Wednesday, 20 August 2014

Cara atasi tekanan darah tinggi ketika hamil

Assalamualaikum semua.

Hari ni nak sambung entri tekanan darah tinggi ni haa. Kalau nak tau kronologi cerita pasal tekanan darah tinggi dalam blog ni sebelum ni, boleh rujuk Risiko tekanan darah tinggi ketika hamil dan Faktor tekanan darah tinggi jugak. Baca betul2. Baru boleh baca entri ni plak. Hehe.

Aritu dah janji nak kongsi cara mencegah dan mengatasi tekanan darah tinggi. So here we go. Jom baca!!


  • Kurangkan pengambilan garam dalam makanan. Kalau dah disahkan ada tekanan darah tinggi sebaiknya kita jangan ambil makanan yg bergaram. Kena tabah kontrol. Kalau nak sihat la kan. Hehe.
  • Ambil makanan mengandungi kalium, magnesium dan kalsium. Pengambilan makanan yg ada 3 benda ni mampu membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • Jauhi makanan dan minuman yg beralkohol.
  • Buat jadual bersenam. Bersenamla dengan teratur sebab senaman yg teratur boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Kalau kita memang dah ada tekanan darah tinggi, lebih2 lagi untuk ibu hamil ni, pilihlah olahraga yg ringan macam berjalan kaki, berbasikal, lari santai dan berenang. Lakukan selama 30 hingga 45 minit sehari sebanyak 3 kali seminggu. Tak lama pon kan.
  • Makan sayur dan buah-buahan yg berserat tinggi macam sayuran hijau, pisang, tomato, saderi, tembikai dan oren.
  • Kalau yg stress tu jalani la terapi anti stress untuk mengurangkan stress dan kendalikan emosi kita dengan sebaiknya.
  • Berhenti merokok.
  • Kendalikan kolesterol kita. Kontrol.
  • Kendalikan diabetis kita.
  • Hindari ubat atau rumusan yg dapat meningkatkan tekanan darah. Dapatkan nasihat doktor.
Nak cuba Shaklee? Hehe. Boleh aje.


Omega Guard Shaklee

Boleh cuba ni. Ni minyak ikan Shaklee yg membantu mencegah penyakit salur darah dan stroke. Kan kita faham yg tekanan darah tinggi boleh jadi disebabkan timbunan kolesterol dalam saluran darah. Maka kalau ambil Omega Guard Shaklee ni boleh bantu bersihkan salur darah kita. Anyways, minyak ikan kan dah memang bagus. DHA dan EPA dalam Omega Guard pulak boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi, melincirkan salur darah dan membantu peredaran darah jadi lancar. Sebab tu lah Omega Guard Shaklee membantu mengekalkan tekanan darah yg normal dan mengelakkan ketegangan leher atau sakit kepala. Dalam masa yg sama Omega ni jugak merendahkan kolesterol, menghindarkan pembekuan darah di dalam badan, mengawal masalah obesiti dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Memang terbaik kan!!



B - Complex Shaklee

Kita sedia maklum kan antara punca tekanan darah tinggi ni adalah stress. Apa kata ambil B Complex ni untuk atasi masalah stress. 

B-Complex Shaklee mengandungi keluarga vitamin B yg ada kat bawah ni.
  • B1 : Menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan meningkatkan metabolisme.
  • B2 : Memproses asid amino dan lemak dan membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.
  • B3 : Membantu mengurangkan kolesterol dalam darah dan pengaliran kolesterol dalam darah, membantu dalam kesihatan kulit yg baik dan membantu pencernaa. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yg rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar untuk menjadikan seseorang tu dapat sakit mental.
  • B5 : Membantu mengurangkan stress fizikal dan mental, membantu mengurangkan penuaan pramatang.
  • B6 : Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin di dalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depresi.
  • B9 : Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter dan juga aktiviti mengurangkan depresi dalam badan.
  • B12 : Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depresi dan tak tenteram.
Kalau nak tau lebih lanjut pasal B-Complex Shaklee yg bantu atasi stress tu boleh la ke cara atasi stress dengan Shaklee.

Anyways, tekanan darah tinggi ni bukan la kategori penyakit yg tak dapat dihilangkan. Nak kendalikan memang boleh cuma kena tabah la sikit kan.

So apa kata, ibu2 hamil yg ada masalah tekanan darah tinggi ketika hamil tu, cubalah amik 2 benda di atas. Insya Allah berkesan.

Nak cuba? PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!!



Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)

No comments:

Post a Comment