Monday, 1 December 2014

Set berpantang moden & set berpantang tradisional : Yang mana satu pilihan hati?

Assalamualaikum semua!


As promised. Hari ni nak share set berpantang moden dan tradisional yg mak buyung bakal gunakan masa berpantang nanti. Yang mana satu pilihan hati ye? Tapi saya amik dua2 sekali. Hehe.

Yes. You heard me. Dua2 pon saya pakai. Tak salah kan. Hehe.

Ada came across satu page tu tak ingat page mana. Dia ada bgtau pro & cons antara set berpantang yg tradisional dengan moden ni. Saya sempat donlod gambonye. Jap ek.


Well, sebenarnya ni pon case to case basis la. Bukan semua orang tak sesuai amik yg tradisional. Dan bukan semua orang boleh ambik yg moden. Ada org prefer yg tradisional. Ada yg prefer yg moden. Terpulang la ikut pilihan dan kehendak masing2 kan.

Sebelum ni masa berpantang lepas lahirkan Zidane, saya guna set berpantang Amway semata2. Takde guna Shaklee pon sebab kenal Shaklee pon lepas Zidane dah 4 bulan camtu. Sedih sangat sebab tak abis pon set berpantang ni. Rugi tau beli memahal tapi tak guna. Salah diri sendiri jugak. Haha. Tapi itulah, Zidane pon kena prolonged jaundice. So kena la kurangkan pengambilan herba2 ni. Last2 tak berpakai. Semalam kemas2 barang ada lagi rupanya. Dah kubuang jauh2 sebab dah expired. Haha.

So kali ni untuk set bersalin tradisional, saya nak gunakan set berpantang Nona Roguy. Yes. Dah banyak buat bacaan dan rasa macam teruja je. Kan semalam cakap nak rock this confinement kan. So kena la disiplin dan jaga badan elok2. Hehe.

Apa yg ada dalam set berpantang Nona Roguy ni? Meh tengok!



  • Phytonatal : Tablet pembersih rapi dalaman. Phytonatal ni membantu membersihkan rahim dengan mengeluarkan angin lendiran dan mengatasi angin meroyan serta murung, darah kotoran dalam sistem badan, menyegarkan fungsi rahim serta memperbanyakkan dan mengeluarkan susu ibu dengan lancar. Phytonatal jugak menambahkan daya tenaga semasa berpantang, mengimbangi kembali sistem badan, membantu membuang lemak berlebihan, mengatasi sakit anggota, kembung perut dan melawaskan sistem pembuangan air besar serta air kecil. Ia juga mempercepatkan pengecutan rahim dengan melancarkan pengeluaran darah nifas dan membantu mengekalkan kecantikan bentuk badan yg sihat, mantap serta menyerikan wajah.
  • Akar Herbanika : Minuman antioksidan. Nampak macam teh biasa tapi khasiatnya membuatkan badan ibu jadi cergas dan bertenaga. Sebabnya dalam akar herbanikan ni ada rangkaian herba dan akar yg terpilih macam halia dan temulawak yg mengandungi pelbagai bahan penyembuh seperti depuratif, balsam, karminatif dan galactogenic. Bahan2 penyembuh ni la berfungsi untuk membersihkan sistem badan kita dengan membantu menyegarkan urat saraf, mengurangkan air yg berlebihan, melawaskan dan mengatasi masalah sendi.
  • Minyak Herbanika : Digunakan untuk memberikan kesegaran kepada ibu2 yg berpantang, menguatkan otot perut dan payudara, mengurangkan stretch mark akibat mengandung, melegakan batuk berkahak, sakit2 sendi dan sakit2 anggota badan serta membantu melancarkan peredaran darah. Dalam masa yg sama, minyak ni membantu mengeluarkan angin melalui liang2 roma dan boleh digunakan semasa bengkak susu.
  • Krim Herbanika Barut :  Bagus untuk mengatasi perut lembik, besar, buncit, menggeleber, kembang dan kendur. Krim ni membantu mengempiskan perut, merampingkan pinggang, mengatasi jaluran serta parut pada kulit dan mengecutkan rahim secara luaran dengan membantu melancarkan peraliran nifas serta darah busuk dari saluran rahim. Krim ni jugak membantu untuk mengatasi pembengkakan luaran anggota badan.
  • Uncang Cuci Herbanika : Membantu menghindari daripada jangkitan kuman dan infeksi, kegatalan kulit, mengatasi darah berbau, mempercepatkan penyembuhan luka, kudis, nanah, dan masalah berair. Membantu kulit menjadi segar, mantap dan tak mudah dimasuki angin sejuk.
  • Herbanika Lulur : Membantu menghilangkan daki, menghaluskan kulit yg kasar, mencerahkan kulit yg berpigmentasi, kehitaman atau berjeragat, mengatasi ketegangan otot, mengecutkan bentuk badan yg kembang atau sembab angin dan mengatasi sejuk2, kebas, lenguh atau sengal badan di samping mengelakkan kemasukan angin sejuk. Mengembalikan kemantapan kulit ibu dalam pantang dengan memecahkan lemak degil serta angin lendir, mengecutkan bengkak sendi. otot, urat saraf dan mengatasi masalah bengkak vena atau vena varikos. Membantu menegangkan payudara yg kendur dan mengatasi masalah payudara tersumbat.

Haaaa. Tu set lengkap Nona Roguy la kalau korang nak tau. Dan memang set ni la yg mak buyung nak sangat. Hehe. 

Set moden pulak acaner?

Dah tentu la set Shaklee. Heeeee. Apa yg ada dalam set Shaklee tu? Ni haa. Meh tengok.


  • Membekalkan keperluan vitamin dan mineral ibu yg tak terdapat dalam makanan semasa berpantang.
  • Mengandungi zat besi untuk membina semula sel darah merah yg hilang semasa proses bersalin.


  • Membantu penyembuhan luka serta penyembuhan tisu koyak semasa proses bersalin.
  • Meningkatkan sistem imun dalam badan dan mengelakkan daripada jangkitan kuman pada luka bersalin.
  • Memelihara kelenjar dari tekanan dan kecederaan termasuk kelenjar susu.


  • Membantu penyembuhan luka dalaman dan luaran.
  • Membantu dalam metabolisme B-Complex.
  • Mengelakkan rambut ibu daripada gugur.


  • Memelihara sistem saraf daripada tekanan dan stress.
  • Mengelakkan daripada post partum depression atau pon meroyan.
  • Mengandungi asid folik untuk membantu membentuk sel dan tisu baru.
  • Memberikan stamina dan tenaga untuk ibu berjaga malam menjaga bayi.


  • Sumber kalsium yang juga merupakan komponen utama dalam susu selepas air dan protein.
  • Ibu yang kekurangan kalsium ketika berpantang akan mengalami sembelit dan stress.
  • Stress akan mengganggu proses penyusuan.


  • Protein adalah elemen utama dalam susu selepas air.
  • Protein penting dalam pembentukan hormon yg diperlukan dalam penyusuan susu ibu.
  • Sekiranya pengambilan protein kurang, maka penyusuan ibu boleh terjejas.

Haaa. Ni la dia set berpantang Shaklee yg saya akan gunakan masa berpantang nanti.

2 dalam 1. Tradisional ada. Moden pon ada. Pastu kasi urut, bertungku. Waaaah. Insya Allah lega.

Ibu2 yg pregnant kat luar sana dah decide ke nak pilih set yg mana?

Jom la kita spend lebih sikit untuk berpantang ni sebab ini memang masa terbaik untuk kita pulihkan diri kita. 

Tak perlu tunggu dah tua baru nak jaga badan. Memang betul proses penuaan tu  proses alam tapi kita kena la get prepared daripada sekarang. Apa yg kita makan, apa yg kita buat sekarang la menentukan macam mana kita di hari tua nanti.

So jangan la tunggu tua baru nak amik suplemen nak jaga diri. Dah terlambat ok!

Nak cuba set berpantang moden Shaklee? Boleh roger saya.

WhatsApp 016.331.4797. Call/PM/SMS 018.375.1884 ok!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!









No comments:

Post a Comment