Roguy pon masih on. Saya ambik akar herbanika dan phytonatal. Badan cergas tau!

5. Cucuk inferon yg menyakitkan menyebabkan proses healing menjadi lebih lambat. Dulu hb rendah sampai kena cucuk inferon tau. Sakitnya bukan kepalang. Sampai skang lebam hitam kat tempat cucuk masih ada. Sakitnya sampai lepas bersalinkan anak kedua. Tapi skang dah beransur pulih. Sebab tu kalau boleh, jaga la hb kita masa pregnant. Sakit woo kena cucuk inferon. Memang rasa menyesal. Sebab tu kali ni tak skip ubat klinik. Tambah dengan set hamil Shaklee. Alhamdulillah, anak keluar 3.63kg. Takde kuning langsung. Saya pon terkujat sbb takde kuning. Ingatkan ada. Huhu.

6. Dulu 1st time mommy. Sebab tu tak tau sangat semua benda. Kali ni 2nd time. Research pelbagai. Haha. Pengalaman kali pertama memang betul2 mengajar. Sebab tu kali kedua rasa insaf. 

Tu dia antara sebab kenapa saya rasa healing process kali ni berjalan lebih lancar daripada yg dulu. 

Untuk 1st time mommies jangan khuatir sangat. Semua benda kalau kita buay kali pertama mestila ada banyak try and error. Lepas dah try, ada error, next pregnancy kita adjust semula. Ok!

As for my 2nd baby, Alhamdulillah, 2 bulan lebih dah start meniarap. Misi pon cakap cepat. Apa yg awak nak kejar ni nak oiii.

Layankan gambar2 diorang ye! Next time saya kongsikan cara macam mana nak layan anak pertama kita supaya tak rasa tersisih dengan kelahiran adiknya. So far masa mula2 memang problem. Lama2 dah ok. Alhamdulillah. 








Nak beli suplemen Shaklee? Meh roger saya. Harga tak kena GST punye. Siap free postage lagi tau. Meh meh. 

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265