Thursday, 21 May 2015

Fakta Pampers Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Assalamualaikum korang!

Lama tak bersiaran. Mood nak buat entri tu ke laut. Huhu. Tapi arini nak jugak buat sebab nak share benda best.

Semua yg ada anak kecik dah tentu pakai pampers kan? Kita orang Malaysia panggil pampers je. Tapi hakikatnya....

Tahukah korang yg sebenarnya PAMPERS adalah satu jenama lampin pakai buang di USA? So salah la kita menyebut pampers untuk refer lampin pakai buang. Tapi sebenarnya pampers USA dah berjaya develop brand diorang sampai semua orang ingat lampin pakai buang tu namanya pampers.

Itu satu.

So sebenarnya terma yg betul adalah diapers atau lampin pakai buang. Bukannya pampers ok. Hehe.

Tahu tak sejarah penghasilan pampers sebenanye untuk apa? Haaa. Ni pon saya baru belajar sejak berjinak2 dengan bisnes lampin pakai buang ni.

Sebenarnya lampin pakai buang dicipta untuk kegunaan angkasawan. Kenapa? Sebab masa roket nak naik ke angkasa, tekanan kuat akan terhasil dan kita sebagai manusia takkan dapat control kencing dan berak kita. Ni fakta ni tau. Bukan main2. So orang cipta lampin pakai buang untuk angkasawan pakai. Sama macam kegunaan microwave jugak la. Dicipta untuk angkasawan. Sebab kalau bawak tong gas ke angkasa takut meletup. Heeee.

Itu fakta nombor dua.

Tahu tak korang sebenarnya leak guard pada lampin pakai buang fungsinya bukanlah untuk menghalang kebocoran. Tapi sebenarnya leak guard kat tepi lampin pakai buang tu untuk mengelakkan air kencing daripada melimpah. Dan sebenarnya leak guard tu dibuat khas untuk anak lelaki. Sebab apa? Sebab anak lelaki kalau kencing, jenis memancut. So kalau dia pakai lampin pakai buang yg longgar sket, atau kalau dia baring ke meniarap ke takut tersalah pancut n keluar daripada diapers. Sebab tu la adanya leak guard untuk pantulkan balik air kencing tu ke dalam. Haaaa.

Ini fakta ketiga.

Fakta seterusnya, tahukah korang sebenarnya diapers yg bagus tak semestinya tebal. Sebab apa? Sebab diapers tebal disebabkan kapas yg ada dalam diapers tu. Teknologi sekarang menjadikan diapers makin lama makin nipis. Sama la macam handphone kita. Dulu kemain beso. Sekarang kalau boleh nak nipis je. Hehe. So janganla kita anggap pampers yg nipis tu kualitinya kurang. Sebab diapers nipis mungkin disebabkan diapers tu ada SUPER ABSORBANT POLIMER yg cukup untuk menyerap air kencing.

Dulu kalau ikutkan evolusi diapers ni memang betul diapers diperbuat daripada kapas. Tebal. Bila kencing je melendut. Kalau sebelum ni kapas dalam diapers tu dihasilkan oleh pulp yg ada dalam pokok. So nak hasilkan diapers kena tebang pokok sama la macam nak hasilkan kertas. Kertas boleh recycle. Diapers dah tentu tak boleh. Kalau la kita asyik tebang pokok, apa jadi dengan bumi kita nanti? Apa yg tinggal untuk future generation kita nanti? Global warming, bencana alam. Sebab tu la sekarang ni diorang cipta teknologi lain untuk gantikan pulp ni. Skang ni dah makin canggih. Tak gaduh nak tebal2 dah. Tapi itu la, Kita kena betulkan mentaliti orang. Tebal tak semestinya bagus.

Dan yes. Ada kajian yg dilakukan oleh Pampers USA, diapers tebal menyebabkan anak2 jalan sedikit kengkang. So kalau nak anak jalan lurus, pakaikan la cloth diapers atau pon dapatkanla diapers nipis. Kita yg dewasa ni pon rimas kalau pakai pad tebal. Apatah lagi budak2 kan? 

Cuma anak2 kita tak pandai nak bagitau. Dah pandai cakap barula pandai nak komplen. Zidane skang dah pandai komplen. Ibu, tak selesa. Terus tanggal diapers. Dah potty train slow2 dah. Hehe.

Fakta berikutnya, diapers yg mempunyai SAP yg tinggi tanpa kapas di dalamnya, mampu menyerap air kencing sehingga 6 kali kencing. Berbanding dengan diapers yg kapas ni. 2 kali je dah berketul. Dah melendut.

So walaupun diapers yg kita beli tu murah tapi kalau tak tahan, sama macam guna diapers yg mahal sket ye tak? Diapers murah kena kerap tukar, diapers mahal sket tak perlu tukar kerap. Sama je. Dua kali 5.

Fakta berikutnya. Tahu tak korang, macam mana kita nak tau yg diapers tu daripada teknologi korea? Cuba tengok wetness indicator ataupon petunjuk kebasahan pada diapers tu. Kalau ada dan bertukar warna maka memang betulla itu daripada teknologi korea. Sebab apa? Sebab wetness indicator tu dah dipatenkan milik teknologi korea. So walaupun dimanufacture di China, jangan risau. Kualiti dan standard masih seperti korea punya. Lagi pon nape la org hina sangat Made in China ni ye. Iphone pon made in china what.... Hehehehe.

Kenapa pampers USA masuk ke China? Sebab diorang pon nak hasilkan diapers yg jauh lagi murah tapi berkualiti untuk penuhi keperluan masyarakat sedunia. Kalau korang nak pakai diapers yg made in korea memang tak dapekla. Sebab diorang kat sana manufacture diapers untuk pasaran Eropah. Ringgit Malaysia acaner kalau nak dibandingkan dengan matawang Eropah. Got it?

So gini.

Kalau perlukan diapers murah, boleh roger saya. Saya boleh bantu untuk dapatkan diapers murah. Kalau nak diapers berteknologi korea atau pon diapers angkasawan atau future technology diapers, boleh jugak roger saya. Hehehe.


Ni contoh diapers future technology USA. Nipis dan tahan lebih lama. Mampu milik.


Yg ni jenis murah. Murah berbaloi2. 
 RM36 untuk 100 pcs untuk saiz S sampai XL. 


 Sekali beli banyak. Penuh boot preve. Hehe. 




Yg ni yg pampers bajet. Kapas 100%.


Yg ni ultrathin. 100% super absorbant polimer. 


Yg ni mamypoko ekonomi. Kombinasi kapas dan super absorbant polimer. 






Regards,

Marina, Ibu Zidane



Tuesday, 28 April 2015

Khatan anak perempuan : Bila sesuai?

Assalamualaikum semua!

Lama tak ketemu. Cewah. Gini. Pagi tadi sembang2 dengan akak opis. Semalam pon ada jugak terbaca komen kat satu grup ni pasal berkhatan. Lupa plak yg kita ni ada anak perempuan. Dah nak masuk 4 bulan ni. Baru teringat nak sunatkan anak. Huuuu. Maklumla. Kalau anak laki biasa orang buat lambat sket kan. 

Sori la sangat anakku. Huhu.

Ok2. Long story short. Kalau diikutkan Fatwa di Malaysia, berkhatan bagi wanita ni WAJIB. Berkhatan ni sebahagian daripada syiar Islam yg perlu dilaksanakan oleh kita sebagai umat Islam. Tapi. Kalau ada kemudaratan, maka kelonggaran diberikan. Contohnya kalau bersunat ni boleh datangkan mudarat kepada diri sendiri, maka tak perlu la nak bersunat. Islam kan mementingkan keselamatan umatnya. =)

Segala hujah mengenai fatwa ni boleh la dibaca kat page E-Fatwa ni.

So now come the next issue.

Bila boleh berkhatan?

Kalau ikutkan ada yg berpendapat boleh nak khatankan anak perempuan masa dalam pantang. Biar anak dengan mak berpantang sekali. Hehe.

Namun, ramai yg bagi feedback dan berpendapat kalau nak berkhatan boleh la nak khatan masa umur baby 2 ke 4 bulan.

Sebabnya? Kalau khatan awal sangat masa dalam pantang, buatnya baby meragam, kita ni jugak yg stress. Nak jaga badan lagi. Nak jaga luka lagi. Mana nak layan anak yg meragam lagi. Kan? Logik jugak.

Umur 2 ke 4 bulan tu sesuai sangat sebab anak2 belum lagi start merangkak. Kalau takat meniarap guling sana sini tu tahan lagi la kan. Takde la diorang lasak sangat. Biasa la sindrom mak2 ni. Anak sunat, mak yg ngilu. Kih kih.

Insya Allah khamis atau jumaat ni kami akan bawak Durrah pegi sunat. Semoga baik2 belaka. Nanti saya share lagi pengalaman menyunatkan anak. Maklumla. Anak pompuan first. Takde pengalaman. Hehe.

Layan la gambo adik ni haaaa. Jaga la dik. Nak sunat minggu ni. Hahaha.




Regards,
Marina, Ibu Zidane




Friday, 17 April 2015

Bersara tanpa KWSP

Assalamualaikum semua!

Sibuk orang cerita sana sini bila government bercadang nak naikkan umur untuk pengeluaran KWSP daripada umur 55 tahun ke 60 tahun.



Realitinya memang betul. Biasanya dalam 3 tahun, wang simpanan KWSP selesai begitu sahaja. Padahal, duit itu la sebenanye kita perlu guna untuk menampung kehidupan kita seharian selepas berpenat lelah bekerja selama berapa puluh tahun. Itu untuk orang yg kerja swasta la. Sebab untuk penjawat awam, once disahkan jawatan maka pengeluaran KWSP dah boleh dibuat. Kita bertukar dari KWSP ke sistem berpencen. Tapi ada jugak yg prefer untuk buat potongan KWSP jugak. Itu terpulang pada individu.

Penjawat awam pon ada masalah jugak. Walaupon berpencen, pencen yg kita terima takkan sama dengan gaji kita setiap bulan. Contoh gaji tiap bulan RM3000. Pencen mungkin tak sampai RM2000. Kat sini dah ada funding gap issue pulak. Kalau sebelum ni liabiliti RM1000, dengan pencen yg tak sampai RM2000 macam mana nak cover liabiliti dan expenses setiap bulan? Haaaa. Nampak kan?

Sebab tu, pada saya, baik kerja kerajaan mahupun swasta, masing2 ada isu kat sini. Masalah selepas pencen. 

Ok back to issue. Cukup ke simpanan KWSP tu untuk sara saki baki hidup kita bila mana kos sara hidup makin meningkat? Jawapannya dah tentu tak cukup. =)

Resolusinya?

Pada saya, ini kepentingannya ada pengetahuan pasal rancangan selepas bersara. Biasanya kalau penjawat awam ni kan, lagi 4 ke 5 tahun nak pencen, masa tu la baru jabatan buat kursus pasal ni. Saya rasa, sepatutnya, kursus2 macam ni perlu dilakukan sebelum kita disahkan jawatan lagi supaya dapat buka minda kita untuk rancang kewangan kita dengan lebih awal. Kalau 4 ke 5 tahun nak pencen baru nak buat memang tak sempat dah la. Dah terlalu lambat.

Kalau kita plan daripada gaji pertama, insya Allah retirement plan kita akan cukup. Sebab lagi awal kita bermula, lagi banyak fund yg kita boleh simpan. 

Itu kalau ada kesedaran untuk buat retirement fund la. Biasanya kalau orang yg masih muda, gaji banyak, kita tak pikir sangat pasal retirement fund ni. Sebab kita tak ambik kesah sangat pasal apa yg akan jadi di masa akan datang.

Cuma.

Kalau la rasa berat sangat nak buat retirement fund, apa cara lagi yg boleh kita buat untuk pastikan selepas pencen kita tak rasa susah?

Cara yg kedua adalah dengan cuba cari passive income yg bole kita jadikan sebagai simpanan. Beli tanah, buat ladang sawit atau bela ayam, itik, kambing atau lembu. Atau kalau rasa geli nak bercucuk tanam dan jadi gembala, apa kata beli tanah, bina rumah dan sewakan. Cari rumah lelong, elokkan balik dan sewakan. Semua tu passive income tu. Boleh buat duit secara senyap. Hehe.

Cara yg ketiga pulak boleh la nak jimatkan perbelanjaan mana yg patut. Kalau sebelum ni asyik makan kedai, lepas ni kurangkan makan kedai. Masak sendiri, dah tentu lebih sihat dan selamat. Puasa tiap hari Isnin dan Khamis. Kurangkan memenuhi kehendak diri, sebaliknya, penuhi apa yg kita perlukan sahaja. 

Nak cara paling best? 

Buat bisnes. Part time atau full time, kita yg tentukan. Tak semestinya amik financial product yg disediakan pihak bank sahaja untuk dapatkan passive income. Nak meniaga burger? Nak meniaga kebab? Bukak kedai makan? Semua boleh. Cuma kalau macam nak bukak kedai makan tu, modal pon banyak jugak kan? Apa kata untuk starting ni kita mulakan dengan modal yg takde risiko. 

Nak lagi senang? Cuba la bisnes Shaklee. Bisnes automated yg kita tak perlu 24 jam kerah diri buat bisnes. Masa cuti masih boleh berbisnes, masa sakit nak bersalin pon masih boleh berbisnes. Hehe. Bisnes yg fleksibel, patuh syariah dan dah tentu berjenama dunia. Shaklee bukan setahun dua je kat pasaran. Dah lama kan. =)



Oh ye, orang akan cakap, puak2 MLM ni akan mula la bg ceramah untuk ajak orang lain join. Isu GST, isu had umur pengeluaran KWSP dinaikkan maka orang2 MLM sibuk ajak buat bisnes itu ini. Klise kan? Tapi orang tak tengok betapa niat kami suci untuk membantu orang lain dapatkan side income sama. Bukan sekadar dapat duit, kita dapat kesihatan yg baik juga. Jangan la pandang serong dengan niat kami ni ye. Kenali dulu Shaklee. Jangan cepat jump into conclusion.

So tepuk dada tanya selera. 

Expenses sekarang bukan main mencanak naiknya. Kalau dulu RM50 boleh beli macam2, sekarang ni nak beli pampers anak dengan susu anak pon belum tentu lepas. Kalau duit kuih kat gerai nasi lemak boleh dapat 3 RM1. Sekarang, sebiji kuih dah RM0.40.

Haaaa. Tinggi kan kos sara hidup sekarang. Seram pulak rasanya.

Sebab tu kalau ada yg nak dapatkan side income untuk cover duit susu dan pampers anak tiap bulan, atau kalau ada yg nak side income supaya dapat lebih menyimpan, saya cadangkan untuk buat duit dengan Shaklee. Sebab apa? Sebab Shaklee 0 risk. Itu je. Modal pon RM80 je untuk yuran keahlian. Lepas tu terpulang pada kita la. Nak bisnes banyak, usaha banyak. 

Tepuk dada tanya selera.

Masih belum terlambat sebenarnya. Yg penting kita mula. Cuma rugi sikit la dibandingkan dengan orang yg dah lama mula. Itu je. Hehe. Better late than sorry!

Nak jadi ahli Shaklee? 

Meh roger saya. PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265












Wednesday, 15 April 2015

Ujian mendidik hati

Assalamualaikum semua!

Arini saya nak bagitau progress kereta saya. Alhamdulillah. Kereta dah dijumpai. Since kes dah jadi kes polis dan kertas siasatan dah dibuka, maka saya pon terpaksa la menyerahkan segalanya kepada pihak yg lebih berkuasa.

Apa pon sejak kertas siasatan dibuka, kereta saya polis dah masukkan ke dalam senarai wanted dan blacklist. So saya masih tak dapat kereta saya. Kereta masih di balai. Hanya nak tunggu masa untuk polis clearance. Yg penting dah jumpa. Walau pon masih tak dapat, saya masih boleh jenguk kereta sendiri bila saya suka. Dan yg penting saya tahu mana letaknya kereta saya.

Tak tau apa jadi dengan kereta saya? Boleh la belek2 blog saya. Nak letak link malas pulak rasanya. Sebab benda dah lepas dan tak perlulah dihebohkan lagi. Hehe.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.



Segala puji bagi Allah yg memberikan ujian sesuai dengan kekuatan saya untuk memikulnya. Benar, Allah takkan uji kalau kita tak mampu pikul bebannya.

Untuk 3 ke 4 hari pertama memang saya tak boleh terima. Saya paksa polis siasat. Tolong siasat ke mana kereta saya. Sampaikan IO pon naik meluat tengok muka saya. Saya gunakan semua medium yg ada. Saya ke JPJ untuk halang road tax renewal. Tapi take note ye skang ni tak boleh dah nak halang pembaharuan cukai jalan. So memang tak boleh pon.

Tapi itulah. Masuk seminggu, saya mula pasrah. Kembali bersujud mohon pada DIA. Ada kawan yg nasihat saya, minta pada DIA. Sebab DIA yg pegang hati manusia. Minta pada DIA. Sebab hanya DIA yg akan tunjukkan jalannya.

Memang betul. Lepas saya minta pada DIA dan mohon pada yg Maha Berkuasa, langkah saya makin mudah. Percaya atau tidak, kereta saya, saya jumpa tanpa bantuan polis ataupon JPJ. Tanpa bantuan manusia. Saya cuma percaya bahawa setiap manusia ada kelemahannya. Dan hanya Allah yg boleh bantu saya. Betul. Ibarat miracle. Orang lain mencari kereta hilang bagai nak gila sampai ke sudah tak jumpa pon ada. Alhamdulillah. Saya jumpa jugak akhirnya. Perfect condition tanpa cacat cela.

Saya juga percaya selepas saya minta pada DIA, kerja dan jalan saya semakin mudah. Saya dapat consult dengan rakan2 polis yg banyak pengalaman kes yg serupa. Saya jumpa pegawai JPJ yg sanggup bantu saya. Saya jumpa pegawai bank yg kebetulan bekerja di bank yg saya buat loan kereta. Alhamdulillah. 

Minggu lepas, tak cukup sebulan kereta saya dilarikan, saya akhirnya ditemukan dengan kereta saya. Terima kasih kepada semua. Kepada yg tak putus2 mendoakan, yg tak henti2 memberikan buah fikiran. Terima kasih semua.

Indahnya pengalaman ini.

Gini la. Pendekkan cerita, saya percaya Allah uji kita bukan dengan ujian semata. Nikmat usia, nikmat anak2, nikmat rezeki semua juga adalah ujian yg Allah sampaikan kepada kita. Bila Allah uji kita, maknanya Allah nak didik hati kita. Sabar tak kita? Mampu tak kita kongsi rezeki dan nikmat kita dengan orang lain?

Jenuh saya mendidik hati sepanjang diuji. Seronoknya diuji sebab saya percaya Allah rindukan saya. Allah rindukan solat malam saya. Allah rindukan doa saya. Allah rindukan permintaan saya. 

Allah.

Sedang diri ini masih kadang2 alpa, Allah peluk kita dengan nikmat dan rezeki yg tak terhingga banyaknya.

Saya ingat lagi ada sorang kawan ingatkan saya. Katanya Allah uji kita sebab DIA nak angkat darjat kita. Bila pikir balik, betulla. Kalau tak diuji, bila lagi kita nak rendahkan ego kita? Bila tak diuji, sampai bila kita nak rasa kita besar dan betul segalanya? Kan? 

Bila kita redha dengan apa2 yg mengecewakan kita, percayalah Allah akan gantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yg kita tak sangka.

Tak perlu rasa sedih. Sebab orang lain kalau diuji belum tentu tabahnya mereka seperti kita. =)


I love u Allah. Thank u for testing me. 


Regards,
Marina, Ibu Zidane 

Thursday, 9 April 2015

Buang Lemak Bina Otot





Kenapa Cinch Shake Mix Shaklee best? Sebab dalam Cinch ni ada Leucine. Leucine ni adalah asid amino perlu. Badan kita tak boleh menghasilkan leucine secara sendiri. Sebab tu kita perlukan leucine yg diambil daripada makanan. Leucine ni jugak adalah antara salah satu asid amino daripada 3 asid amino penting yg sangat diperlukan oleh badan. Semua asid amino dalam badan mempunyai fungsi yg berlainan.

Kalau nak tau L-Leucine ni bertindak dengan cara yg unik di mana dapat membantu membakar lemak TANPA menghilangkan otot. Leucine ni membantu pembentukan dan penjagaan otot dan meningkatkan kehilangan lemak, menstabilkan paras glukos dalam darah dan meningkatkan komposisi badan lebih2 lagi kalau orang tu mengamalkan diet kalori yg sangat ketat.

Macam yg saya cakap sebelum ni. Leucine ni membantu mengekalkan otot kan. Otot ni dah la bekerja membakar kalori 24 jam. Kalau otot dalam badan kita lebih banyak, maka lebih banyak kalori dapat dibakar. Kalau kita pulak mengamalkan diet rendah kalori, badan akan menganggap kita dalam startvation mode. Sebab tu la lemak akan disimpan sebagai sumber tenaga sebab bila starvation mode tu selesai, badan kita akan mencari sumber gentian tenaga. Jadi badan akan mula tumpu pada otot dan memecahkan tisu otot untuk dapatkan sumber tenaga. Take note kan tadi. Lagi banyak otot, lagi banyak kalori dibakar. Tapi kalau otot dan tisu otot diserang, camna nak bakar lemak dengan baik dan berkesan ye tak?

Bila otot kita pecah, nitrogen dilepaskan dan akan disingkirkan melalui buah pinggang dan melalui system perkumuhan yg lain. So berat yg dapat dibuang tu bukannya lemak tapi otot dan air. Ruginya. Sebab tu menggeleber lemak merata sana sini.

Leucine jugak penting untuk membolehkan proses sintesis protein berlaku dengan baik. Bila leucine kurang dalam badan, badan kita tak dapat nak proses sintesiskan protein yg ada dalam badan. Bila tak sintesis, maka protein disimpan sebagai punca tenaga sama macam lemak.

Leucine jugak penting untuk mengelakkan pemecahan tisu otot semasa bersenam. Kita bersenam untuk bakar kalori. Dalam masa yg sama otot pon bakar kalori. Sebab tu kena pelihara otot kita ni. Baru berat berkurangan dengan cara yg betul.

Jom bina otot! Bukan nak otot berketak2 dan sado nau. Cukupla sekadar lemak ditukar menjadi otot supaya kita jadi slim & fit!

Bulan ni Cinch ada promo. Cinch Shake Caffe Latte sedap oooo.





Nak cuba?

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!

Shaklee ID: 918265

Thursday, 2 April 2015

Pakej KURUS & DETOKS di bulan April

Assalamualaikum semua!

Haaaaa. Ni sesuai sangat untuk semua orang yg nak kurus atau nak "uruskan" berat badan. Macam saya, saya pilih untuk URUSKAN berat badan daripada nak kurus. Kenapa? Sebab URUS lagi mudah daripada KURUS. Haha.

Gini. Nak cite sebenanye. Bulan April sempena dengan GST ni, Shaklee buat promo extravaganza. Betul. Ish. Memang ruuuugiiii sangat kalau tak rebut peluang bulan ni.

Untuk yg nak kurus, Shaklee tawarkan apa?




  • Cinch Shake Mix Shaklee : Beli 3 Free 1
  • Lecithin : Beli 6 Free 1 / Beli 2 dapat Off 5%

Kenapa Cinch Shake best? Ingat tak saya pernah cerita, dalam weight management programme shaklee ada 3B. Bakar, Buang dan Bina Otot. So Cinch Shake ni membantu untuk bina otot. Bukanlah nak jadikan kita ni macam ahli bina badan. Sebaliknya, kalau la kita ada lebihan lemak yg menggeleber, Cinch Shake bantu kita untuk tukar lemak tu jadi otot. Bila lemak tukar jadi otot maknanya badan kita akan jadi lebih pejal. Bila lebih pejal, maka inci akan kurang. Cinch Shake Mix ni jugak membantu kita untuk rasa kenyang. Bila kita rasa kenyang, bukanla kita tak makan. Kita akan makan tapi kuantiti makanan yg kita ambil akan berkurangan. Bila kurang makan, takdela debab. Hehe. Oh yes, Cinch ni jugak tinggi serat. Bila tinggi serat dan fiber senang la kita nak melawas. =)

Lecithin best kenapa? Sebab lecithin dapat melarutkan lemak tepu. Bila lemak tepu tu larut, senang la kita nak buang melalui proses perkumuhan. Lecithin jugak adalah sumber utama kolina. Kolina penting untuk apa? Dah tentu untuk otak. Nak lagi tajam kritis dan kritikal thinking boleh la amik Lecithin. Hehe. Yg penting, takde perisa, pewarna tiruan, pemanis dan pengawet. 




Untuk yang nak betulkan hormon, dapatkan kulit yg radian, glowing dan berseri2, apa pulak Shaklee tawarkan?

  • GLA : Beli 6 Free 1 / Beli 2 dapat Off 5%

GLA best nape? Sebab GLA ada minyak borage yg ada asid gamma linolenik atau GLA, asid linoleik (LA), minyak bunga matahari dan Vitamin E. Kalau untuk yg hormon tak betul elok sangat amalkan GLA ni. Atau yg nak hamil, GLA bantu untuk kita hasilkan telur yg lebih berkualiti. Kalau yg ada PMS tu, insya Allah tiap kali period kita akan rasa lega dan tak sakit kepala. Selain regularkan period, simptom2 menopaus pon dapat dikurangkan. Lagi sekali, GLA takde perisa atau pewarna tiruan. Takde pemanis mahupun pengawet. 




Nak detoks hati? Haaaa. Hat ni lagi hebat daripada alfalfa dengan Herb Lax. Hehe. Apa dia?

  • DTX Complex : Beli 3 Free 1

Nape DTX Complex best? Sebab DTX Complex ni dikira sebagai tonik hati. Campuran herba proprietari pelbagai ekstrak aktif. Digunakan secara tradisional sebagai tonik hati. Ada milk thistle, schizandra, dandelion, cendawan reishi, kunyit dan articok. Kalau nak detoks hati memang ni la yg paling sesuai. Kenapa detoks hati tu penting? Jangan ingat detoks usus dan detoks darah je yg penting. Hati ni pon perlu didetoks tau. Sebab detoks ni penting untuk memastikan kadar penyerapan vitamin dan nutrien daripada pemakanan kita seharian di tahap yg maksimum dan 100%. Sebab tu detoks bukan sekadar untuk usus atau sistem pelawasan dan untuk kurus je. Lepas kita detoks hati dan darah sekali insya Allah kita akan rasa lebih sihat dan bertenaga.

Kat sini la DTX Complex bertindak sebagai penapis tokisn dalam badan dan membantu menyingkirkan racun serta bahan toksin yg berkumpul dalam hati. Dengan ambik DTX ni la kita menggalakkan fungsi hati yg lebih sihat.




Untuk kanak2 pulak apa dia?
  • Vitalea for Children : Beli 3 Free 1
Vitalea for Children pulak membantu untuk memberi nutrisi lengkap untuk anak2, membantu tumbesaran otak dan tulang dan menyokong sistem imun.

INGAT!

Vitalea hanyala multivitamin pelengkap. Bukan pengganti nutrisi anak2 ok!


Tengok. Walaupon sibuk dengan GST, Shaklee masih menawarkan promo best. Insya Allah kalau kita melabur untuk kesihatan yg baik, maka kita akan dapat kesihatan yg kita inginkan. 

Nak cuba?

Meh roger saya!

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265

Wednesday, 1 April 2015

Cara menerima GST dalam kehidupan tanpa rasa beban

Assalamualaikum semua!


Pernah tak rasa stress camni? Cukup ke nak mengeluh saja? Push factor dah cukup tapi macam mana kita nak pastikan kita ada "burning desire"?


Hari ni rasa macam nak cerita pasal cara nak terima GST dalam kehidupan tanpa rasa terbeban sikit pon. Haa. Ni la masanya kita nak tau kepentingan ada side income walaupon kita ada kerja hakiki. Bukan apa. Persediaan menyambut GST katakan. Hehe. Jom kita buat kira2 nak?

Kita ambil gaji bersih RM5000 untuk sepasang suami isteri. Ni contoh je tau. 

(Tolak)

Sewa Rumah  
RM500
Bil TNB                        
RM150
Bil Air
RM50  
Bil Telefon
RM200
Bil Streamyx
RM110
Kereta
RM1000 (2 kereta)
Barang Dapur
RM250
Makan Minum
RM250 (suami & isteri)
Minyak kereta              
RM400 (suami & isteri)    
Pengasuh
RM550 (2 orang anak)
Misc
RM500
Pampers
RM200 (2 orang anak)
Susu
RM500 (2 orang anak)
TOTAL
RM4660

Baki dalam tangan : RM340


Haa. Ni tak masuk lagi kalau tetiba ada emergency. Macam saya bulan lepas, 3 biji tayar kena tukar. Huuuu. Sendu ooo nak keluarkan duit. Kalau yg jenis ada perancangan kewangan tiap bulan macam saya, bila ada benda yg kita kena dulukan atas sebab kecemasan, jenuh gak la ada short sana sini. Bila short, kita pinjam duit orang dulu atau dapatkan advance daripada majikan, hujung bulan dah kena tolak balik. Sedih kan?

Memang sedih. Ini realiti. Lagi2 dah tambah dengan GST ni. Laaaagi banyak nak kena guna duit. 

Ada banyak cara mudah untuk kita terima hakikat yg GST ni dah jadi sebahagian dalam kehidupan kita. Saya ada la google di internet. Antara lain, ada yg kongsikan tips menghadapi GST ni. Saya share kat sini ok.

Ada 40 cara untuk kita selamatkan duit kita pada tahun 2015 ni. Nak tau? Meh baca lagi. Kopi pes dari mesej whatsapp ni. Katanya tips ni dikongsi oleh Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yg merupakan penulis buku Mudahnya Beli Rumah.
  • Belanja kurang daripada pendapatan
  • Cari gaya hidup
  • Ubah gaya hidup
  • Rancang kewangan anda
  • Mulakan menabung EMAS FIZIKAL
  • Batalkan kad kredit
  • Kurang cakap di handphone
  • Cari hobi yg tambah pendapatan
  • Hadiahkan diti dengan simpanan
  • Tahan nafsu hingga promosi baru beli
  • Jangan beli kerana "Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun"
  • Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang
  • Kurangkan insurans kenderaan mengikut harga semasa
  • Nikmati hiburan percuma
  • Kekal prestasi cemerlang 
  • Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu
  • Jangan beriadah di Pavilion atau Mall
  • Berhenti merokok
  • Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat
  • Makanan bukan untuk dicuba
  • Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran
  • Takaful jangan lebih 10% daripada pendapatan
  • Sediakan dana pelaburan
  • Jangan mudah putus asa
  • Jangan salahkan panda bila kita susah
  • Barang terpakai bukan dosa
  • Beli baju di Mydin pon kacak juga
  • Beli secara tunai
  • Jangan jadi hamba faredadee
  • Jangan jadi  hamba honda city
  • Guna motor itu ranggi
  • Jangan berhutang kerana layak pinjaman
  • Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma
  • Lupakan impian tambah Nelopah
  • Kereta kecil tetap bergaya
  • Azam beli rumah bukan tambah orang rumah
  • Lupakan sportrim dan spoiler kereta
  • Mesyuarat keluarga tentangg belanja
  • Kurangkan tengok drama2 orang kaya
  • Didik nafsu

Statement yg paling best adalah : Siapa yg boleh kawal nafsu, dia boleh kawal dunia! Sebab apa? Sebab 2015 tahun GST. Hehe.

Haa. Itu antara tips yg kita kena amalkan untuk pastikan sekurang2nya kita ada duit lebih setiap bulan untuk dijadikan duit ketika kecemasan. Paling tidak, boleh la kita buat simpanan. 

Saya pulak semenjak merasa hidup sedikit susah dan serba cukup ni, banyak tips yg dinyatakan kat atas ni dah saya ikut sebelum masuk tahun 2015. Alhamdulillah.

Ikut semua tips ni diikutkan ok2 sangat. Tapi kalau nak lebih lagi, boleh la join saya untuk tambah pendapatan melalui Shaklee. Sistem MLM yg adil dan bukan sistem piramid yg menindas. Insya Allah. Semua bekerja untuk dapatkan hasil masing2. Takde istilah downline buat kerja, upline giyang kaki. Jangan mimpi k. Hehe.

Esok saya cerita kenapa Shaklee best sangat. Dan kenapa Shaklee boleh bantu kita jana pendapatan supaya kita dapat buat side income dan buat simpanan di zaman gawat ni. 

Betul. Kebahagiaan tak dapat dibeli dengan wang ringgit. Tapi nak bahagia kena la cukup wang ringgit. Hehe. Dah ada wang ringgit, nak zuhud lain cerita pulak.

Ok, jumpe esok naa.

Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265


Friday, 27 March 2015

Zidane & Durrah 's 1st day at Taska

Assalamualaikum semua!



Saya dah start keje since Monday. Alhamdulillah, dah seminggu kerja. Anak2 pulak semalam baru saya hantar ke taska. Kalau ikut ati nak je anta bulan 4 nanti sebab senang nak kira. Tapi bawak anak2 ke opis bukanla satu amalan yg bagus kecuali kalau TERPAKSA. Maka, Isnin sampai Rabu saya bawa anak2 ke opis. Semalam mereka dah dihantar ke taska.

Durrah Adnin Zidane cool je. Maklumla, takde perasaan lagi. Tapi si abang, Muslim Wajdi Zidane, jenuh la nak pujuk. Mentang2 la dah 5 bulan kami yg jaga. So dia jadi liat sket. 2 bulan sebelum saya bersalin suami yg jaga Zidane sepenuhnya. Kemudian saya bersalin dan cuti berpantang 3 bulan. Memang hari hari hari raya la untuk Zidane sebab saya ada dengan dia.

Semalam bila nak hantar dia dah start meraung dah. Huuuu. Sendu ibu tengok awak nak oi. Tapi apakan daya. Tapi Zidane ni biasanya macam tu la. Mula2 nak kenal orang memang la dia meragam sket. Tapi lepas tu tak ingat ibu dah.

Saya hantar Zidane ke tangan cikgunya. Kemudian cikgu mintak saya beredar. Saya pon apa lagi, cabuuuttt. Hahaha. Kejam jugak rasanya. Tapi takpela nak. Ibu usahakan mana yg mampu untuk besarkan korang nanti Insya Allah. Doakan la ibu berjaya. Memang sedih dengar. Anak meraung2. Cakap nak ibu nak ibu. Huuuu.

So semalam, balik je dari taska saya mula pancing dia. Ajak dia bersembang.

Zidan, sekolah best tak? - Best
Ok tak sekolah? - Ok
Cikgu ada pukul tak? - Takdela
Kenapa Zidane menangis tadi? - Ibu tinggal Zidane.
Adik nangis tak? - Adik tak nangis.
Zidane makan apa tadi? - Makan nasik
Makan nasik dengan apa? - Erm. Entahla. Tak tau la.
Zidane ada nyanyi lagu tak kat sekolah? - Ada
Nyanyi apa? - Ermmmm. Entah la.

Hahahahaha.

Senangnya hidup awak nak. Tak tau nak jawab, cakap je entah. Hahaha. Tadi saya hantar di lagi. Sebelum tu kena pegi umpan beli biskut dengan air untuk sarapan. 

Sampai je kat taska, dia ajak saya masuk sekali. Pastu saya masuk letak beg dia. Dah puas sayang dia saya nak keluar.

Bermula la drama cerekarama. Meraungggggg. Lagi. Adik rileks. Takde nak meraung. Kuat menyengih adala.

Tapi itu la bezanya toddler dengan infant ni. Sebab tu bila ada baby dengan sorang toddler, lebihkan toddler. Bukan nak suruh berat sebelah dan pilih kasih. Tapi simply bcoz toddler dah ada emosi. Dan pandai luahkan emosi dia. Kalau tak, takdela dia cakap saya tinggalkan dia. Hehe.

Berapa lama drama cerekarama ni nak berlanjutan, wallahu a'lam. Semoga reda la next week. Weekend ni kena cari jalan untuk dia nak pegi sekolah.

Tapi kan. Budak2 ni mmg camni. Mak2 depan mata memang ngada. Bila mak takde, pandai je bawak diri. Hehe. 

Ok, itu je nak cerita hari ni. Sebab 1st time hantar taska kan. Sebelum ni ngan pengasuh. =)


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265



Thursday, 26 March 2015

Cara ajar abang terima adik baru

Assalamualaikum semua!!

Hari ni nak share sket tips nak ajar anak yg lebih tua untuk terima adik kecik diorang. Tua tu dalam erti kata lahir dulu la. Bukan la tua yg macam umo 18 tahun. Kalau umo 18 tahun tak reti bahasa lagi elok dilempangkan aje. Dah beso. Dah bole kawin. Haha.

First few weeks masa kelahiran Durrah Adnin Zidane, Muslim Wajdi Zidane selaku si abang memang tak boleh dikawal. Memang kita faham dia excited. Dia sayang adik dia. Tapi dalam umo macam dia yang baru nak masuk 3 tahun, dia tak tau lagi cara nak kawal pergerakan dan otot dia. Sebab tu la kalau dia cium adik dia nampak kasar. Macam nak menekan. Tapi sebaliknya itu memang cara budak2 bawah 3 tahun pamerkan kasih sayang dia. Cuma mungkin dia belum pandai untuk kawal pergerakan otot dia. Sebab tu setiap perlakuan dia nampak kasar dan boleh menyakitkan. Kita sebagai yg dewasa tak boleh nak expect dia terima dan belajar untuk berlembut terus. Kena amik masa la. 

Ada yg cakap kalau anak yg lebih tua tu perempuan, tendency untuk berkelakuan kasar tu kurang sket. Tapi hakikatnya tidak. Sama je diorang ni. Haha.

So camna saya layan kehendak Zidane yg nakkan attention sambil nak penuhi keperluan adiknya dalam masa yg sama?

Tak banyak caranya pon. Try and adjust. Dan akhirnya, Zidane dapat terima hakikat yg dia dah ada adik dan dia seorang abang. Alhamdulillah.

Ada orang bagi tips masa kita mengandung lagi kita kena kenalkan dia dengan adik dia dalam perut. Memang betul. Teori dan praktikal sememangnya berbeza. Walau kita dah kenalkan dia dengan adiknya, bila dah keluar lain plak kaedahnya. Haha.

Aritu masa Durrah lahir, saya nak susukan dia. Zidane menangis2 macam rasa dikhianati. Kesian ooo tengok dia masa tu. Dalam sebulan yg pertama, bila saya nak susukan adik dia, dia pon datang menyelit sama. Tandem nursing terus. Memang sakit ati rasanya. Stress pon ye. Sebab rasa penat dan tak selesa. Tengah main pon dia tinggalkan mainan dia. Sampai ke tahap tu la kiranya.

Apa saya buat? Saya follow the flow. Ikut rentak dia. Dia nak susu? Saya susukan. Tapi dalam masa yg sama, saya pesan. Zidane dah besar. Kalau dah besar masih menyusu malu kat adik. Nanti gigi rosak. Saya tunjuk gak gamba excitotoxins. Haha. Bukan niat nak takutkan dia. Tapi terpaksa. Itu je yg mampu. Saya bagitau dia banyak kali. Repeat. Repeat. Repeat. Sampai dia ready nak wean off sendiri.

Alhamdulillah, dah hampir 2 minggu Zidane wean off. Kira misi saya untuk menyusukan Zidane selama 2 tahun berjaya. In fact extra 7 bulan lagi. 2 tahun 7 bulan. Pengalaman yg betul2 cukup manis. Zidane anak sulung saya. Bila kita berjaya susukan anak sampai 2 tahun lebih, rasa berjaya sangat. Alhamdulillah.

So kesimpulannya, kita kena siapkan anak. Kena bagitau dan kemudian follow the flow. Ikut rentak dia. Sebab at the end of the day, dia akan wean off sendiri. Skang kalau adik dia menyusu, dia tak heran dah. Takde dah nak mencelah. Dia dah dapat terima yg sekarang giliran adik dia untuk menyusu pulak dan dia takkan ganggu. Masa akhir2 dia nak wean off tu, masa tengah susukan dia saya cakap kat dia ok zidane dah cukup dah. Automatik dia senyum dan berenti. Kalo x sebelum tu melalak ko. Rasa macam kita ni mengkhianati cinta dia. Haha.

Next, saya ajar cara untuk Zidane sayang adik dia. Cara sayang dengan buat adik senyum, gelak. Cara sayang dengan cium adik. Zidane ni tahap dia geram dengan adik dia, bila dia pegang pipi adik dia, berlaga2 gigi dia sebab geram. Tu dia. Sampai camtu sekali. Pastu dia akan saje usik muka, mata, pipi adik dia. Sengaja buat adik dia bengang. Pastu dia cakap gemuk gemuk gemuk. Comel comel comel. Hahaha. Itu la dia budak2 kan. Ada sekali tu dia gigit perut adik dia. Berparut anak aku. Huhu. Nak marah tak boleh. Tapi bila adik dia nangis dia gelabah. Bila tanya sayang adik tak dia cakap sayang. Geram tak bertempat. Kalau adik dia menempik nangis tiba2 tu keje dia la. Haha. Terpaksa la tunjuk parut tu kat dia. Baru la dia insaf jap. Dicium2 adik dia. Tapi lepas 2 hari dia buat balik. Adoi. Budak2 kan cepat lupa. Sebab tu kena repeat selalu. 

Yg ketiga, mudah je. Fahami emosi anak yg toddler ni. Diorg dah ada emosi. Ni jugak pesanan yg saya dapat daripada kawan2 yg dah pernah ada pengalaman jaga anak toddler dan baby dalam masa yg sama. Kenapa kena lebihkan Zidane? Sebab Zidane dah ada emosi. Sambil tu pandai la kita nak psycho dia balik kan. Tunjuk yg walau adik dia ada, kasih sayang kita terhadap dia tak pernah padam malah semakin menyala2. In fact, saya selalu cium dan gomol Zidane. Nak tunjuk kasih sayang kan. Kena la express. Jangan pendam. Budak2 ni ibarat perempuan. Kasih sayang kena tunjuk dan express kan. Jangan disimpan. Durrah masih kecik. Tak paham pape pon lagi. Yg dia tau minum susu, tidur. Nangis bila rasa tak selesa. Tu je. Zidane lain halnya. Dia ada perasaan. Dia tau bila kita marah. Dia tau kalau kita tunjuk kita tak sayang dia. Sebab tu kena ada empathy kat situ. Dahulukan yg lebih tua.

Keempat, libatkan anak yg lebih besar dengan aktiviti adiknya. Contoh mudah, mintak dia tolong ambilkan pampers. Zidane sampai tahap tolong jiruskan adik dia berak dengan mandi la. Pastu dia amik gayung, dia cebok air, dia tuang selamba kat muka adik dia. Haha. Haru nak oi. Tapi takpela.

Yg terakhir, kami ubah denda atas kesalahan dia mengusik adik atau buat adik menangis dengan benda yg gembirakan dia. Contohnya, kalau Zidane usik adik dia sampai menangis, kami akan geletek dia sampai dia letih. Kenapa? Sebab kami tak nak dia rasa kami lebihkan adik dia. Betul. Kalau kita marah, nanti dia lagi marah. Budak 3 tahun. Mana tau benda lain. Pada dia, dia yg betul belaka. Sebab tu bila dia marah, dia buat adik, kita sabar dan jangan tinggikan suara. Try la buat macam saya. Insya Allah dia takkan rasa tersisih walau sikit pon.

Rasanya itu je cara nak ajar anak yg lebih tua terima adik baru. Sebab kunci nya adalah dengan memegang emosi anak. Bila anak rasa tak terabai dia akan hepi. Bila dia hepi, dia akan terima adik baru dia. Alhamdulillah Zidane dah dapat terima adik dia dalam hidup dia. Kemain seronok lagi dia main pipi adik dia. Hehe.

Semoga Zidane jadi pelindung adik2nya nanti. Tiap kali solat saya doa supaya hubungan adik beradik ni sentiasa harmoni. Insya Allah.


Ibu loves u both forever and beyond!




Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265

Monday, 23 March 2015

Cara MAINTAIN berat badan selepas berpantang

Assalamualaikum semua!

Hari ni saya dah masuk keje balik selepas 3 bulan bercuti panjang. Alhamdulillah. Merasa la nak jaga anak 3 bulan. Haha. Tapi kan. Kalo boleh putar balik masa, rasa nak cuti 2 bulan je. Kih kih. Bukan apa, kalau anak sulung boleh la cuti sampai 3 bulan. Kalau anak seterusnya, 2 bulan cukupla. Sebab apa? Sebab melayan 2 orang anak dalam satu masa ni memang jenuh hoi hoi. 

Mujur la Allah bagi kekuatan fizikal dan mental. 

Ape pon kan, lepas je abis berpantang dan cuti bersalin, sibukla kita ni ibu2, mak2 nak kuruskan badan. Penting sangat ke nak dapatkan balik figure idaman? Hehe.

Saya pulak, lepas abis berpantang sibuk nak cari rawatan pulih dara. Sejak beranak dua ni, kesedaran untuk jaga body tu lebih lagi. Bukan semata2 nak pikat suami pon. Tapi lebih daripada tu sebab nak pastikan badan kita sentiasa sihat dan bertenaga. Takpela, nanti kita cakap pasal rawatan dalaman tu. Arini nak cakap pasal tips nak dapatkan berat badan ideal selepas bersalin.

Masa berpantang memang la masa yg paling sesuai untuk dapatkan berat badan yg kita nak. Tapi semua tu pon tak berguna jugak kalau lepas berpantang kita bedal makan dengan bersungguh-sungguh.

Sebab tu la pada saya, lepas berjaya turunkan sikit badan masa berpantang 44 hari tu, kita struggle pulak untuk maintain berat badan kita. Nak maintain tu lagi susah ok. Lagi2 untuk ibu berpantang ni. Maklumla, masa berpantang, pantang makan sungguh. Tu tak boleh. Ni tak boleh. Lepas je abis pantang balas dendam.

Ni sendiri apa yg jadi kat saya. Sebab saya ingat lagi selepas berpantang anak pertama dulu badan naik macam dipam. Sebab apa? Sebab tak pandai nak maintain berat lepas berpantang. Tapi mengaku gak la. Dulu bulat ooo. Lepas berpantang pon bulat jugak. Sebab apa? Sebab tak berbengkung. Sampai ayah perli anak dia ni membulat aje la pasni. Lagi2 kalau tengok time makan tu berselera macam bela saka. Hahahaha. Sabo aje la.

Tapi berkat usaha gigih menyusukan anak dan kesabaran memekakkan telinga orang mengkritik, akhirnya dapat jugak la menurunkan berat badan dan dapatkan kembali berat sebelum bersalin dalam masa 10 bulan. 

Nak tengok gamba dulu?


kiri 3 bulan lepas bersalin
kanan 4 bulan lepas bersalin


kiri 7 bulan lepas bersalin
kanan 10 bulan lepas bersalin


Tak mustahil nak turunkan berat badan dengan cara yg selamat. Yg kena kental hati dan telinga. Haha. Sebab tu la saya cakap, nak kurus senang. Jaga makan, ambil suplemen yg betul, teruskan menyusu anak, makan makanan berkhasiat, makan dengan cara yg betul, insya Allah berat badan turun. Yang susahnya adalah nak maintain berat badan tu. Pastikan jarum penimbang tak bergerak sket pon.

Kalaula kita ni ada penyakit sensitif tengok jarum penimbang tu lagi la parah. Naik sket stress. Naik sket stress. Tak sedar yg stress tu pon punca kegemukan. Hehe. Lepas ni pandang muka anak2 jangan stress walaupon rumah bersepah, jangan stress. Tak elok ok. Haha. 

Selain daripada tu, banyakkan la pengambilan buah-buahan dan serat. Sebab apa? Sebab buah-buahan dan makanan berfiber ni membantu kita lawas dan detoks usus kita dengan lebih lancar dan baik. Kalau makan buah-buahan, ambil di awal proses makan. Macam masa buka puasa. Kan ke sunnah ambil buah-buahan dulu baru sebat makanan lain.

Kalau nak maintain berat badan, elakkan la makan makanan yang tak berkhasiat tu. Jajan usah cakap la. Makanan yg dimasak dengan cara yg tak bagus untuk proses turunkan berat badan macam goreng2, guna minyak melimpah ruah, bersantan berlemak tu pon cuba la elakkan. Ye la, kita kan orang melayu. Kalau makanan tak berminyak dan tak berlemak tu bukan melayu la namanya. Tak sedap. Hehe. Kata nak maintain berat badan. Beauty is pain kan. Pain sangat sebab tak dapek makan sedap. Hehe. Kot teringin sangat tak salah cuba sikit. Rasa la sket. Kang masuk batu belah batu bertangkup plak. Tapi janganla sampai tak sedar diri merasa tu. Bukan berpinggan2 baru dapat "merasa". Jangan sampai merasa membulat nanti. Hehe.

Makan kerap tak salah. Tapi ambil portion yg kecik2 je. Macam Kevin Zahri cakap. Nasi tak pernah salah. Nak makan 6 kali nasik pon takde hal. Yg jadi masalah bila jenis skip meals. Lepas tu mula balas dendam masa makan next meal. Sebab tu la Kevin Zahri ajar untuk kita ambil portion yg kecil tetapi kerap. Makan sebelum lapar. Sebab kalau makan masa dah lapar memang kita melahap. Berhenti pulak sebelum kenyang. Jangan dah bersandar baru nak stop. Tu memang mengundang kegemukan. Nak ambil meal replacement tak de masalah. Yg jd masalah bila ambil meal replacement tapi terus tak ambil makanan lain. Saya pon ambik jugak Cinch Shake shaklee. Tapi tidaklah mengakibatkan saya tak ambik makanan langsung. Makan tetap makan. Cuma bila ambik meal replacement ni kita kurangkan portion makanan kita. Tu weight management yg betul. 

Kalau mereka yg ambik set kurus atau set weight management dengan saya, memang saya ajar betul2 untuk tak skip meals. Sbb potensi untuk melahap bila kita skip meals tu lagi exextraordinary compared to bila kita tak skip meals. 

Antara lain kan, kalau yg ambik set pengurusan berat badan dengan saya, saya akan ajar untuk ukur lilit semua bahagian badan kita. Kenapa?

Sebabnya, pada saya, weight scale kadang2 tak berapa boleh dipercayai. Kalau kita amik cinch shake misalnya, lemak kita akan ditukar jd otot. Sebab tu la. Otot dah confirm lg berat daripada lemak kan. Tepu gitu. Tapi bila lemak dah tukar jadi otot, walau berat tetap sama, inch loss tetap ada. Sebab badan kita jd lagi fit. Sebab tu la tak perlu trauma dengan jarum atau pon nombor di mesin penimbang tu. Asalkan kita bole sarung baju kebaya zaman anak dara, shud be fine. Macam saya, saya ada baju kebaya masa saya form 1 yg jadi kayu pengukur sama ada saya fit ataupon tidak. Hehe. Saya ni memang agak beruntung sbb dilahirkan dgn figure dan rangka yg kecik molek. Sebab tu baju kebaya tu masih boleh dipakai. Cuma sendat di certain bahagian. What do u expect? I am a mother of two. I breastfeed both my kids. Dah tentula berat lebih berada di situ. Hahaha. 

Ok next pasal bengkung. Masa berpantang kemain berbengkung. Lepas pantang amacam? Aritu saya cabar diri saya untuk berbengkung selama 100 hari. Tapi biasala. Tak kesampaian cabaran tu. Sempat dalam 70 ari lebih gitu. Rumah saya panas macam sauna. Tak tahan la berbengkung. Gatal2 jadinya. Haha. Dah masuk keje balik insya Allah nak pakai girdle murah tu. Takde pon branded mahal ribu riban. Beli kat billion je. Hehe. Kalau ikut Kevin Zahri, girdle ni hanya sebagai optic illusion. Lemak yg ada hanya ditolak ke atas ke bawah. Pada saya pulak, mungkin betul fakta tu. Tapi sedikit sebanyak pakai girdle bole jugak kempiskan perut. Dalam masa yg sama dapat halang kita makan banyak. Makan sikit dan kerap takpe. Cuma kena pakai konsisten la. Apa pon kalau tak istoqamah jangan harap la nak berhasil. 

Cara berikutnya ni memang sangat mudah untuk ibu lepas berpantang. Walaupon prosesnya lambat dan mengambil masa, tapi insya Allah ini la cara yg paling selamat. Acaner? Senang je. Susukan anak kita. Haaa. Ni memang terbukti. Anak 1st aritu saya ambik masa 10 bulan untuk dapatkan berat badan sebelum pregnant. Tapi kali kedua ni, Alhamdulillah. Lg cepat surutnya. Dalam masa 3 bulan dah dapat berat sebelum pregnant. Dan mungkin akan susut lg who knows kan. Sebab rajin amalkan benda2 kat atas ni, cepatla sket slim. Ingat cara nak banyakkan susu. Demand n supply. Kemudian minum cukup. Saya amalkan minum air akar herbanika. Sebab akar herbanika boleh bantu hilangkan water retention. Dan so far milk booster saya semuanya dari herba. Alfalfa Shaklee dari herba jugak. Akar herbanika pon berasaskan herba. See. Herba memang works well untuk boost susu kita.

Last but not least. Amalkan suplemen semulajadi. Saya amalkan Shaklee untuk kesihatan optimum. Bila ambik suplemen kita bertenaga. Bila bertenaga kita tak penat. Bila tak penat kita tak stress. So insya Allah susu meriah. 

Itu antara tips untuk maintain berat badan lepas selesai berpantang. Janganla fokus sgt nak kurus cepat. Teruskan susukan anak dengan eksklusif selama 6 bulan pertama. Lepas 6 bulan, anak dah start solid food bolela nak mula proses diet. Sementara nak tunggu 6 bulan tu berlalu, maintain je la berat sedia ada lepas berpantang. Sebab tu la mak2 kita suh berpantang betul2 masa pantang. Masa berpantangla perut kita lembut lg dan boleh dilentur. 

Jangan lupa kawal pemakanan tu penting. Jangan skip makan. Lagi2 breakfast. Tambah dengan senaman ringan. Jangan over sgt nak kurus cepat terus buat senaman extreme lepas abis pantang.

Oh yes, sebelum terlupa. Pandai2la ukur baju di badan sendiri. Sebab kalau nak dapat berat ideal bukan sekadar tengok jarum di penimbang. Tengokla sekali BMI sama. Jangan nak jadik kurus macam dia, macam artis, macam orang tu macam org ni. Ukur baju di badan sendiri. BMI ok, sesuai dengan ketinggian kita so ok la. 

Pendek kata, sayangilah badan kita. Nak pakai lama kan. :)

Anyways, meh tiru cara saya. Tgh taip entri pon susukan anak sebab nak maintain berat badan. Hehe. Tapi pasni nak sebat kek batik. Kih kih. Makan tak salah. Yg penting KONTROL!!

Ikutkan banyak lagi tips nak share. Tu pon kalau nak dan berkehendak. Hehe. 

Nak suplemen Shaklee? Roger meh!

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.

Harga meletup2. Takde GST siap FREE postage lagi!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265





Sunday, 22 March 2015

Berpantang kali ke 2 lebih mudah!!

Assalamualaikum dunia!

Cewah. Lama tak bersiaran. Dek kerana memendam perasaan sebab masalah bertimpa2. Insya Allah selasa nanti saya cerita apa masalah kami sebenarnya. Bukan nak luahkan sangat pon. Cuma kalau bole nak orang lain ambik iktibar daripada pengalaman kami ni. 

Anyway, esok saya dah nak masuk keje. Tu la dia. Nasib kami ibu yg berkerjaya. Lepas seronok mengulit anak selama 3 bulan, kena la berkhidmat untuk negara. Kita simpan dulu perasaan nak berenti kerja. Ikhlaskan kembali niat sebab masyarakat perlukan khidmat kita. Hehe.

Bercerita pasal progress selepas bersalin dan habis berpantang ni, Alhamdulillah, saya makin sihat. Kalau nak bandingkan dengan prosea berpantang yg pertama sebelum ni, saya boleh mengaku yg berpantang kali kedua ni lebih mudah pulih dan sihat. Sebab suami yg jaga mungkin? Hehe. 

Kalau dulu, nak angkat kaki, nak pusing kiri kanan, nak baring telentang kemudian bangun balik, semuanya susah dan bermasalah. Saya ambil masa lebih daripada 6 bulan untuk dapat buat semua aktiviti tu dengan sakit yg masih bersisa sampaila sebelum bersalinkan anak yg kedua. Betul sakit sangat. Nak buat senaman biasa macam crunches dan leg raises tu dalam mimpi la ye. Sakit ya amat. Tuhan je yg tahu. Huhu.

Kali ni Alhamdulillah, semua aktiviti tu dapat dibuat seawal 2 bulan lepas bersalin. Cuba bayangkan dah lama tak tido telentang, lepas bersalin mestila nak fefeeling baring telentang kan. Kalau nak telentang lepas bersalin pon sakit, mana pegi nikmatnya selepas melahirkan? Hehe. So Alhamdulillah, saya dah boleh dikatakan pulih 90%. Physically ok. Dalaman lain kira. Ambil masa macam biasa. Sebab tu la walau anak dah setahun, makan kena jaga. 

Kenapa kali ni berbeza sungguh daripada masa berpantang kali pertama ye?

Haaa. Ni pendapat saya aje la. Mungkin betul mungkin salah. 

1. Suami yg jaga ketika berpantang. Berpantang di sisi suami emosi lebih terjaga. Penat ke apa ke suami boleh tolong. Kalau lenguh nak menyusu atas katil, suami ada jadi penyandar. Haaa. Pentingnya emosi yg stabil ni. Bukan la nak kata mak jaga dulu tak elok. Cuma saya ni jenis tak suka susahkan org lain selain suami sendiri. Haha. Takkan la nak kejut mak tengah malam kalau anak nangis nak susu ye tak? Masa ni la suami diperlukan. Dan memang, bila berpantang di sisi suami, lagi mudah dan buat kita lebih energetic. Cewah. 

2. Amalan pemakanan yg sihat ketika hamil. Saya ada masalah diet yg tak seimbang. Sebab tu la masa pregnant saya ada masalah HB. Tapi, sejak belajar dari pengalaman sebelum ni, saya cuba sehabis baik untuk makan mengikut piramid makanan yg sebenar. Bila kita makan makanan yg seimbang, maka kurangla masalah masa hamil. Dulu masa 1st pregnancy siap kena pegi jumpe pakar pemakanan tau. Huhu.

3. Pengambilan suplemen semulajadi yg teratur. 2nd pregnancy saya tak culas. Dulu masa hamilkan Zidane saya tak kenal Shaklee. Kali ni dah kenal, saya tak culas ambik suplemen. Siap ambik set complete gitu. Even ubat klinik bg pon saya rajin amik. Belajar daripada pengalaman la kan. Kalo tak nanti anak lahir awal, berat kurang 2.5kg, kuning, macam2 masalah. Sabo aje lah.

4. Berpantang dengan set berpantang yg sesuai. Common sense la kan. Mestila berpantang dengan set berpantang. Tapi sesetengah daripada kita, macam saya dulu memang berpantang tapi set berpantang tu jadi perhiasan. Kih kih. Anak prolonged jaundice. Kena jaga makan. Tak leh makan sebarangan. So kali ni saya berpantang dengan 2 set berpantang. Shaklee dan Nona Roguy. Haa. Sape kata saya tak amalkan herba? Saya amalkan tau. Lebih baik ambik herba daripada jamu. Dan lebih baik ambik suplemen semulajadi macam Shaklee. Anak kuning ke biru ke boleh makan jugak. Takdela jd perhiasan je nanti set berpantang tu. Masa berpantang tu la kita nak recover balik kualiti kesihatan dalaman dan luaran kita. Kalau dah lepas time berpantang bukan tak boleh. Tapi rugi la sikit sebab lambat start. Macam sekarang, saya masih amalkan Shaklee seperti biasa. Nona Roguy pon masih on. Saya ambik akar herbanika dan phytonatal. Badan cergas tau!

5. Cucuk inferon yg menyakitkan menyebabkan proses healing menjadi lebih lambat. Dulu hb rendah sampai kena cucuk inferon tau. Sakitnya bukan kepalang. Sampai skang lebam hitam kat tempat cucuk masih ada. Sakitnya sampai lepas bersalinkan anak kedua. Tapi skang dah beransur pulih. Sebab tu kalau boleh, jaga la hb kita masa pregnant. Sakit woo kena cucuk inferon. Memang rasa menyesal. Sebab tu kali ni tak skip ubat klinik. Tambah dengan set hamil Shaklee. Alhamdulillah, anak keluar 3.63kg. Takde kuning langsung. Saya pon terkujat sbb takde kuning. Ingatkan ada. Huhu.

6. Dulu 1st time mommy. Sebab tu tak tau sangat semua benda. Kali ni 2nd time. Research pelbagai. Haha. Pengalaman kali pertama memang betul2 mengajar. Sebab tu kali kedua rasa insaf. 

Tu dia antara sebab kenapa saya rasa healing process kali ni berjalan lebih lancar daripada yg dulu. 

Untuk 1st time mommies jangan khuatir sangat. Semua benda kalau kita buay kali pertama mestila ada banyak try and error. Lepas dah try, ada error, next pregnancy kita adjust semula. Ok!

As for my 2nd baby, Alhamdulillah, 2 bulan lebih dah start meniarap. Misi pon cakap cepat. Apa yg awak nak kejar ni nak oiii.

Layankan gambar2 diorang ye! Next time saya kongsikan cara macam mana nak layan anak pertama kita supaya tak rasa tersisih dengan kelahiran adiknya. So far masa mula2 memang problem. Lama2 dah ok. Alhamdulillah. 








Nak beli suplemen Shaklee? Meh roger saya. Harga tak kena GST punye. Siap free postage lagi tau. Meh meh. 

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265