Thursday, 28 August 2014

My Shaklee Effect

Assalamualaikum semua.

Arini mak buyung nak cerita pasal shaklee effect ni. Ramai dok heboh pasal shaklee effect. Apa sebenarnya fenomena ni?

Well, untuk memudahkan, sebenanye shaklee effect ni lebih kepada berkongsi apa sebenarnya kesan Shaklee ni ke atas kehidupan seharian kita. Bila kita nak pilih suplemen atau makanan tambahan yg sesuai, dah tentula kita kaji dan tengok kebaikannya. Ke ada yg ikut ikutan je? Orang cakap ok, kita beli. Ada ke ek? Saya ni pulak bukan jenis camtu. Memang akan buat kajian thoroughly dan kemudian buat keputusan sendiri. 

Macam shaklee ni pon bermula dengan minat nak menyusukan zidane dulu. Memang mak buyung buat research bagai nak rak u olls. Abis pro & cons segala macam mak nenek suplemen dah buat. Dalam masa yg sama nak jugak turunkan berat badan. Maklumla. Orang2 keliling ni suka beno berkata2. Padahal kita ambik masa 9 bulan kot membesarkan badan, bawak anak dalam perut. Takkan tup2 lepas bersalin kurus kan? Haha. Yg penting sekali nak kurus dengan cara sihat la. Sebab menyusukan zidane.

So belek punya belek, research demi research maka jumpala dengan Shaklee ni haa. So dah berkenan terusla mula. Pendekkan cerita bila dah konsisten makan suplemen dan rasa perbezaannya, dah tentu la kita nak jadi ahli sebab dengan jadi ahli la kita boleh enjoy harga ahli. Bukan beribu riban pon nak baya ahli seumur hidup Shaklee ni. RM75 je. Believe it or not. Lepas tu dapatla beli harga ahli dan dalam masa yg sama kumpul point sendiri. Point tu plak nanti dapat cash balik. Sape tak mau kan? Hehe.

Cakap banyak pon takleh. Meh la kita tengok gambar yg ada. Let the photos do the talking. Eceh. =P


Ni gambar 1st. Cuba compare. Gambar yg atas kiri tu masa 3 bulan lepas bersalin. Mak ngai. Cer tengok lengan. Comel sangat kan. Haha. Gambar kanan atas tu 4 bulan lepas bersalin. Masih comel. Haha. Gambar bawah kanan tu 7 bulan lepas bersalin. Nampak lagi kan debab kat situ. Gambar bawah kanan tu 10 bulan lepas bersalin. Dah ramping. =P Haha. Alhamdulillah, tanpa perlu nak kontrol makan sebab mak buyung masa tu menyusukan zidane. Tak koser la nak kontrol makan. Dengan pengambilan suplemen, sedikit senaman & proses penyusuan berterusan even sampai zidane umo dah 2 tahun ni. Beruntung ibu2 yg boleh susukan anak ni. Kita pon dapat bakar kalori sama. Tu yg best. Mujur kesedaran nak menyusukan anak tu timbul. Tambahan pulak nak bantu suami berjimat cermat. Hehe. Alhamdulillah. Zidane sihat dan jarang sakit. He is a very happy person since baby lagi. 


Ni gambar kedua. Tadi citer pasa dapat slim & menyusukan anak tanpa gagal kan? So shaklee effect yg kedua ni pulak khusus mengenai kulit. Sebab dulu masa mengandungkan zidane, muka tak berseri. Kulit kusam. HB usah cakap la. Rendah. Sebab mula amik suplemen pon lepas lahirkan zidane. Takde kesedaran nak amik suplemen masa mengandung dulu. Sampaila kena cucuk inferon. Apa inferon tu? Tu cucuk paling sakit untuk ibu mengandung dek kerana HB yg rendah. Sakit woo. Sampai skang ni lebam cucuk masih ada. Bila diurut memang terkinja la sat. Sakit sangat sampai tak tau nak explain camna. Pregnant kali ni saya makan ubat klinik TAMBAH suplemen sekaligus. Alhamdulillah. Walaupon mula2 aritu HB 9.7 je tapi dek kerana rajin dan konsisten, HB mencanak naik jadi 10.7. Alhamdulillah. Maklumla, bila mengandung ni HB memang akan low sket tambahan plak jenis makan makanan yg tak seimbang zatnya. So sekarang dah belajar dari kesilapan. Hehe. Tu kulit muka pon makin flawless. Best tau. Pregnant kali ni takde la macam dulu. Pucat lesi. Kali ni berseri2. Nak tengok gamba pregnant kali ni? Hehe.


Yg kiri tu gamba pregnant sebelum ni. Pucat, tak berseri. Kulit kering. Huhu. Yg gamba belah kanan tu raya baru2 ni. Dah membulat standard macam org mengandung la kan. Tapi amazingly kulit tak kering dan takde pucat lesi. Gambar bawah ni pulak beza mekap dengan tak mekap. Kiri tanpa mekap. Kanan dengan mekap. Tak nak apa bezanya? Memang takkan nampak sebab memang itu lah point nak cakap. Muka berseri, tak pucat walaupon tanpa mekap. Hehe. 


Tu la dia sedikit sebanyak perkongsian pasal shaklee dalam kehidupan seharian mak buyung ni. Alhamdulillah, dengan pengambilan suplemen, hidup jadi lebih sihat, bertenaga. Lebih2 lagi dalam keadaan menyusukan anak sambil mengandung lagi ni. 

Ini kira testimoni sendiri ni. Takde tokok tambah dan segalanya yg benar belaka. Ada org cakap bukan semua suplemen sesuai dengan kita. Setuju. Tapi kalau la jenama yg kita pakai dah lebih 50 tahun dan masih bertahan dan dalam masa yg sama para atlet Olimpik pon ada jugak yg guna, memang dah terbuktila kan kualiti dan keberkesanannya. Ingat senang nak masuk Olimpik? Saringan kesihatan, segala ujian di makmal dengan standard Olimpik dilalui. Bukan macam kita nak masuk U dulu. Medical Check up biasa2 je. Hehe.

Elok sangat la kalau kita start menjaga kesihatan dari sekarang. Lebih2 lagi pompuan. Sebab pompuan ni tulang belakang keluarga. Kalau sakit, demam, dapur pon tak berasap. Tapi kalo malas pon tak berasap jugak. Hehe. Kita jaga kesihatan sebab kita nak jaga keluarga kita kan. Sebab tu mula dari sekarang. Jom ikut seruan untuk jaga kesihatan sebaiknya. Bila kita sihat, keluarga terjaga, anak gembira, suami ceria. Dah macam cogankata pulaks.

Nways, kalau nak try Shaklee boleh roger saya.

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!!


Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)







No comments:

Post a Comment