Tuesday, 4 November 2014

Zinc : Jangan terlepas pandang!

Assalamualaikum dan selamat petang semua! 

Kita straight to the point k! Petang ni nak belanja info sket. Nak stori mori sket pasal zinc ni. 

Tahukah korang? 
Tanda bintik putih di kuku adalah tanda kekurangan zinc dalam badan yg boleh menyebabkan depresi, lemah daya ingatan, mudah sakit, pemulihan luka yg lambat, pembengkakan prostat, anemia dan lemah penglihatan atau hilang daya penglihatan? 

Haaaa. Jangan main2 ye. Jangan pandang ringan. 

Zinc merupakan mineral yg boleh ditemui dalam badan kita yg mempunyai peranan untuk dimainkan di hampir semua fungsi tubuh kita. Walaupun penggunaannya tak begitu tertentu dan khusus macam mineral lain seperti kalsium, zinc diperlukan untuk pengeluaran enzim dalam badan. Apa yg akan berlaku kalau kita kekurangan zinc dalam badan?




  • Penyembuhan luka akan menjadi lambat. Sebabnya penyembuhan akan berlaku dengan cepat kalau sel baru yg lebih kuat dapat dibina dengan menggantikan sel sedia ada yg dah rosak dan musnah. Bila kita kurang zinc, sel baru yg lebih kuat tu boleh dibina. Cuma mengambil masa. Sebab tu kalau ibu2 lepas bersalin nak cepat sembuh luka bersalin tu, ambikla zinc ni. Tambah dengan vitamin C memang cantik sangat!
  • Hilang deria bau dan rasa. Bila kita kekurangan zinc, ianya akan mengubah kimia air liur kita. Akibatnya, apa yg kita rasa atau hidu akan jadi lain daripada orang normal yang lain.
  • Kemandulan. Kurang zinc akan mempengaruhi bilangan sperma pada seseorang dan kelajuan sperma tersebut jugak akan terkesan sama. Sebab tu ada jenis2 sperma pada setiap orang. Ada orang yg hasilkan sperma yg kuat dan laju pergerakannya. Takde la mati di tengah jalan. Ni masalah kesuburan ni. Sebab tu dalam set kesuburan Shaklee kita rekemen zinc untuk lelaki.
  • Ruam. Kurang zinc, ruam pon naik.
  • Pembesaran yang terbantut. Kemungkinan akan jadik lebih kecik daripada orang lain dek kerana kurang zinc.
  • Masalah buah pinggang.
  • Penyakit usus.
  • Arthritis.

Ni la dia antara masalah yg kita akan hadapi kalau kita kurang zinc dalam badan. 

So antara makanan yg kaya zinc ni adalah :
  • Daging 
  • Makanan laut
  • Produk tenusu
  • Bijirin dan kekacang
Tu kalau real food la. Kalau tidak boleh je ambik suplemen Shaklee ni. =)


Apa bestnya Zinc Complex Shaklee ni?

Zinc Complex Shaklee dirumus dari glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yg lain seperti kalsium dan serbuk alfalfa untuk menghasilkan zinc yg mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc ni jugak sesuai untuk pengambilan jangka panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadmium dan plumbum dari tubuh. 

Antara manfaat zinc yg lain termasuklah:

Mengaktifkan 200 jenis enzim : Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA dan Protein seterusnya merangsang regenerasi sel. Zinc jugak boleh mengaktifkan lebih 200 jenis enzim dalam badan untuk memelihara metabolisme dan pertumbuhan remaja.
  • Membentuk kolagen. Zinc jugak membantu pembentukan kolagen dan protein untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan organ.
  • Memperbaiki diabetis. Zinc membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin seterusnya memperbaiki diabetis.
  • Mempertingkatkan sistem imun. Membantu pengeluaran kelenjar thymus. Kelenjar thymus ni mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluaran T Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit. 
  • Memperbaiki masalah prostat. Zinc dapat melindungi kesihatan prostat, memperbaiki dan menyembuh benign prostatomegaly dan keadaan kerap kencing. Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc dapat mengurangkan pembengkakan prostat dalam kadar 70%.
  • Ovulasi wanita. Wanita memerlukan zinc untuk ovulasi. Zinc jugak membantu penguncupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya. 
  • Memperbaiki radang kulit. Kajian menunjukkan pengambilan zinc sebanyak 4 ke 8 tablet akan memperbaiki radang kulit seperti jerawat. 
  • Mengekalkan deria bau. 

So apa tunggu lagi? Jom hadiahkan suami kita zinc complex ni. Hehe. Org pompuan pon boleh jugak amik. In fact bagusla amik suplemen untuk sihat dari dalam. Dalam sihat, terpancar ke luar gitu. 

Nak cuba? 

PM/CALL/SMS/WHATSAPP 016.331.4797 ok!


Regards, 
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!! 

1 comment: