Monday, 20 October 2014

Vitalea : Multivitamin TERBAIK & TERTUA di dunia!!

Assalamualaikum dan selamat petang semua!!

Nak kongsi kebaikan Vitalea, multivitamin Shaklee untuk entri kedua arini. =)

Macam mana rupa vitalea ni ek sebenarnya?

Nindia. Baik punya. Haha.


Betulla tu. Vitalea ni dah berusia 99 tahun. Dan Vita-Lea Shaklee ni adalah multi vitamin dan mineral yg pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagak Vitalize-Mineral dan akhirnya disingkatkan sebutan kepada Vitamin. 

Kalau dulu vitalea ni dalam bentuk cecair. Tapi peningkatan teknologi berjaya mengubah bentuk cecair kepada tablet. Kalau diikutkan setiap tablet vitalea ni mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yg diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana yg disarankan oleh RDA. Dan kalau nak tau lagi bestnya, tablet vitalea ni disaluti dengan serbuk spirulina dan dihasilkan dengan kaedah yg terkini dan teknologi eksplosif yg kompleks yg disebut explo tab.

Vitalea jugak adalah tablet multivitamin yg paling pantas larut dalam air dan jugak dalam tubuh manusia. So tak payah la risau suplemen tak larut ke apa ke. 

Dan. Kalau nak tahu. Yg lagi bestnya. Ada ujian klinikal membuktikan dengan pengambilan vitalea shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sehingga 65% tau!! Sebab tu la vitalea shaklee dipilih oleh Centre of Science di USA sebagai the best multi vitamin dalam public interest pada tahun 2000.

Dan sebab tu la dari tahun 1915, vitalea masih wujud sampai la skang ni. 

Nak tau fakta nutrisi dalam vitalea? Jom cekidaut!!


VITAMIN
FUNGSI VITAMIN
Vita A
Kesihatan mata, kulit, anti oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, system imun dan rambut yang sihat
Vita D
Memperkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang rapuh, osteoporosis dan psoriasis
Vita E
Anti oksida, membantu kepejalan kulit, kulit berseri, melancarkan peredaran darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk system reproduktif lelaki, mengurangkan kesan parut
Vita C
Anti oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahan penyakit, percepatkan penyembuhan luka, mencegah selesema, gusi berdarah, darah beku dan hidung berdarah
Asid Folik
Untuk kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulser mulut, kesihatan kulit
Vita B1
Menukarkan makanan kepada tenaga, memperkasa memori, kecerdasan mental, membina dan merangsang peredaran darah, membantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut atau darat, mengurangkan tanda2 herpes zoster
Vita B2
Menukarkan makanan kepada tenaga, merawat anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan
Vita B3
Menukarkan makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, merangsang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus
Vita B6
Metabolisme protein, memperbaiki otot, sengugut, penenang , untuk tenaga, mengelakkan muntah2, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekejangan, kebas dan anemia
Vita B12
Membantu tumbesaran fetus dan kanak2, membantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis dan rabun
Biotin
Bantu B Kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit
Vita B5
Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, mempercepat sembuhkan luka
Kalsium
Memperkasakan tulang dan gigi, mencegah darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis
Fosforus
Meningkatkan kepadatan tulang, mencegah diabetis, batu karang, mencegah osteoporosis, membantu tumbesaran, meredakan kesakitan akibat atritis, aneroksia
Iodin
Baik untuk tiroid, membantu tumbesaran fetus, meningkatkan kadar IQ kanak2, membina ligament dan otot dan kesinambungan tisu2, kekuatan fizikal, mengawal berat badan
Zat besi
Membentuk hemoglobin, meredakan kesakitan akibat PMS, membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan dan anemia
Magnesium
Untuk kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan system saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadaman
Copper
Membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin, untuk kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang dan masalah pembengkakan
Zink
Memperkasa system imun, mempercepat menyembuhkan luka, meningkatkan keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau dan ketajaman minda



Tu dia. Banyak kan? Dah nama pon multivitamin. Cuba bandingkan multivitamin yg kita makan sekarang dengan vitalea Shaklee. Insya Allah. Vitalea memang terbaik!!

Oh ye. Lupa nak cakap. Dah nama pon multivitamin, kena fahamla kan. Vitalea ni penting untuk mengisi keperluan nutrisi yg tak cukup. Memang real food tu the best. Tapi banyak faktor yg menyebabkan real food sendiri tak berkhasiat. Cer bayangkan sayur yg terlebih masak pon boleh hilang khasiatnya kan. So itu la dia fungsi multivitamin ni. Mengisi kekosongan nutrisi yg ada. Bila lubang2 tu diisi, insya Allah kita sihat!!

Nak cuba?

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!!


Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor with 1st Class Consultation for sure!!


1 comment: