Wednesday, 27 August 2014

Atasi menopaus gaya Shaklee!!

Assalamualaikum korang. 

Arini nak sembang sket pasal menopaus ni. Sebab ada dengar orang bisik2 pasal tanda2 menopaus. Mak buyung pantang dengar isu. Mula la membaca dan buat kajian sendiri. Hehe.

Apa sebenarnya menopaus ni? Dalam kata ringkas lain menopaus ni putus haid. Selalunya berlaku semasa pertengahan umur wanita bila mana haid dan berhenti sebab ovari dah tak lagi menghasilkan telur. Menopaus ni biasanya ada tanda2 nya dan takkan jadi mengejut tanpa simptom. Pun begitu ada jugak yg berlaku cepat dan tiba2.

Sebelum menopaus, paras estrogen dalam badan kita semakin menurun beberapa tahun sebelum tu dan dalam masa yg sama badan kita akan alami perubahan sama ada sedar atau pon tidak. Tapi macam saya cakap sebelum ni bukan semua ada simptom dan gejala yg sama sebab ada yg terus jadi gitu je. Tapi dari segi emosi, biasanya kebanyakan wanita akan menghadapi perubahan emosi yg tak menentu. Masa ni la kita akan rasa sensitif terlebih, tak dapat kawal perasaan, sedih manjang, cepat benar nak naik marah, mengamuk tak tentu hala, menangis tanpa sebab dan mengalami tekanan. Sebab tu kalau pompuan yg moody ni org cakap nak menopaus. Hehe. Tak lawak ok. =P Yg tu perubahan secara emosi la. Secara fizikalnya pulak, akan berlakula pertambahan berat badan terutama di bahagian perut dan pinggang, kulit jadi makin nipis, mulut kering dan lapisan faraj jadi kering. Dalam masa yg sama jugak kita akan rasa hot flushes, rasa panas pada muka, sakit sendi, susah nak tido, jantung berdebar2, keletihan dan mudah berpeluh. Dalam masa jangka panjang, kita akan terdedah kepada osteoporosis, peningkatan kolesterol dalam badan yg akhirnya menjadi punca kepada sakit jantung.

Pesanan untuk suami pulak, tengok2 la isteri tu. Sebab bukan semua suami sensitif. Malah ada yg tak tau pon pasal gejala menopaus ni.

Cara menghadapi menopaus ni pulak macam mana?

Well, kita kena ingat, kita jangan tunggu dah tua baru nak bersiap sedia. Jangan tunggu sampai umur menopaus baru la kita nak siapkan diri. Sebab tu la kita digalakkan menjaga kesihatan, pastikan berat badan terkawal, selalu la bersenam dan lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Biasanya wanita yg sihat atau yg amalkan gaya hidup sihat sejak dari usia muda akan kurang mengalami simptom menopaus ni. Sebab tu la kita digalakkan untuk kekal aktif secara fizikal mahupon mental. Macam nak pegi main sudoku terus plak kan. Kih kih. Nak aktif mental katakan. Orang kita sekarang aktifkan mental dengan masalah je. Pastu sibuk hal orang. =P Kurang2 kan la aktiviti gini ok!! Bila kita hidup dengan gaya hidup aktif, kita tak akan rasa sangat simptom ni. Ye la sebab kita aktif. =)

Selain daripada gaya hidup aktif, kita digalakkan untuk ambil vitamin dan suplemen yg membantu mengurangkan masalah semasa menopaus. Dan take note, jangan tunggu tua jugak baru nak ambil suplemen. Mula la dari muda. Sebab we are preparing ourselves for the future. Eceh. Betulla kan. Kita sedang siapkan diri kita untuk masa akan datang. Selalunye orang ambil suplemen sebab nak mencegah. Sebab kalau dah sakit baru orang ambil ubat. Masa tu bukan masa pencegahan dah. Dah jadi masa berubat. Bila kena makan ubat maka boleh la dikatakan terlambat. 

Antara vitamin yg dapat bantu menguruskan masalah menopaus ni termasuklah Vitamin B untuk tenaga, minyak ikan bagi mengawal kolesterol dan baik untuk kulit dan jugak kalsium bagi kekuatan tulang untuk cegah osteoporosis. 

Nak tau cara hadapi menopaus gaya Shaklee?? Satgi mak buyung cite naa.

Anyways, dalam masa yg sama, suami pon kena la memainkan peranan sama sebab masa ni la suami kena bantu isteri menguruskan emosi. Bantu la isteri untuk uruskan keluarga dan anak2 supaya isteri ada masa lebih untuk berehat dan tenteramkan fikiran. Selain tu kalau simptom terlampau teruk atau rasa perlukan rawatan, bawalah isteri tu pergi. Ingat, isteri dok bawak anak 9 bulan dalam perut tak komplen pon tau. =P 

Ok, camna nak hadapi menopaus gaya Shaklee? 

Saya sarankan untuk kita mula dari muda ok. Bukan tunggu dah jadi makcik2 baru nak amal.


B Complex Shaklee. Tadi kata nak tenaga kan? Tadi kata kalau nak menopaus ada rasa stress, emotional semua tu kan? Ini makannya. Hehe. Sesuai sangat sebab bantu kita kontrol emosi dan bagi sensasi ketenangan pada kita. And yes, dalam masa yg sama bantu menukar makanan menjadi tenaga. Baru la bertambah tenaga dan gembira menghadapi menopaus tanpa stress. =)


Omega Guard Shaklee. Minyak ikan terbaik ni. Sebab melalui proses penyulingan berperingkat yg dapat menyingkirkan bahan berbahaya macam plumbum dan merkuri tapi dalam masa yg sama mengekalkan khasiatnya. Ini minyak ikan sebenar. Bukan minyak hati ikan. Minyak ikan bagus untuk kolesterol. Makin bertambah usia, makin berisi salur darah kita dengan kolesterol kan. So amalkan la ni. Dapat cuci salur darah kita dan bantu kita elak sakit jantung. Insya Allah.


Ostematrix Shaklee. Sedih bila tau yg ramai menghidap osteoporosis ni perempuan. Bila nak menopaus kita akan mula sakit sendi jugak kan. Dah la sepanjang hidup kita dok mengandung dan melahirkan anak. Dan ada antara kita yg bukan jenis peminum susu. Jadi ambilla ostematrix ni. Bukan sekadar kalsium biasa sebab ada magnesium dan Vitamin D sama. =)


GLA Complex. Ni yg paling best sebab GLA ni membantu mengurangkan simptom menopaus. Kalau dari muda amik GLA ni, insya Allah haid teratur, PMS kurang. Dan kalau ambil secara konsisten bagi menghadapi menopaus ni pulak, Insya Allah dapat memperlahankan penuaan di samping membantu menangani gejala menopaus.


Ok, itu dia cara hadapi menopaus gaya Shaklee. 

Nak cuba? PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok! Kita hadiahkan pada mak2 kita supaya diorang hepi menghadapi gejala menopaus ni. Dan kita sekali kena get ready. =)


Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)




No comments:

Post a Comment