Saturday, 8 November 2014

Sampel B Dato' Lee Chong Wei Positif dexamethasone!

Assalamualaikum  semua!

Wow! Gempar kan! Betul tu. Dato' Lee Chong Wei dipilih secara rawak untuk doping test masa kejohanan dunia kat Copenhagen 30 Ogos lepas. Lepas ujian doping sampel A yg pertama positif, Dato' Lee Chong Wei kena la lalui ujian sampel B plak. Memang kalau ikutkan berdebar jugak la. Sebab kalau la ujian sampel B ni positif jugak, maka Dato' Lee Chong Wei akan menghadapi hukuman macam tak dapat bermain badminton untuk certai period. Memang satu kerugian kepada negara kita la kiranya. Tapi Dato' Lee Chong Wei dah banyak berjasa kot. Dah penat dah. Huhu.

Dexamethasone ni bukan sejenis dadah untuk meningkatkan prestasi dan bukan jugak steroid anabolik tapi sejenis ubat steroid dengan kesan anti radang yg biasanya digunakan untuk pemulihan seseorang atlet.

Kalau baca kat wikipedia,

"Dexamethasone ni adalah sejenis ubat steroid. Ia mempunyai kesan-kesan anti-radang dan immunosuppressant. Ia adalah 25 kali lebih kuat daripada kortisol berlaku glukokortikoid, sementara yang berkuat kuasa mineralokortikoid minimum.

Dexamethasone digunakan untuk rawatan pelbagai keadaan termasuk: masalah rheumatologic, beberapa penyakit kulit seperti multiformis erythema, alahan yang teruk, asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, sesak nafas, edema serebrum, di samping ubat-ubatan lain di batuk kering dan beberapa lain-lain penyakit berjangkit di kalangan orang lain. [1]

Ia adalah kehamilan kategori C di Amerika Syarikat dan kelas A di Australia yang bererti bahawa ia telah sering digunakan dalam kehamilan dan didapati tidak pernah menimbulkan masalah kepada bayi. [1] [2]

Hal ini pada Senarai Pertubuhan Kesihatan Sedunia Ubat penting, senarai ubat-ubatan yang paling penting yang diperlukan dalam sistem kesihatan asas. [3]"

Makanya, janganla korang ingat Dato' Lee Chong Wei tu amik dadah. Haha. Kadang2 kelako tengok komen2 org ni yg sesedap rasa je cakap Dato' Lee Chong Wei ni amik dadah. Haha.

Biasala tu. Sedangkan ubat tahan sakit pon mesti ada steroid apatah lagi ubat yg digunakan untuk pemulihan ni. Cuma bila diambil secara konsisten maka jadilah masalah camni. Lain la kalau saje2 amik steroid untuk kuatkan badan. Yg tu dah confirm dilarang.

Itulah harga yg terpaksa dibayar oleh seorang atlet. Salah penggunaan maka jadilah begini. Kesian kan.

Ape pon mak buyung nak gitau. Hehe.

Shaklee ni digunakan oleh atlet2 Olimpik. Antaranya:

  • Shaklee Athletes: Eleanor Logan and Caryn Davies
    U.S. Women’s Eight team (rowing)
    Gold Medal
    London Olympics 2012
  • Shaklee Athlete: Troy Dumais (right)
    United States Springboard diver
    Bronze Medal
    London Olympics 2012
  • Shaklee Athlete: Seth Kelsey
    United States Fencer
    Bronze Medal
    London Olympics 2012

Ni antaranya la. Nak bgtau yg Shaklee ni selamat digunakan oleh atlet. Maklumla atlet ni kan terdedah kepada doping test ni semua. So kalau atlet Olimpik pon selamat gunakan Shaklee, maka memang selamatlah Shaklee ni. Insya Allah.

Ape pon, Dato' Lee Chong Wei tetap hero di hati kita semua. Dan perlu diingat, kes Dato' Lee Chong Wei ni bukan kes macam Ben Johnson mahupon Lance Armstrong.

Kenapa dengan diorang?

Pelari pecut Ben Johnson telah ditarik balik pingat emas 100m kat Olimpik tahun 1988 sebab doping testnya positif mengandungi anabolik steroids. Cyclist Armstrong pulak, ujian doping dia ada penggunaan EPO dan steroid dan siap ada blood transfusion lagi untum meningkatkan prestasi dia. Yg ni terang2 salah.

Dato' Lee Chong Wei gunakan dexamethasone untuk pemulihan. Aritu kan asyik dengan sprained ankle kan. So positiflah!

So kalau korang ni atlet Malaysia atau atlet negeri atau atlet sekolah, tak kira la jenis apa sekalipon boleh la roger mak buyung kalau perlukan suplemen untuk pemulihan. Hehe. 

Ok, nanti jumpe lagi ok! 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!! 





No comments:

Post a Comment