Monday, 4 August 2014

Tanda-tanda hormon tak stabil

Assalamualaikum semua.

Hari ni nak celoteh pasal hormon tak stabil. Macam mana kita nak tau yg sebenarnya hormon kita ni tak stabil? Adakah kehadiran period setiap bulan tu tanda hormon kita teratur? Eceh. Skema sangat kan. Haha.

Nways, antara indikasi hormon kita tak stabil memang betulla daripada pemantauan kehadiran period setiap bulan. Tapi ada jugak kes yg period regular tapi masih hormon tak stabil jugak. Apa kes tu?

Sebab tu la penting untuk kita tau apa dia indikasi lain yg menunjukkan hormon kita tak stabil. Nak tau apa dia? Jom jenguk!!

Antara tanda hormon x stabil adalah seperti berikut:

♡ Perubahan perasaan yg tak menentu sama ada dalam fasa pra haid atau tak. Pendek kata asyik berubah2 perasaan tak kira masa. 

♡ Selalu cepat marah & sukar kawal perasaan.

♡ Lesu & kurang bertenaga.

♡ Kemerosotan daya ingatan.

♡ Kerap pening kepala.

♡ Hipoglisemia.

♡ Nafsu makan yg meningkat.

♡ Sukar untuk turunkan berat badan atau berat badan naik mendadak.

♡ Mengalami jerawat degil.

♡ Mengalami ruam panas serta berpeluh lebih2 lagi pada waktu malam.

♡ Keguguran rambut. 

♡ Hilang minat terhadap seks.

♡ Kulit kusam & tak berseri.

♡ Kulit berminyak. 

♡ Peningkatan jumlah rambut halus pada tubuh badan atau wajah.

♡ Lemak berkumpul di perut & kehilangan jisim otot.

♡ Kemurungan.

♡ Insomnia & pola tidur tak menentu.

Bahaya ke hormon tak stabil ni? Takdela bahaya. Tapi biasala. Bila hormon tak stabil ni macam2 la kan. Antara kesan ke atas kita perempuan ni bila hormon tak stabil adalah cepat menopaus, pusingan haid tak teratur, sukar hamil dan kemudiannya mungkin boleh mengakibatkan kanser rahim. Tu worse come to worst la.

Cara nak atasi masalah hormon tak stabil ni pulak macam mana?

Kalau di Shaklee kita ada GLA Complex Shaklee. Macam mana rupa GLA Complex Shaklee?


GLA ni sejenis asid lemak omega 6 yg digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin. Prostaglandin ni bahan berkesan berupa hormon yg membantu badan mengawal atur proses2 badan yg normal. Minyak benih bunga matahari adalah salah satu sumber asid lemak Omega 6 yg mengandungi vitamin E untuk membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Pengambilan sebiji GLA Complex 2 kali sehari dapat bantu stabilkan hormon & dalam masa yg sama GLA ni mmg glamer utk org yg tgh cuba dapatkan cahaya mata.

Nak cuba GLA Complex Shaklee ni??

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!!

Nak tau apa lagi kebaikan GLA Complex Shaklee ni?? Boleh belek2 GLA bukan sekadar untuk hamil & GLA lancarkan haid & Rawat sengugut dengan GLA Shaklee jugak!!



Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)






No comments:

Post a Comment