Tuesday, 16 September 2014

SELAMAT HARI MALAYSIA!!

Assalamualaikum semua dan selamat hari Malaysia!!16hb September Malaysia menyambut hari Malaysia kan? =) Hari Malaysia ni untuk mengenang penyatuan penubuhan Malaysia dan sebagai penanda aras penggabungan Malaya, Borneo Utara, Sarawak & Singapura lalu membentuk Malaysia.

Eceh. Macam kelas sejarah plak kan. =P

Kalau nak tahu, sejarahnya, formation Malaysia ni pada awalnya dirancang berlaku pada 1 Jun 1963 namun telah ditangguhkan ke 31 Ogos 1963. Kira sambutannya sekali dengan sambutan merdeka yg ke 6 tahun 1963 tu. 

Negara jiran macam Filipina dan Indonesia ada la objections sikit2 bila tahu Malaysia nak ditubuhkan sebab tu deklarasinya telah ditangguhkan pulak pada 16 September 1963. Dalam masa yg sama penangguhan tu membenarkan pasukan United Nations untuk melaksanakan referendum di Borneo Utara (skarang ni Sabah) dan Sarawak berkaitan kemasukan negeri2 ni ke Malaysia. 

Akhirnya, Malaysia tertubuh melalui Malaysian Bill yg diusulkan di Malayan Parliament pada 9 Julai 1963 dan persetujuan daripada Yang Dipertuan Agong pada 29 Ogos 1963.

Dan kalau semua nak tau, sambutan Hari Malaysia ni baru 4 tahin dilaksanakan dan diumumkan sebagai cuti umum. Sejak tahun 2010 la kiranya selepas Perdana Menteri, Najib Razak membuat keputusan untuk memberi Malaysia 2 perayaan yg berhubung kait dengan kemerdekaan negara ni. Keputusan dibuat selepas sesi soal jawab di Parlimen pada 19 Oktober 2009.

So itu lah dia sedikit sebanyak sejarah Hari Malaysia ni.

Ok, kepada semua, selamat hari Malaysia kami ucapkan. Enjoy cuti dengan produktif ok!!

Kalau nak lagi produktif, makan suplemen Shaklee. Kih kih. 

Pape PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!!Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)

No comments:

Post a Comment