Wednesday, 6 August 2014

Masalah haid tidak teratur

Assalamualaikum & hi semua!!

Hari tu kita ada diskas pasal hormon yg tak seimbang dan apa kesannya kan?

So arini kita nak cakap pasal kitaran haid plak. Macam mana kita nak tau kitaran haid kita ni adalah normal? Mudah je sebenarnya. Cuba buat kiraan. Dari hari pertama haid datang sampai la ke hari period yg berikutnya datang. Kitaran normal biasanya antara 21 ke 35 hari je. Kalau lebih atau kurang, maka ada la masalahnya tu. Maksud masalah kat sini bukanla serius. Cuma mungkin kita mengalami hormon yg tak seimbang macam kita bincang dalam entri sebelum ni atau pon mungkin haid kita sendiri yg tak teratur. =)

Ada banyak sebab kenapa haid kita ni tak teratur. Nak tau tak apa punca haid tak teratur? Jom sambung baca.


  • Berat badan yg berlebihan. Ramai org amik mudah je masalah berat badan ni. Selain daripada masalah kesihatan lain macam sakit jantung, kencing manis, darah tinggi etc yg dikaitkan dengan berat badan berlebihan, masalah haid yg tak teratur pon boleh terjadi kalau berat badan kita berlebihan. Bila berat badan berlebihan, maka keseimbangan hormon estrogen pon boleh terganggu. Sebab tu kan kalau ada yg consult pasal period yg tak teratur ni saya suka tanya ada masalah berat badan berlebihan ke tak. Bukan saje2 nak insult ke apa tau. Tapi sebab kita nak cari punca. Kalau la dek kerana berat badan yg berlebihan tu la period kita tak teratur, why not kita cuba turunkan berat badan dulu kan. Insya Allah bila berat badan dah kembali normal, period kita pon akan ikut normal jugak. Macam mana nak tau berat kita normal ke tak? Boleh cek BMI kita. =)
  • Pola pemakanan yg tak sihat. Ni pon boleh jadi punca. Bila kita terlalu jaga sangat makan atau kita selalu sangat nak diet kononnya, badan kita tak dapat terima vitamin, mineral yg secukupnya. Kalau tak cukup vitamin dan mineral maksudnya apa? Maksudnya kita tak sihat la kan. Hehe. Sebab tu la ada sebab kenapa kita ada piramid makanan. Sebab kita kena ambil certain portion untuk setiap jenis makanan. Bukan pakai makan je. Terlalu berdiet sampai tak amik kisah pasal kandungan vitamin dan mineral pon tak boleh tau uolls. Sebab tu kena diet dengan caranya. =)
  • Stress & tekanan. Ni pon antara sebab kenapa haid boleh jadi macam yo yo. Kejap datang kejap tak. Bila kita stress atau tertekan, maka akan mempengaruhi jumlah hormon yg boleh ganggu ovulasi. Akibatnya boleh jadi sampai period pon berhenti. Sebab tu kalau boleh jangan stress. Kenapa nak stress kan? Semua org ada masalah dalam hidup. Cuma cara kita handle stress dan tekanan tu la yg membezakan kita dengan org lain. Tau tak kalau kita ada masalah maknanya Allah sayangkan kita? =)
  • Menyusukan anak. Bila kita susukan anak, hormon dalam badan dah tentu terganggu. Sebab tu kalau perasan kan, ibu yg baru lepas melahirkan kalau susukan anak, period mula2 datang lambat. Pastu ada kes yg datang kemudian tak datang. Macam chipsmore. Tapi jangan risau. Itu normal. Unless kalau ada yg termengandung balik. Memang la period tak datang. Hehe.
  • Melakukan aktiviti berat. Aktiviti berat macam senaman berat seperti marathon pon boleh ganggu ovulasi kita sebab tekanan bertambah ke atas badan. Sebab tu digalakkan untuk kita dapat rehat yg cukup. 
  • Perubatan. Mana tau kita ada ambik ubat doktor yg mengakibatkan hormon kita terganggu. Sebab tu cek balik dengan doktor adakah pengambilan certain ubat tu menyebabkan period kita terganggu.
  • Masalah kesihatan. Period boleh lambat kalau disebabkan masalah kesihatan macam PCOS, diabetis, demam panas. Kawan saya period tak datang 6 bulan dek kerana diabetis. Lepas turunkan berat, Alhamdulillah period datang setiap bulan tanpa gagal. =)
  • Pengambilan pil perancang. Haaa. Yg ni betul jugak. Kalau yg jenis suntikan atau ubat tu memang boleh ganggu hormon kita dan menyebabkan ovulasi terganggu. Kalau lepas kita berhenti amik pil perancang ni pon, akan amik masa untuk badan kita sesuaikan balik. Lepas tu barula period ok balik.

Ok, tu dia antara sebab kenapa period kita lambat atau tak teratur. Nak tau cara nak pastikan period jadi teratur semula gaya Shaklee??

Boleh cuba GLA Complex Shaklee. =)


GLA Complex Shaklee ni memang glamer untuk betulkan hormon dan regularkan period setiap bulan. Dalam masa yg sama kalau ada ibu2 yg ada masalah hormon dan nak cuba hamil memang digalakkan ambik GLA Complex Shaklee ni. 

Banyak testimoni kalau nak tengok. Jap saya belanja 1 testi k.


See. Proven kan. Nak cuba?

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!!

Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)






No comments:

Post a Comment