Friday, 28 March 2014

Kenapa pilih Shaklee Part 2

Ingat x semalam saya pernah cerita pasal kenapa saya pilih Shaklee? Semalam saya cerita pasal produk Shaklee yg speak for itself. =)

Hari ni nak sambung part 2 la. Sebab kenapa saya pilih Shaklee yg kedua adalah business plannya.

Dulu asalnya tak suka MLM. Tapi bila tau pasal Shaklee memang berubah apa yg ada dalam fikiran. Sebab Shaklee bukan MLM yg mengkayakan upline. Shaklee tak suruh kita cari downline dan takde istilah head hunting pon dalam Shaklee. Kalau kita boleh buat Shaklee tanpa downline maka teruskanlah. 

Dalam Shaklee, semua orang ada peluang yg sama. Peluang apa? Peluang untuk naik rank dan seterusnya enjoy bonus yg banyak berdasarkan usaha kita. Kalau korang daftar hari ni, tak mustahil korang nak naik jadi Master dulu sebelum saya. Takde keadaan di mana siapa yg masuk dulu dia yg berjaya dan dapat bonus banyak berkali ganda. Ada juga situasi di mana yg lambat masuk daripada saya dah capai rankk yg tinggi dalam Shaklee. Semua berbalik kepada usaha kita.

Tuan2 & Puan2. Cewah. Macam nak bagi ceramah plak. Tahukah korang yg Shaklee adalah product based MLM? Apa tu? Maksudnya Shaklee ni MLM berasaskan produk. Pernah dengar tak ada MLM yg cakap tak perlu jual produk tapi kena cari orang? Bahaya tu. Sebab tu semua adalah MLM yg tak patuh syariat. Bila tak patuh syariat maka jadilah haram. Nak ke bagi anak2 kita makan dari rezeki yg haram? Tak berkat sayang oi. =)

Sebab tu hati2 dengan MLM yg menjanjikan pulangan cepat. Takde kaedah nak kaya dengan cepat melainkan dia lahir dalam keluarga jutawan. Memang dia jadi jutawan segera la kalo gitu. Dunia skang ni kan kalau benda cepat kaya ni memang ramai orang suka. Tapi orang lupa, Allah takkan bagi kita kesenangan tanpa usaha. Sedarlah sedarlah ok. 


Ingat semalam cerita pasal Shaklee Always Safe, Always Work & Always Green? Tu semua pasal ciri2 Shaklee la.

Back to our topic, arini nak cakap pasal ciri2 bisnes dalam Shaklee ni.

Ciri2nya adalah seperti gambar di atas tu.

1. Modal serendah RM75 SEUMUR HIDUP. Takyah la nak renew keahlian setiap tahun. Sebenarnye starter kit tu RM65. Bila tambah pos maka jadilah RM75. Bila daftar dapat terus starter kit. Boleh baca dan fahamkan apa business plan Shaklee. 

Sekarang ada isu KEAHLIAN PERCUMA tu. Haaaa. Yg ni memang bertentangan dengan rules & regulations Shaklee. Takde istilah keahlian percuma tanpa pembelian. Kalau nak eligible untuk dapat keahlian percuma kena beli barang dengan nilaian 200 uv atau pon berharga RM600 ke atas maka dapat la kita keahlian percuma tu. Barang dapat, keahlian pon dapat.

Sindiket yg baik hati bagi keahlian percuma ni selalunya tak telus. Mula2 kata free. Kemudian bila nak aktifkan ID number Shaklee dia mintak bayaran. Betul ni. Tak tipu. Maka kat mana free nya tu? Bila part keahlian ni dah main2 camtu, macam mana dengan benda lain pulak kan? Sebab tu hati2 pilih upline. Jangan rambang mata je nak kejar downline. Sampai pandai2 bagi offer yg bukan Shaklee punye offer. Terasa? PEACE!! Ni bukan rules & regulations saya. Ni rules & regulations Shaklee yg punye. Hehe.

2.Bonus terus dibank ke dalam akaun kita pada setiap tengah bulan. Cuba bayangkan mula2 dapat gaji kerja haqiqi hujung bulan. Selalu kalau gaji ni biasanya tahan la dalam seminggu. Kengkadang sehari pon dah tinggal separuh sebab bayar bil dan hutang sana sini. Jadi kalau buat bisnes Shaklee sekurang2nya lepas gaji kerja haqiqi tinggal separuh ada jugak la top up dari bonus Shaklee. Jumlah bonus bergantung kepada sales kita ye kengkawan. Takde maknanya nak kayakan upline. Kalau upline sendiri tak reach minimum point yg diperlukan untuk layak dapat bonus, maka takkan merasa la bonus bulan tu. =)

3. Tak perlu buat front loading. Apa front loading ni? Setengah MLM akan minta kita buat loan dah buat stok. Kalau tak terjual tak ke naya tu? Kalau dengan Shaklee takyah nak kumpulkan stok. Simpan duit lagi bagus kan. Kalau ada org nak order baru kita belikan. Payment clear baru kita beli. Dah tentu selamat. Takdela berkulat stok yg tak laku kat rumah.

4. Tak perlu head hunting. Macam yg saya cakap tadi, kalau rasa boleh buat bisnes shaklee seorang diri, boleh kumpul point dan bonus tanpa downline maka teruskan. Shaklee tak suruh pon kita buat head hunting. Takdela rasa macam kena paksa masuk MLM biasa kan?

5. Semuanya online. Betul. Dari nak beli barang, cek bonus, pos barang, coaching dengan upline, kelas, semuanya online. Sesuai sangat untuk org2 yg malu atau yg susah nak keluar rumah. 

6. Fleksibel. Berapa ramai suri rumah yg buat bisnes Shaklee ni berjaya. Semua buat sambil jaga anak, menyusukan anak, main ngan anak, sambil baring atas katil. Tak perlu pergi pejabat pon. Dan berapa ramai wanita yg bekerjaya pon berenti kerja dan jadi suri rumah sebab rasa fleksibel sangat bisnes Shaklee ni dan kadang2 income bisnes Shaklee ni sendiri dah lebih daripada gaji kerja haqiqi. 

7. Tak perlu keluar meeting waktu malam dan hujung minggu. Realitinya MLM ni tak ramai yg suka sebab kena pergi kelas sana sini, kena meeting sampai waktu malam. Anak2 pon letak kat pengasuh sampai tengah malam. Kalau dengan Shaklee, even kalau ada kelas, boleh bawak anak dan suami. Kalau ada master celebration, boleh masuk free dan dapat makan free lagi. Adoi. Tak perlu bayar pon masuk function camtu. 

Tu dia antara ciri2 bisnes Shaklee. Banyak lagi sebenarnya. Kalau ikutkan nak cerita memang panjang lebar la. Tak semua org nampak potensi dalam Shaklee. Tapi bagi siapa yg nampak, sampai berenti kerja la jawabnya. Tu pon cita2 saya. =)

Kalau nak tau lebih lanjut lagi kenapa Shaklee best, boleh refer kat sinisini dan sini.

Dan kalau nak tahu cara jadi ahli Shaklee boleh rujuk sini dan sini.

Kalau nak beli ESP Shaklee sementara promo Buy 6 Free 1 ni boleh kontek saya ok.

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 cepat2 tau.


Tinggal 3 hari je lagi!!

Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)

No comments:

Post a Comment