Monday, 30 June 2014

Obesiti punca ketidaksuburan




Obesiti atau masalah kegemukan ni memang selalu dikaitkan dengan masalah kesihatan lain macam sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan hipertensi. Tapi dalam masa yg sama, obesiti jugak menyebabkan masalah ketidaksuburan.

Masalah obesiti ni sebenarnya bukan sahaja menyebabkan masalah ketidaksuburan kepada wanita. Lelaki pon mendapat masalah yg serupa kalau obes.

Dalam 1 kajian yg dilakukan oleh pakar2 di Sweden terhadap sperma yg diberikan oleh 2000 org lelaki dan dibandingkan dengan berat badan mereka. Mereka mendapati lelaki yg mempunyai berat badan yg lebih mempunyai bilangan sperma 10% lebih rendah berbanding dengan lelaki normal. Sementara tu, lelaki yg obes pula mempunyai bilangan sperma 20% lebih rendah daripada lelaki normal.

Prod Dr. Paul Cohen Bacrie menjelaskan berat yg berlebihan akibat kegemukan menyebabkan gangguan keseimbangan hormon lelaki yg seterusnya menyebabkan bilangan, pergerakan dan kualiti sperma menjadi tak normal. 

See. Masalah obesiti ni punca kepada ketidaksuburan lelaki di samping masalah gaya hidup yg lain macam merokok dan minum arak.

Untuk perempuan pulak, obesiti menyebabkan peningkatan pengeluaran hormon estrogen yg menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Kalau kitaran haid kita teratur, berat badan mungkin takkan mengganggu peluang kita untuk hamil. Tapi bagi kes2 bila kita terlalu gemuk, kita mungkin akan mengalami ketidakseimbangan hormon yg menyebabkan kitaran haid yg tak rata di mana ovulasi tak berlaku. Bila ovulasi tak berlaku, kehamilan tak akan terjadi.

Berat badan yg berlebihan jugak berkait rapat dengan keadaan yg dinamakan Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS). Mereka yg menghadapi masalah ni tak mempunyai cukup hormon untuk menyebabkan telur matang dalam ovari seterusnya gagal untuk dikeluarkan semasa ovulasi.

Kalau nak tahu, tubuh wanita yg obes jugak kurang bertindak balas terhadap ubat kesuburan disebabkan lemak yg terkumpul di tubuh yg berlebihan yg mengganggu penyerapan ubat secara optimum. 

Sebab tu jugakla ada kes2 bila mana pasangan yg cuba mendapatkan anak melalui kaedah tabung uji (IVF) gagal mendapatkan bayi yg diinginkan disebabkan kegemukan yg mengganggu pemindahan janin ke rahim. Kajian menunjukkan peratusan kejayaan untuk mencapai kehamilan melalui IVF agak rendah di kalangan individu yg mempunyai BMI obes atau BMI yg terlalu kurus.

So pendekkan cerita, adalah penting untuk kita mengekalkan berat badan ideal. Bukan sahaja sebab kita nak sihat dan mengurangkan risiko penyakit berbahaya, tapi dalam masa yg sama kita nak meningkatkan peratusan kesuburan jugak.

Sebab tu bila ada customer yg bertanya mengenai set kesuburan, saya akan tanya dulu berapa lama kahwin dan ada ke tidak masalah kegemukan. Bukannya nak insult prospek yg ada, tapi saya sehabis baik nak bantu bagi nasihat dan konsultasi yg betul berdasarkan situasi mereka. =)

Nak cuba set kesuburan Shaklee??

Sebelum cuba set kesuburan Shaklee, bg mereka yg ada masalah berat badan, apa kata kita ambil sekali set kuruskan badan. Mana tau bila berat berkurang, potensi untuk hamil tu lebih banyak. =)

Ok, ni set kurus Shaklee. Sebagaimana yg kita tahu dalam Shaklee ada 3B kan. Bakar, Buang dan Bina Otot, maka ni la set yg sempurna untuk kita2 yg nak turunkan berat badan.


Dan set kesuburan Shaklee pulak adalah:



Gambar ihsan google =P

Set kesuburan ni yg paling basic la. Satu untuk isteri. Satu untuk suami. Kalau nak yg complete set pon hado. Ikut bajet kita kan. =)

Nak cuba?

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 sekarang ok. Siap dengan konsultasi. Zasss!! Berdesup perginya. =)


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)




No comments:

Post a Comment