Tuesday, 11 November 2014

Kekal Bertenaga di Bilik Bersalin dengan Shaklee

Assalamualaikum semua!

Dah nak masuk 34 minggu kehamilan. Saya banyak membaca tips nak mudahkan kelahiran. Hehe. Yg paling penting, doa jangan tinggal. DIA aje yg boleh bantu kita selain ikhtiar kita dengan cara lain kan.

Ada banyak tips mudah bersalin yg orang2 tua amalkan. Antaranya macam yg saya ceritakan dalam cara induce kelahiran secara alami sebelum ni.

Tapi kali ni saya nak cerita apa yg Shaklee boleh bantu untuk kita kekal bertenaga dalam bilik bersalin.

Sebelum tu, orang tua2 cakap amalkan makan telur separuh masak 2 minggu sebelum due date untuk pastikan kita bertenaga. Dan sebelum masuk labor room tu selagi rasa sakit kontraksi boleh ditahan, cuba lah prepare telur separuh masak dan makan la sebutir dua. Nak lagi best katanya boleh try telur ayam kampung. Nak try la bersalin kali ni. Hehe. Tu pon kalau sempat. Sebab risau sakit bersalin masa ayah Zidane takde kat umah. Huhu. Doa doa. Insya Allah diberi kesempatan untuk sambut anaknya nanti. Sebab sebelum ni dia tak sempat nak tengok baby keluar. Sampai dalam labor room je dah keluar. Haha.

Macam mana Shaklee boleh bantu kita kekal bertenaga semasa dalam labor room?

Mudah je.


  • Ambil elektrolit dan mineral. Dalam kes ni, boleh consume Shaklee Performance Drink. Bagi memudahkan proses kelahiran, kita perlukan lebih banyak elektrolit dan mineral yg ada dalam beberapa jenis makanan dan minuman. Magnesium, potassium, sulfur, klorida dan sodium penting untuk mengelakkan sakit berpanjangan dan masa proses kelahiran. Memang betul sumber ni boleh kita perolehi daripada daging segar, produk tenusu penuh lemak, sayuran, buah2an, kekacang atau jus buah segar. Kalau sempat, dan larat untuk buat boleh la buat. Kemudian kita top up dengan Performance Drink Shaklee. Supaya kita dapat simpan tenaga masa contraction nanti. Memang disarankan pon ambil elektrolit dalam bentuk sebuk mineral yg dicampur dalam air atau jus buah2an sebaik sahaja tanda awal bersalin tu kita nampak.


  • Protein. Dalam kes ni boleh ambik ESP Shaklee. Sebab ESP Shaklee memang boleh bekalkan tenaga kepada kita. Kadang2 ada yg ambik milo atau horlicks sebelum bersalin untuk pastikan kita bertenaga kan. So campurkan aje ESP dalam minuman kita tu. Lagi2 kalau ada yg jenis takde selera nak makan sebab rasa sakit tu lebih daripada segalanya. Hehe. So bagi je la minum ESP untuk bagi tenaga. Ingat! Kita perlukan tenaga masa meneran kat labor room nanti. Sebab tu nak tak nak, tidak dapat tidak kita kena pastikan kekal bertenaga. Kalo pengsan lagi jenuh. Huhu.


  • Vitamin C. So dalam Shaklee ada Sustained Release Vita C kan? Boleh la amik SR Vita C ni untuk pastikan kita tak kena infection dan dalam masa yg sama boleh meningkatkan imunisasi kita ni haa. Kalau ikutkan ada yg berpendapat, sebaik sahaja lepas air ketuban pecah, ambillah vitamin C untuk menghalang jangkitan kuman. Kita kan tau yg air ketuban tu la pelindung kepada baby dalam perut kita kan. Sementara nak tunggu bukaan serviks, ambilla vitamin C dalam bentuk apa sekali pon. Kalau dah masuk labor room, baik lah telan je SR Vita C ni. Senang!


Cukupla 3 produk ni sebagai pembekal tenaga kita. Kang amik macam2 kang misi bising plak banyak beno nak dimakan. Hehe.

Yang penting, sebaik sahaja nampak tanda awal nak bersalin, siap2 kan lah diri kita. Mandi, makan secukupnya supaya kita kekal bertenaga dalam bilik bersalin nanti. Ye la, kita mana la tau bahagian masing2. Ada yg tak sampai setengah jam je terus bersalin. Ada yg ambil masa lebih daripada tu. Take note jugak kadang2 kat labor room nanti kita tak semestinya suami boleh temankan kita. Lagi2 kat bilik menunggu yg diorang letak CTG Scan nak cek degupan jantung kita tu. Sebab tu la kita sendiri kena prepare dari awal lagi untuk makan siap2. Make sure kita bertenaga ok!

Dah nak akhir2 pregnancy ni kena baca balik, gali segala ilmu yg ada. Hehe.

Kalau nak kekal energetic dengan Shaklee, boleh la kontek saya ok!

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ye!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!!


1 comment:

  1. Betul tu, ibu yang nak bersalin perlu makan untuk tenaga dan dinasihatkan mandi saya pernah dengar dalam rancangan "Semanis Kurma" :D

    :: anmashealthcare.blogspot.com ::

    ReplyDelete