Monday, 19 January 2015

Check up anak2 :)

Assalamualaikum semua!

Hari ni bawak Zidane check up 2 tahun setengah. Sebenarnya appointment dia 5hb 1. Tapi since adik dia ada check up sebulan, maka kitorang pon decide utk bawak sekali je.Takdela nak pegi klinik 2 3 kali kan. Jimat minyak. Hehe. 

So check up macam biasa la kan. Zidane ni jenis susah nak di check up. Nak suruh naik kat atas penimbang tu pon susah ya amat. Nak nangis2. Apa daa.

Masalah Zidane skang adalah underweight. Biasala tu. Dari lahir aritu pon underweight nye kan. Lahir pada minggu ke 36 dengan berat 2.28kg. Aritu masa awal2 bulan dulu berat dia ok dah. Tp semenjak dapat kaki, berat dia pon susut sekali. Tak sempat la makanan nak tukar jd lemak. Dah abis dibakar jd tenaga. Huhu. Lasak kemain. Skang dah berat statik je. Dah kurang zat makan. Adoi. Sedihla. Macam kita tak bagi makan plak. Huhu.
Zidane ni boleh tahan pick eater. Dah macam2 try. Jenuh. Dia nak makan bila dia rasa nak makan. Dan dia nak makan apa yg dia suka je. Acaner la anak oi.

Betul Shaklee ada mealshakes untuk pastikan anak2 dapat nutrisi yg sepatutnya. Cuma masalah Zidane tak minum susu lain selain susu ibu. Camno nak bancuh mealshakes. Haha. Sebab pernah beli sekali last2 ibu dia ni haa yg abiskan. Haha.

Alternatively ada Vitalea For Children. Mujur. Dah 2 tahun tak keluar. Skang dah muncul balik dgn improved formula. Bolehla nak isi kekosongan nutrisi mana yg boleh. Pun begitu, makanan tetap sumber nutrisi utama. Jangan ingat nak sumbat anak dgn suplemen je. Hehe.


Sedapnya rasa anggur!

Ikutkan next check up Zidane lg 6 bulan. Tp dek kerana masalah underweight tu tadi dia kena dtg balik utk check up 3 bulan lg. Semoga berat Zidane bertambah pasni. Kalau x nanti kena refer dietitian bagai. Malas la hai. Huhu.

Itu pasal check up Zidane.

Durrah plak takde pape. Alhamdulillah semua ok. Berat, panjang, BMI semuanya ok. Kena cucuk sebulan. Masa kena cucuk tu  dia tengah sedap menyusu. Haha. Sekali kena cucuk meraung. Kacau je misi. Hehe.

Setakat 30 hari ni, Durrah sangat senang dijaga. Menangis hanya bila tak selesa sbb pampers dah penuh atau bila lapar nak menyusu je. Selain daripada tu tido. Kemudian kalau jaga pon takdela nak terus nangis. Dah lama terjaga bila kita tak layan dia baru la dia nangis. Zidane pon dulu gitu gak. Senang je nak jaga. Hehe. Semoga Allah panjangkan lagi pinjaman anak2 ni kepada kami.


Dah balik dua2 pengsan. Haha. Style sama tu memang mahal. 

Nak cuba suplemen Shaklee? Jangan lupa roger naa. 

PM/Call/SMS 018.375.1884 
WHATSAPP 016.331.4797 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane 
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure! 
Shaklee ID : 918265


No comments:

Post a Comment