Friday, 31 October 2014

GLA Complex : Bukan untuk masalah haid sahaja!

Assalamualaikum semua!

Hari ni rehat lama sikit. Al-maklumla sebab hari Jumaat kan. So nak cerita la pasal GLA Complex Shaklee. Apa benda GLA ni ek? Ni haaaa.


Jom kita baca sejarah sket nak? Hehe.

Dulu pada kurun ke 20, ahli saintis Jerman dapat tahu yg minyak daripada biji Evening Primrose bole diekstrak. EPO ni semua orang tau kan? Kalau tak tau meh saya bagi tau. Evening Primrose Oil atau EPO ni memang bagus untuk hormon dan kulit. Sebab tu EPO ni sinonim dengan wanita. 

Minyak biji evening primrose ni kaua dengan asid lemak perlu iaitu linoleik (LA) dengan asid gamma-linolenik (GLA). Asid-asid lemak perlu pulak adalah kumpulan lemak politaktepu yang penting untuk fungsi tubuh dan diperlukan untuk menukarkan asid linoleik kepada GLA. Sebab tu la Shaklee dah mudahkan kita dengan mengekstrakkan GLA daripada EPO untuk terus digunakan oleh badan. 

GLA ni jugak merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Ye la. Kalau nak tau GLA ni sejenis asid lemak Omega 6 yg digunakan oleh badan untuk membentuk prostaglandin tu tadi.

Apa prostaglandin ni? Prostaglandin ni la bahan hormon dalam badan yg penting untuk fungsi kimia badan macam mengawal tekanan darah, mengawal kontraksi otot, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Prostaglandin ni jugak adalah anti keradangan, anti pembekuan darah di samping mengurangkan tekanan darah. Prostaglandin ni jugakla hormon yg membantu badan mengawal atur proses badan yg normal.

Kalau nak tau, sumber GLA daripada makanan memang agak terhad. Dan kalau ada pon boleh dijumpai dalam jumlah yg kecil dalam oat dan jugak daging organ. Kalau nak dapatkan sejumlah GLA yg lebih tinggi, minyak yg diekstrak daripada biji bunga evening primrose dalam bentuk suplemen la alternatifnya. Lagi mudah kan?

Tapi kan.

Ramai yg tak tahu bahawa dalam minyak borage ada GLA ni jugak. In fact, kandungan GLA dalam minyak borage ni 2 kali ganda lebih daripada apa yg ada dalam EPO. Wow!! Ikutkan paras GLA dalam Borage Oil ni tinggi 25% lebih berbanding EPO yg ada 10% je. Sebab tu la kelikatan GLA terbukti lebih baik dalam membantu masalah kesihatan berkaitan kewanitaan macam PMS dan masalah sendi macam arthritis.

Itu bezanya GLA Complex Shaklee. Heee. Sebab dalam GLA Complex Shaklee ada GLA yg diekstrak daripada bunga borage. Bunga bukan sekadar bunga. Hehe.



Minyak borage jugak 3 kali ganda lebih mudah diserap oleh badan dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO. Setiap kapsul mengandungi 300mg GLA yg diekstrak dari Borage yg ditanam secara organik di kawasan Sakatchewan. 

Oh ye. GLA ni bukan untuk perempuan aje ok! Semua orang boleh ok! Jangan ingat kalau laki makan boleh jadi lembut. Takde lagi dalam sejarah ok. Hehehehe.

Antara kebaikan GLA Complex ni:
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS
  • Membantu menangani masalah menopaus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri2
  • Membantu menangani ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood cot yg boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Mengawal fungsi saraf

Nak cuba?

Meh PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!!








No comments:

Post a Comment