Thursday, 17 April 2014

Ujian kehamilan dengan ClearBlue






Haaa. Tadaaaa. Sungguh instinct saya kalau mengandung memang cukup kuat. Period delayed 2 days. So last monday saya try guna upt yg harganya dalam RM5 yg saya beli di Watsons. Tapi takde rezeki dan tak dapat dikesan. Maka keputusannya negatif.

Tapi tu la. Instinct kuat ni menyebabkan saya pergi beli clearblue ni haa. Sebelum ni masa awal pregnant kan zidane, saya cek 3 4 kali dengan upt murah. Memang negatif. Tapi at last saya beli upt clear blue yg digital tu. Tertera dengan jelas. Pregnant. 2-3 weeks. Tadi cari yg digital takde plak stoknya.

No wonder lately selalu benar citer pasal pregnancy. Kih kih. Memang kami rancang keluarga secara semulajadi tanpa pengambilan pil mahu pun jenis cucuk ke apa ke. Dan Alhamdulillah, sampai zidane 1 tahun 8 bulan kami berjaya gunakan kaedah semulajadi ni.

Kali ni memang nak ada anak. Sebab nak cuti 3 bulan. Aci tak? Hehe.

Dek kerana rasa tak sabar nak cek, tak tunggu dah subuh esok. Sebab kalau ikutkan masa terbaik untuk kita cek kehamilan pada waktu subuh melalui air kencing pertama selepas kita bangun tidur. Masa tu hormon kehamilan gonadotropin korionik manusia (hCG) memang sangat kuat. Hormon hCG ni la yg menentukan kita mengandung atau tidak. Badan kita mula menghasilkan hCG apabila telur yg telah disenyawakan melekat (implantasi) pada uterus (rahim) kita. HCG dirembeskan oleh sel2 yg akan membentuk plasenta (uri). Ia boleh dikesan dalam air kencing kita daripada kira2 6 hari sehingga 14 hari selepas persenyawaan.

Kali pertama saya lakukan upt tapi negatif. Ini disebabkan level hCG mungkin belum mencecah jumlah yg boleh dikesan. Tapi tu dia. Naluri seorang ibu ni mmg kuat. Eceh. Hehe.

Kalau ikutkan ketepatan clearblue ni 99%. Malah kita boleh gunakan clearblue ni seawal 5 hari sebelum tarikh period yg sepatutnya. Sebab tu walau missed period 2 hari je, saya dah beli clearblue n cek. Cuma nampak samar2 macam ni la. Maklumla buat test waktu tengah hari. Dan mungkin masih awal lagi pregnancy ni.

Bolehla makan set kehamilan Shaklee lepas ni. Nak tengok perbezaan. Sebab zidane dulu saya tak ambil Shaklee. Saya ambil lepas saya habis pantang. HB rendah sampai kena cucuk inferon. Sakit tuhan aje yg tahu. So kali ni nak guna untuk anak kedua ni haa.

Zidane masih breastfeed. Tadi masa tahu keputusan ni rasa macam sebak plak. Rasa sayang sangat dengan zidane. Sebab dia la anak sulung yg mengajar kita jadi ibu kan. Susah senang dengan anak sulung ni lain macam sket. Hehe.

Doakan kesihatan saya dan anak yg masih awal dalam kandungan saya ini. Semoga zidane boleh didik adik2nya dan jadi pelindung adik2nya bila saya tiada kelak.

Nak anak pompuan. Maka kena makan makanan utk dapat anak pompuan. Haha. Ada instinct Durrah Adnin Zidane nak mai ni. Tapi kalau dapat lelaki lagi pon takde masalah. Sungguh anak2 ni anugerah. Kalau tak dapat anak perempuan, semoga kami dikurniakan menantu yg baik2. Eceh. Jauh berangan. Hehe.

Ok la, nak beli produk Shaklee meh roger saya. Yg pregnant sama macam saya ni haa, boleh try set kehamilan tau!!


PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ok!!

P/S: Saya sakit telinga ni. Habit mengorek telinga sampai luka kembali. Dah kena brain wash dengan dokte tadi. Mujur gegendang ok. Tapi dah kena jangkitan kuman kat saluran luar telinga. Hati2 ye. Tak perlu korek telinga kerap. Sebulan sekali dokte pesan "bersihkan" telinga dan bukan korek telinga. Huhu. Saya ni memang tak reti bahasa. Dan bengkak, sakit, bernanah baru rasakan!! 


Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)

18 comments:

  1. assalam...

    saya dah delay seminggu...ada kwn suruh cri clear blue.. tp semalam pusing2 kat uda ni..tak dpt clesr blue..tah apa brand dalam rm8 cengitu..dgn test satu lgi..yg murah sikit...dedua negatif..
    ptut la kwn suruh cri clear blue.bgus rupenye..walaupon hcg rendh die boleh baca ye?
    tima kash buat entry ni ye...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 puan. Semoga bermanfaat untuk semua. Saya memang tak berjodoh dengan upt biasa. Kena guna clear blue jugak. Hehe.

      Delete
  2. salam..saya pun dah delay period hampir 1bulan.. bila sy test yg murah tu 2-3kali result masih negatif rse kecewa sgt2..sbb hrtu g klinik pon doktor scan masih xnampak apa2.. xthula tpi rse dpt rse kan sy hamil sbb naluri seorang ibu.. tu sy ada beli clear blue tpi belum cuba lagi sebab tkt kecewa untuk kali ke 4.. :(

    ReplyDelete
  3. salam..saya pun dah delay period hampir 1bulan.. bila sy test yg murah tu 2-3kali result masih negatif rse kecewa sgt2..sbb hrtu g klinik pon doktor scan masih xnampak apa2.. xthula tpi rse dpt rse kan sy hamil sbb naluri seorang ibu.. tu sy ada beli clear blue tpi belum cuba lagi sebab tkt kecewa untuk kali ke 4.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Anne, macam mana? Dah cuba ke? Insya Allah kalau betul2 rezeki puan takkan ke mana. Jangan kecewa kalau tak berjaya. Usaha lagi. Insya Allah. Sebaik2 perancangan adalah perancangan DIA. =)

      Delete
  4. Sye pagi tadi try guna clear blue yg sama mcm sis guna ni...tapi walaupun x terang pangkahnya setengah aje timbul macam mana ye

    ReplyDelete
  5. Salam mama zidane..hehe,
    Sy de simptom preggy @ nk peod..
    Tp ati kuat kata preggy sbb perut bhgn rahim akan denyut kalau sy mkn..
    Tp blm late peod..sy nie pregnant ke?
    Dh test memula,nmpk 2line..tp T line pudar..
    Pastu selang seminggu test lg..-ve plak..upt sume yg murah..
    Takot nk guna clearblue..
    Kang hampa plak..
    Hahhaa..

    ReplyDelete
  6. Salam mama zidane..hehe,
    Sy de simptom preggy @ nk peod..
    Tp ati kuat kata preggy sbb perut bhgn rahim akan denyut kalau sy mkn..
    Tp blm late peod..sy nie pregnant ke?
    Dh test memula,nmpk 2line..tp T line pudar..
    Pastu selang seminggu test lg..-ve plak..upt sume yg murah..
    Takot nk guna clearblue..
    Kang hampa plak..
    Hahhaa..

    ReplyDelete
  7. Salam saya baru test yg clear blue yg digital sebab period delay 5hari tapi ternyata negative

    ReplyDelete
  8. salam..sy pun dh delay smggu..simptom prgnant ade .. suami pun ad muntah2 wktu subuh .. tp bile cek upt biase .. negatif..hampa..takot dh nk cek

    ReplyDelete
  9. salam kak...saya jumpa blog akak ni..sama macam kes saya..sekarang dah delay 20 hari...4 kali beli upt kt watson yg rm6 tu..4-4 negatif..blk kang nk carik clear blue...tengs kak...

    ReplyDelete
  10. Assalam kak.since misca awal bulan.12,2015 dan mnjalani d n c.period saya normal selama 3 bulan.bulan april ni dah delay 3 days..saya check guna upt murah di guardian -ve.rase nk guna clearblue lpas tggu lagi 1 weeks atau 2 weeks jika msaih delay lagi..instinc kuat tapi wallahu..sekadar naluri,Allah yang tentukan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa hrga clear blue tu..kat watson ade ke...

      Delete
  11. Salam sis....saya dah delay period 10 air....dah test dgn put biasa tp negative...Faktor Hamil tu adalah...sy takut nak guna clearblue takut frust sbb dah 7 thn menunggu

    ReplyDelete
  12. sy test kt HUKM positif 2 line...esokmya sy try kt rumah beli yang murah je rm5.90 buat mse bgn pagi² tp negatif pulak...yg 1st line pekat...y sencond line pudar...agak kecewa jugak sbb dah 6 tahun menunggu...tp bila baca blog ni..saya terus pergi cari k caring clear blue yang digital...x sabar nk tgu bangun esok pepagi...hope positif...

    ReplyDelete