Sunday, 16 November 2014

Iron tablet punca sembelit

Assalamualaikum  korang!

Entri kedua untuk arini. Lately susah beno nak membuang. In fact ada jugak yg mesej sambil2 tanya cara naikkan hb bgtau saya yg lepas makan iron tablet ni diorang jadi sembelit.

Betulla. Memang ada sembelit. Tapi bila sakit perut tu datang memulas2. Cuma nak membuang tu masalah sket. Huhu. Last2 takde selera nak membuang terus.

Iron tablet yg dikenali sebagai ferrous fumarate ni memang bertindak sebagai zat besi bagi mengatasi masalah kekurangan sel darah merah ibu memgandung.

Tapi di sebalik kebaikan yg diberikan, ada jugak kesan sampingan yg kita tak berapa nak gemar.

Apa alternatif yg saya ambil?

Saya ambil ostematrix Shaklee dengan ESP. Heeeee.




Saya bukan jenis minum susu. Sebab tu la saya ambil ostematrix untuk jadik pelawas. Tapi takdela saya tak makan benda lain yg ada sumber kalsium. Sah2 susu tu bagus. Makan benda lain la untuk ganti pengambilan kalsium. Brokoli misalnya. :)

Kalau sebelum pregnant dulu, kalau ada masalah sembelit memang saya amik herblax dan alfalfa. Tapi disebabkan mengandung, takdela saya ambik 2 ni. Dan pilihan terbaik dah tentu Ostematrix dan ESP. Kalau nak lagi best, tambah mealshakes. Memang lawas ko. Hehe.

Ni pengalaman sendiri. Tak taula orang lain. Kalau minum ESP pagi2 je memang senang nak membuang. Bertenaga plak tu. Kandungan serat dalam ESP ni tinggi. Sebab tu bila kita ambil serat yg cukup maka senangla kita membuang. :) 

Ostematrix saya ambil sebelum tido. Memang bangun pagi segar dapat tido cukup tanpa sengal2 badan. Tambah plak kalau suami rajin urutkan. Hehe. Lepas bersalin nanti kena amalkan ostematrix gak. Paham2 la. Lepas melahirkan nanti confirm susah nak membuang. Lagi2 kalau yg kena jahit banyak. Seram kan?

Nak cuba?

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!

Jumpe esok ok!


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!

No comments:

Post a Comment