Monday, 27 October 2014

Kisah hamil : Bila perlu segera dirawat?

Assalamualaikum semua.

Arini nak rush sket. Kena buat entri simple but sweet. Hehe.

Untuk ibu2 hamil, kena concern dengan keadaan diri sendiri. Ada beberapa situasi yg perlukan kita terus dapatkan rawatan SEGERA kat klinik mahupon hospital. Jangan pandang enteng ok. Sebab bila pregnant, bukan melibatkan nyawa kita je. In fact kita membawa nyawa anak bersama. So kena extra cautious sket.

Apa situasi yg perlukan kita dapatkan rawatan segera kat klinik atau hospital masa mengandung ni? 

Antara situasinya adalah :
  • Demam yg tinggi
  • Loya & muntah yg teruk
  • Sakit perut yg luar biasa
  • Pucat
  • Letih lesu
  • Sesak nafas
  • Penglihatan kabur
  • Sakit ulu hati
  • Kaki bengkak
  • Tiada peningkatan berat badan
  • Peningkatan berat badan mendadak dan berlebihan
  • Pembesaran rahim tak sepadan dengan jangkamasa kehamilan
  • Janin kurang bergerak atau tidak aktif
  • Pecah ketuban sebelum cukup bulan kehamilan
  • Sakit bersalin sebelum masa
  • Darah keluar dari faraj - tumpah darah
  • Jantung berdebar2
  • Tidak berdaya untuk melakukan kerja rumah biasa atau rutin harian

Dan yg paling penting in case kalau ada rasa sakit di bahagian perut dan pinggul serta pendarahan faraj. Takut itu tanda2 kehamilan luar rahim.

So kalau ada la tanda2 macam ni, jangan lengah2 ok. Terus ke klinik atau hospital berdekatan.

Better safe than sorry.

Itu je la entri kali ni. Nak kena sambung rehat sebab dapat MC. Penat pon ye jugak.

Kalau nak suplemen Shaklee jangan lupa roger mak buyung ok!!


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor with 1st Class Consultation for sure!

No comments:

Post a Comment