Saturday, 6 December 2014

1 rumah 1 Vitamin C

Assalamualaikum semua! 

Harap semuanya sihat belaka. Kalau tak sihat elok sangat ambil Vitamin C untuk boost immune system kita. Sebab tu promo saya hari ni adalah 1 rumah 1 Vitamin C. Hehe. Walau Vitamin C hanya sekadar vitamin, tapi kita masih perlukan vitamin c untuk menyokong interferon, antibodi dan sel darah putih untuk menentang bakteria, virus dan kuman. 

Bercakap pasal vitamin c tak boleh la cakap kosong kan. Sebab betul, banyak jenama yg ada kat pasaran. Dan semuanya membekalkan vitamin c kepada kita. Tapi. Apa bezanya Vitamin C Shaklee dengan yg lain? Jomla kita revise balik. In case kalau ada yg tak ingat kan. :) 

Bezanya Vitamin C adalah:

Sains pembebasan berterusan secara semulajadi. So far takde kat vitamin c lain. Pembebasan berterusan ataupon sustained released ni memang kat vitamin c Shaklee je. 

Kenapa sustained release? 

Sebab Vitamin C ni vitamin yg larut air dan mudah musnah. Lebih2 lagi kalau org yg ada life style yg tak berapa nak sihat macam merokok. Sebab sebatang rokok boleh melupuskan 50 ke 100mg vitamin C. 

Faktor lain yg boleh melupuskan vitamin C dalam badan kita adalah keresahan dan pengambilan pil kontraseptif dan pil tahan sakit. So secara logiknya, walau kita ambil 1000mg vitamin c sehari sekalipon, jumlah yg dimanfaatkan oleh badan adalah kurang daripada tu. Sebab tu la Shaklee dengan inisiatif tersendiri buat vitamin c jenis sustained release ni. 

Ikutkan la kan. Setiap tablet vitamin c dalam sustained release vitamin c ni ada 7 biji setengah hidangan buah oren termasuk dengan kulitnya sekali.  Lebih kurang 500mg vitamin c camtu. Dan setiap jam,  pembebasan sebiji setengah vitamin c daripada buah oren akan dilepaskan dalam badan kita. Itu ibaratnya la. 

Dan kalau nak tau, kalau kita ambik 2 biji sustained release vitamin c ni, vitamin2 c ni mampu kekal dalam plasma darah kita selama 24 jam. Sebab tu la bagus jenis sustained release. Takyah amik kerap. Amik sekali je insya Allah bekalan vitamin C cukup untuk sehari. 

Dan yg bestnya lagi, setiap tablet ada 120mg bioflavonoid yg diekstrak dari kulit buah yg mampu meningkatkan keberkesanan vitamin c dalam badan kita, melegakan inflamasi menentang infeksi bakteria dan jugak radikal bebas.

Apa tanda2 kita ni kurang vitamin c? Ada 8 tanda yg kita kurang vitamin c dalam badan. 
  • Keletihan : Orang yg kurang vitamin c biasanya akan cepat letih dan penat dan akan cepat rasa kehilangan tenaga dengan mudah. 
  • Perubahan mood : Orang yg kurang vitamin c biasanya akan cepat marah. Sikit2 nak marah. Hehe. 
  • Hilang berat badan : Hilang berat badan memang ramai yg nak. Tapi kalau hilang berat badan secara mendadak, itu mungkin tanda kita kurang vitamin c. 
  • Sakit otot dan sendi : Kesakitan yg kronik pada otot atau sendi adalah tanda yg kita ni kurang vitamin c. Bukan kurang kalsium je ok. 
  • Lebam2 pada badan : Individu yg kurang vitamin c akan mudah dapat lebam pada badan. Lebam2 yg banyak pada badan adalah tanda body's chemistry kita perlukan improvement. 
  • Keadaan gigi : Bila kita ada cukup vitamin c dalam badan, maka gigi dan gusi kita akan sihat. Kalau tak cukup vitamin c, boleh la tengok pada keadaan gusi. Gusi berdarah misalnya adalah tanda kita kurang vitamin c. 
  • Kulit dan rambut kering : Perubahan pada rambut dan kulit adalah signal yg badan kita tak dapat vitamin c yg mencukupi. 
  • Mudah dapat jangkitan : Bila kita tak dapat vitamin c yg cukup, maka kita akan hadapi masalah untuk menyembuhkan luka dan melawan jangkitan kuman. Dalam masa yg sama, sistem imun badan kita pon akan terganggu sama. 

So acaner?  Ada tak simptom2 macam atas ni? Saya dulu masa pakai braces ada masalah bibir kering dan mengelupas. Bila doktor gigi buat check up mestila diorang ngangakan mulut kita kan. So time tu jugakla bibir berdarah2. Doktor gigi asyik cakap saya ni kurang vitamin C. Dan tiap kali visit la doktor gigi bagi bekalan vitamin c. Hehe. Pastu tak jadi masalah dah. Sebab dah amik sustained release vitamin c shaklee ni. Alhamdulillah. 

Bulan ni ada promo ok. 





Beli 6 free 1.
Beli 2 dapat off 5%.

Berbaloi habaq ang. Haha. Sebab tu la masa ni la masa paling sesuai untuk kempen 1 rumah 1 vitamin C. 

Sebotol tahan 6 bulan ok. Kalau nak tahan lama lagi boleh gak. Kalau tak makan langsung lagi lama tahan. Haha. Jangan marah ye. Gurau je. 

Nak cuba? 
PM/Call/SMS 018.375.1884 
WhatsApp 016.331.4797 

Jumpe esok ok! 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane 
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure! 
Shaklee ID : 918265





No comments:

Post a Comment