Tuesday, 29 April 2014

Cara atasi alahan ketika hamil



Morning sickness ni perkara biasa untuk ibu hamil kan. Jadi jangan risau dan jangan rasa teruk sangat. Benda ni akan berlalu juga. Sooner or later. Cewah. Haha. 

Masa morning sickness ni la ramai yg makan benda2 masam untuk melegakan tekak. Memang itu yg kita akan cari kalau rasa tak sedap tekak kan.

Apa kata jom baca tips untuk elakkan alahan ketika hamil ni.

  • Makan sedikit dan kerap. Perut yg kosong boleh menambahkan loya. Sebab tu kita digalakkan untuk mengekalkan tahap gula secara stabil dalam darah. Cuba makan makanan kering dan hambar dalam jumlah sedikit sepanjang hari.
  • Makan apa dan bila dikehendaki sahaja. Cuba elakkan daripada makanan yg berlemak, berempah, berasid atau bergoreng dan kurangkan makan lemak secara amnya. Ambil makanan yg kaya dengan protein dan vitamin B seperti yogurt. Makanan yg kering seperti biskut yg mudah dihadam dan mudah dimakan pon boleh diambil.
  • Simpan snek ringan seperti biskut tawar di sebelah katil kita. Amalkan untuk makan biskut tersebut pada waktu pagi dan berehat selama 15 minit sebelum turun dari katil.
  • Tulis dalam diari bila kita berasa lebih teruk dan lebih baik. Biasanya ada pola harian dan ada waktu tertentu pada setiap hari untuk kita makan atau minum tanpa berlengah. Sebab tu catat masa2nya supaya kita boleh biasakan diri.
  • Cuba minum di antara waktu makan terutamanya jika kita terasa sukar untuk minum tanpa memuntahkan semula. Hadkan minuman semasa makan. Pastikan kita minum dengan kerap dan cuba hisap kiub ais kalau kita muntah air.
  • Dapatkan rehat secukupnya dan ambil masa rehat dari bekerja jika perlu. Tekanan dan keletihan boleh membuatkan mabuk kehamilan lebih teruk.
  • Hidu buah limau. Sepotong buah limau boleh mengurangkan loya kita. Tambahkan beberapa hirisan buah limau ke dalam teh ais atau air bikarbonat.
  • Minum teh halia. Sediakan teh halia menggunakan akar yg disagat atau ambil sirap halia atau pil. Halia baik untuk melegakan perut dan mengurangkan loya. Walau bagaimanapun, halia perlu digunakan dalam kuantiti yg sederhana dan berhati2. Kadang2 ia juga tak berkesan bagi sesetengah orang.
  • Memakai gelang tangan acupressure atau mabuk laut yg boleh didapati di farmasi dan kedai makanan kesihatan dan boleh mengurangkan loya dan muntah bagi sesetengah wanita.
  • Vitamin B6 (piridoksina) atau multivitamin kehamilan boleh mengurangkan mabuk kehamilan. Kalau kita mengambil vitamin semasa kehamilan, kita mungkin kurang mengalami simptom yg teruk.
  • Cuba terapi semualajadi seperti aromaterapi minyak limau nipis, lemon atau sitrus atau homeopati.
  • Beritahu seseorang. Bincang dengan seseorang yg memahami yg akan membantu kita. 
  • Bangun secara perlahan dan jangan terus baring selepas makan.
  • Jika tidak tahan dengan bauy yg kuat ketika memasak, buka tingkap dan kipas. Kalau ada org lain yg boleh membantu lebih baik.
  • Makan makanan yg sudah sejuk berbanding panas sebab ianya kurang bau.
  • Elakkan diri daripada mengambil kafein atau merokok.
  • Pastikan waktu rehat cukup sebab alahan akan bertambah teruk apabila kepenatan. Tidur sekejap di siang hari kerana biasanya pada trimester pertama, wanita mengandung kerap berasa letih dan mengantuk.
  • Dapatkan bantuan untuk mengemas rumah dan menjaga anak yg lain jika ada. Pastikan peruntukkan masa untuk berehat.
  • Elakkan berada di tempat panas kerana alahan akan bertambah teruk.
  • Bergerak dengan perlahan dan elakkan pergerakan pantas.
Kredit : Baby Center & Harian Metro


Ok, tu sedikit sebanyak cara nak kurangkan alahan. 

Haa. Nak tau cara nak kurangkan alahan dengan Shaklee?? Take note ye sebab kat atas pon dah cakap ada vitamin yg boleh kurangkan alahan dan berikan kita tenaga sekaligus.


B Complex Shaklee

Ingat tak yg kat atas ada nyatakan Vitamin B6 boleh mengurangkan mabuk kehamilan?? Haa. B Complex Shakee ni memang terbaik. Pakej complete. Sebab cara nak pilih vitamin B yg bagus pon kena mengandungi kesemua 8 vitamin B termasuk Vitamin B6. 


Peppermint Ginger Plus

Kat atas tadi ada cakap kan pengambilan halia boleh mengurangkan rasa alahan. Malah kena ada dosage yg betul kan. Pengambilan sederhana gitu. Apa kata cuba ni. Sebab peppermint ginger ni bukan sekadar mengurangkan alahan malah membantu penghadaman, mencuci usus dan perut, merawat sakit tekak atau masalah gastrik, nausea, batuk dan sakit tekak.



Vita lea dengan formula iron

Yang ni pon terbaik. Sebab vitalea ni multi vitamin dan mineral pertama di dunia. Dulunya dikenali sebagai vitalize-mineral dan akhirnya disingkatkan kepada vitamin. 90 tahun dulu dalam bentuk cecair tapi sekarang dah dalam bentuk tablet. Ibu hamil elok sangat amik ni. Lagi2 kalau ada masalah HB rendah macam SAYA. =P

Ok itu dia suplemen untuk mengurangkan alahan. Saya ambil B-Complex & Vitalea je sebab so far Alhamdulillah saya takde masalah morning sickness ni. Hehe. 

So ibu2 yg ada masalah morning sickness ni, jom cuba atasi alahan dengan Shaklee.

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 sekarang ok!!



Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)


1 comment: