Wednesday, 16 April 2014

Rawat Sengugut dengan Shaklee

Ramai yg mengalami masalah sengugut ni. Kadang2 sampai mintak MC sebab sengugut ni kan. Larat ke tiap kali sebulan sekali maka kita kena pergi klinik dan dapatkan MC? Sampai satu tahap yg teruk, kadang2 sengugut boleh menyebabkan kita muntah2 dan sakit kepala yg teruk.

Sengugut adalah himpunan simptom fizikal, psikologi dan emosi yg berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan 80% wanita pada usia boleh mengandung mempunyai sebahagian simptom PMS ni. Simptom sedemikian biasanya boleh dijangka dan berlaku secara tetap semasa 2 minggu sebelum haid. Biasanya simptom mungkin hilang sebelum atau selepas permulaan aliran haid.

Kesakitan yg dirasai ketika datangnya haid adalah disebabkan pengucupan dinding rahim yg amat kuat. Proses ini bertujuan bagi mengeluarkan ketulan darah haid yg bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput andometrium. Darah ni perlu dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim. Kebiasaannya, dinding rahim yg dimiliki oleh seorang gadis remaja masih sempit.

Secara fisiologinya, semasa terjadinya haid, berlaku penguncupan dinding rahim yg begitu kuat disebabkan oleh sejenis hormon yg dikenali sebagai prostaglandin. Prostaglandin adalah daripada sejenis kumpulan molekul lipid yg berasal daripada asid lemak dan peranannya sangat penting di dalam tubuh. Setiap prostaglandin ini mengandungi 20 atom karbon. Ia menjadi pengantara serta memberi banyak kesan terhadap psikologi.

Disebabkan itulah kesakitan terasa dan jika ia dihasilkan secara berlebihan maka terjadilah sengugut. Sebab tu kelahiran dan kehamilan dapat membantu mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yg menjadi punca sengugut.

Tapi memang mustahilla anak remaja nak diminta kawin awal sebab masalah sengugut ni kan?? Hehe.

Apa kata cuba 2 suplemen Shaklee ni.


Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu proses membuang air kecil.

Sebab tu elok sangat cuba Ostematrix Shaklee ni. Sebab di dalam Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, Zink, Kuprum, Maganes dan Boron. Nutrien2 ni semuanya perlu diambil bersama2 untuk penyerapan maksimum oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral.

Dalam masa yg sama, pengambilan ostematrix membantu menghilangkan masalah sengugut, dapat menguatkan tulang, memperbaiki kekejangan dan kebas2, meringankan stress dan memperbaiki hiperaktiviti dan sakit gastrik.GLA Complex Shaklee pula membantu untuk mengawal selia hormon estrogen dan testosteron dan akhirnya memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan dan mood swing.

Pengambilan GLA Complex bukan sekadar memperbaiki simptom PMS, malah kalau diambil dengan konsisten, ianya membantu melambatkan menopaus, membantu memperbaiki masalah prostatomelogy, membantu menentang kanser, memperbaiki inflamasi kulit, membantu menghalang komplikasi diabetis, menghalang penambahan berat badan, menghalang tekanan darah tinggi dan memperbaiki tekstur kulit dan rambut. Tu dia. Sambil sihat, sambil cantik.


Jadi saya syorkan kepada semua di luar sana yg ada masalah sengugut tiap bulan ni apa kata cuba Ostematrix atau GLA Complex ni. Mana tahu dapat membantu kita mengurangkan sengugut setiap kali datang bulan setiap bulan!!!

Nak cuba??

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 sekarang ok!!


Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)


No comments:

Post a Comment