Friday, 25 July 2014

Sembelit ketika berpuasa


Walaupun dah nak dekat abis puasa, tak salah kita nak tambah ilmu kan? Hehe. Saje nak justify entri kali ni sebab macam dah terlewat. Tapi takde hal la. Apa salahnya. Tak busuk pon ilmu dalam blog ni. Bukan macam makanan. Hehe.

Tapi yg pasti busuk plak bila kita sembelit. Sekali keluar angin, ya Allah. Rasa nak pengsan baunya kan. Tapi tu lah. Bulan puasa memang gitu kebiasaannya. Makan banyak lepas berbuka, kalau nasib baik senang la nak membuang. Kalau yg jenis penghadaman dan sistem perkumuhan slow motion tu memang amik masa dan makan hari jugak lah. Senak perut oit. Mana tidaknya, tangki dah penuh tapi tak dapek nak keluarkan lagi. Kalau lama tak membuang ni sebenarnya bole timbul masalah lain jugak tau. Antaranya masalah lesu badan, kurang bendalir sebab banyak air dah diserap ke usus untuk mudahkan proses pembuangan, sakit kepala - anginla sebab tak dapat membuang. Sampai naik ke kepala. Huhu. Perut kita pon boleh jadi tak selesa dan worse come to worst boleh jadi buasir. Alamak ngai. Takut la kalau buasir sebab org cakap macam benda dalam dubur kita terkeluar. Pastu nanti kena tolak masuk plak. Huhu. Ngeri.

Kenapa sembelit menjadi2 di bulan puasa ek?

Antara sebabnya adalah:

  • Perubahan waktu makan
  • Kurang ambil makanan berserat atau berfiber ketika berbuka dan bersahur
  • Kurang pengambilan air kosong
  • Kurang vitamin dan mineral
Sebab tu la penting untuk kita cukupkan keperluan tubuh waktu berpuasa ni. Ambil makanan yg perlu tapi dalam masa yg sama berkhasiat juga sepaya kita dapat jalani puasa tanpa masalah sembelit ni. Pengambilan makanan seimbang dan sihat dan cukup mineral dan vitamin macam buah-buahan dan sayuran, bijirin dan pengambilan air sebanyak 5 hingga 8 gelas air pada waktu berbuka sehingga sahur pon penting. 

Selain daripada tu, boleh jugak cuba produk Shaklee ni haa. Hehe. Maklumla, akak ni jual Shaklee. Mesti la promote Shaklee. Hehe.


Mealshakes


Macam yg semua org tahu, mealshakes ni adalah multivitamin dan multi mineral dalam bentuk serbuk yg kaya dengan serat. Kalau ambil 3 sudu mealshakes sehari insya Allah takde dah masalah membuang ni. Lega habaq hg. Haha.


Alfalfa Complex



Alfalfa ni memang ejen detoks glamer dalam Shaklee. Bila sebut detoks maka alfalfa ni membantu untuk angkut bahan buangan serta lemak dari dalam badan ni keluar melalui proses pembuangan manusia. Haha. Dalam masa yg sama jugak, alfalfa ni membantu mencuci darah, usus dan hati. Standardla kan, bila dah dicuci, maka lebih bersih dan suci. Maka sel2 akan jadi lebih sihat insya Allah.


Ostematrix



Ostematrix ni memang membantu mengurangkan sembelit macam yg saya cerita dalam entri sebelum ni. Boleh cek kat sembelit ketika hamil. Misal kata kalau kita pregnant kan, better amik ostematrix ni. Ibu lepas bersalin pon kalau yg jenis susah membuang ni elok sangat ambil ostematrix ni untuk melancarkan pembuangan air besar dan memberi keselesaan kepada kita. Ibu lepas bersalin kan. Kalau nak membuang mesti ada sakit. Huhu.


Herblax


Selain daripada alfalfa tadi sebagai ejen detoks, herblax ni pon memang power bab detoks ni. Boleh dikatakan pelawas dan pencuci usus dalam Shaklee. Seminggu tak yah amik banyak pon. Boleh tahan lama ni. Mau 3 bulan tahannya. Kalau dah nama pencuci usus, so paham2 la. Tapi yg bestnye pulak, bukan makan herblax terus membuang. Amik masa sampai 6 jam. So kalau ambik malam sebelum tido, esok pagi bangun memang lega oiii. Hehe.

Ok, itu dia antara produk Shaklee yg boleh bantu mengurangkan sembelit di bulan puasa ni. Cuba lah. Insya Allah berkesan.

Kalau nak baca lagi entri pasal sembelit boleh la rujuk sembelit bukan penyakit rawat sembelit dengan herblax set sayang usus jugak!!

Nak cuba? PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!



Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)


No comments:

Post a Comment