Wednesday, 21 January 2015

Food Cravings : Tanda badan kita kekurangan zat dan nutrisi penting

Assalamualaikum semua! 

Lama rasanya tak bersiaran. Hehe. So arini decide nak tulis pasal craving ataupon rasa mengidam atau rasa teringin nak makan. Dan fokus ni bukan pada ibu hamil je ok. Pada semua orang secara umum. 

Ok2. Secara mudah, meh saya kongsikan gambar bawah ni haa. 


Tahukah kita kalau kita teringin sangat nak makan coklat maknanya kita kekurangan magnesium dalam badan? Haaa. Tak pernah tau kan? Tapi itu la hakikatnya. Ikutkan kajian, coklat adalah benda yg paling kerap diidamkan oleh orang2 di Barat. Mengikutkan statistik, sehingga 80% orang Amerika yg mengalami kekurangan magnesium. No wonder la diorg crave for chocolate. Magnesium diperlukan olehebih 300 tindakan biokimia dalam badan termasuklah tindak balas berkaitan ketenangan atau relaxation. In fact kalau nak tau magnesium dikenali sebagai mineral yg memberikan ketenangan. Kekurangan magnesium dalam badan menyebabkan kita resah, insomnia dan tekanan darah jd tinggi. Sebab tu la org2 yg kekurangan magnesium akan rasa lebih tenang lepas makan coklat. So lepas ni kalau rasa teringin makan coklat tu maknanya badan kita kekurangan magnesium. Dan makanan yg ada magnesium bukan hanya coklat. Boleh dapatkan daripada sayur2an hijau gelap, kekacang, ikan jugak. Nak mudah? Boleh amik Ostematrix Shaklee. Hehe. Ada kalsium, magnesium dan Vitamin D sekaligus. :) 

Mengidam makanan manis2 pulak tanda badan kita kekurangan kromium, karbon fosforus, sulfur dan/atau triptofan. Kromium membantu utk regulate paras gula dalam darah, karbon adalah salah satu elemen dalam menghasilkan gula, fosforus membantu badan menghasilkan tenaga, sulfur membantu menghilangman toksin dan triptofan pulak adalah regulator kepada serotonin. So cara paling mudah untuk menghilangkan rasa mengidam makan benda2 manis ni adalah dengan cara membetulkan diet seharian kita supaya badan kita menerima semua mutrisi dengan cukup. 

Teringin makan refined carbohydrates macam pasta ataupon roti adalah signal bahawa badan kita kekurangan nitrogen yg merupakan komponen asas kepada asid nucleic dan protein. Kekurangan nitrogen akan mengakibatkan malnutrisi yg disebabkan oleh kekurangan protein. Sebab tu kalau rasa teringin makan makanan macam pasta atau roti, cuba ambik makanan yg kaya nitroge. Ambik buah2an dan sayur2an pon ok sbb kaya nitrogen kan. :) 

Teringin makan makanan berminyak dan berlemak pulak bermaksud kita kekurangan kalsium. So boleh la ambik susu fresh, cheese ataupon brokoli. 

Kalau teringin makan ais tanda badan kita kekurangan iron dalam badan. So banyakkan makan makanan yg kaya dengan zat besi macam sayur2an hijau dan daging. 

Teringin makan makanan masin pulak adalah tanda badan kekurangan klorida ataupon silikon. So boleh tambah ikan dengan kacang dalam diet seharian kita. 

Ok, itu dia tanda2 kurang zat dalam badan kita. Lepas ni kalau ada rasa teringin dengan sekian sekian makanan, maka kita kenal pasti apa yg kurang & betulkan diet kita. Insya Allah lepas ni x gaduh pasal teringin atau mengidam ni. 

Kalau ada teringin gak walaupon dah betulkan diet, maka tu nafsu makan kita la kot. Haha. 

Cara paling mudah nak pastikan badan kita ada bekalan vitamin dan mineral yg cukup, boleh cuba Vitalea Shaklee. 




Ada 2 vitalea tau. 1 utk org dewasa. 1 lg utk kanak2. Dua2 berfungsi sebagai multivitamin yg melengkapkan lubang2 nutrisi yg kurang dalam badan kita ni. Kalau badan cukup nutrisi, maka badan akan jadi lebih sihat dan bertenaga. Takde la lemah longlai lesu sendu lagi. Insya Allah. 

Nak cuba? Vitalea for Children ada promo beli 3 free 1 bulan ni. Berbaloi2 ok. Daripada belikan jajan baik beli vitamin utk anak2 kan? 

Meh Call/PM/SMS 018.375.1884 
WHATSAPP 016.331.4797 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure! 
Shaklee ID : 918265

No comments:

Post a Comment