Wednesday, 5 November 2014

DTX Complex : Vitamin untuk hati!

Assalamualaikum dan selamat malam korang!

Sebelum tido, meh la denga mak buyung bercerita dulu cara2 nak bersihkan hati dengan salah satu produk Shaklee. Haaaa. Sampai boleh cuci hati ye. Hehe.

Apa produk tu?

DTX Complex namanya.



Pakar Gastroenterologi dari sebuah pusat perubatan swasta di Petaling Jaya, Selangor, Dr. Loong Yik Yee, berkata :

"Amalan gaya hidup kurang sihat boleh menjejaskan fungsi hati yang menyebabkan kerosakan ketara kepada badan kita. Penyakit hati ialah istilah luas yang meliputi semua masalah yang mungkin menyebabkan hati gagal melaksanakan fungsi yang sepatutnya dilakukan."

Kalau nak tau, hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan untuk membina semula. Sebab tu la hati boleh didermakan. Lepas derma, hati tu boleh tumbuh semula.

Antara fungsi hati kita termasuklah:

  • Merembeskan cecair hempedu untuk pencernaan lemak. 
  • Bertindak sebagai ‘penapis’ dan ejen detoksifikasi.
  • Mengawal paras gula dalam darah.
  • Penting untuk metabolisma lemak.

Sebab tu la penting sangat untuk kita jaga kesihatan hati kita ni.

Berbalik kepada cerita DTX Complex tadi kan, ada kajian menunjukkan bahawa kandungan utama dalam DTX Complex iaitu ekstrak biji benih pokok susu tisel menyokong keupayaan badan menghasilkan protein bagi membantu menjana semula sel2 hati.

Kan tadi saya cakap hati boleh tumbuh semula kan. So dengan adanya biji benih pokok susu tisel ni maka badan kita berupaya menghasilkan protein untuk tumbuhkan semula sel2 hati.

Selain daripada tu, DTX Complex ada:

  • Articok : bina semula sel2 hati & merangsang pengaliran hempedu
  • Dandelion : bantu fungsi hati & bantu penghadaman dengan merangsang pengaliran hempedu dari hati dan pundi hempedu
  • Kunyit : meningkatkan kesan anti keradangan dan membantu mengurangkan kesakitan
  • Reishi mushrooms (Ling Zhi): membina sistem imun dalam mencegah atau merawat kanser, mengurangkan masalah bronkitis, sinusitis
  • Schizandra : merangsang sintesis protein, meningkatkan jumlah enzim dalam hati untuk tujuan detoksifikasi & memperlahankan pembentukan toksin.

Sebab tu la DTX Complex best!!!

Dalam kita menjaga kesihatan badan secara umum, tak salah jugak untuk ambik suplemen untuk jaga kesihatan certain organ ni. Lagi2 organ2 penting macam jantung dengan hati.
 
So amacam? Teringin tak nak cuba?

Boleh roger mak buyung ok!

Ok, pasni bleh tido lena ye sebab dah baca entri ni. Hehe.

Jumpe esok plak! Daa!


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!!

1 comment: