Friday, 4 April 2014

Tips atasi sembelit untuk ibu hamil

Ramai ibu hamil yg mengalami masalah sembelit masa mengandung ni kan. Kena faham, sembelit berpunca daripada kekurangan pengambilan makanan berasaskan fiber atau serat macam sayuran atau buah2an. Jadi seeloknya amalkan piramid makanan dengan betul. Insya Allah kalau kita ikut piramid makanan, masalah sembelit ni akan kurang. Malah masalah kegemukan pon dapat dikurangkan sekaligus.

Dek kerana sembelit ni jugak kadang2 najis keras dan akhirnya menyebabkan luka di bahagian dubur ketika kita nak buang air besar. Memang betul, penggunaan ubat untuk melembutkan najis ni membantu dan merupakan salah satu usaha bagi menyelesaikan masalah sembelit ni. Tapi kalau berterusan, takkan kita nak asyik bergantung dengan ubat kan? Dah la sintetik plak tu. Big NO!!

Cara mudah untuk elak sembelit bagi ibu hamil ni adalah seperti berikut:

  • Makan lebih banyak bahan makanan berasaskan serat as mentioned before. Buah2an, sayur2an dan bijirin adalah contoh makanan berserat. 
  • Pastikan minum air dengan secukupnya. Kalau kurang minum air maka najis akan jadi lebih keras. Sedangkan kita yg tak mengandung pon digalakkan minum 3 liter air sehari. Apatah lagi ibu hamil kan. Takmola sampai dehydrate plak. =)
  • Senaman seperti berbasikal dan berjalan kaki didapati mempercepatkan usus. Ia mempercepatkan pergerakan najis melalui usus dan seterusnya keluar melalui dubur. Sebab tu banyakkan berjalan. Tapi ibu hamil jangan la jalan laju2. Slow2 sudah. Hehe.
  • Cuba buang air besar bila terasa nak membuang. Jangan tahan atau berlengah. Sebab kalau suka bertangguh akan menyebabkan perjalanan najis terbantut dan akibatnya terjadilah sembelit. Bohongla kalau tak pernah tangguh. Pernah kan rasa terbantut nak membuang? Hehe. Elakkan ok!!

Dalam kes bila semua langkah ni dah dicuba, dan kalau masih tak berjaya membuang atau sehingga ke satu tahap tak boleh terus membuang air besar, maka eloklah berjumpa doktor. Masalah sembelit boleh membawa kepada masalah fecal impaction. Dalam kes ni, najis dah tak boleh dikeluarkan lagi melalui dubur sebab dah terlalu keras. Rawatan hospital pulak diperlukan. So jangan pandang remeh masalah sembelit ni ok. Walau sembelit bukan penyakit tapi sembelit ni boleh dikatakan simptom ke arah adanya penyakit. So hati2!!


Rawat sembelit dengan Shaklee

Kalau untuk mereka yg tak hamil, boleh la ambil Herbalax atau DTX Complex ataupon alfalfa untuk melawaskan proses pembuangan. 



Ketiga2 ni fungsi melawasnya sama. Bezanya cuma keberkesanan dan kecepatan tindak balas membuang tu. Hehe.

Tapi special case untuk ibu2 hamil ni, lebih baik la amalkan ambil ostematrix. Sebab dalam masa yg sama selain melancarkan proses pembuangan, ibu hamil boleh dapat khasiat kalsium, magnesium & vitamin D dalam ostematrix sekaligus. Bila double dan triple duty camtu memang berbaloi sangat tau!!

Mana ostematrix ni? Hehe.



Boleh la atasi masalah cramp dan dalam masa yg sama menguatkan pembentukan tulang baby. Best kan?? Takdela sakit2 pinggang, sakit2 lutut, cramp tengah malam kalau sejuk. Best best best.

Nak cuba ostematrix??

Bukan ibu hamil je boleh amik ostematrix ni. Yang tak hamil sangat digalakkan jugak. Boleh la elakkan diri dari terkena osteoporosis di usia muda. =)


PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 sekarang ok!!


Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)

No comments:

Post a Comment