Tuesday, 4 February 2014

Vitamin Sintetik VS Vitamin Semulajadi





PENGHASILAN

Vitamin Natural: Dihasilkan dari.estrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yg diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan Vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limah dan menyingkirkan serat2nya.

Vitamin Sintetik: Dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yg mempunyai ciri2 seakan2 bahan yg terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (Vitamin C) mempunyai formula empirik C6H806, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.


KESERASIAN DENGAN BADAN

Vitamin Natural: Dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Tidak mendatangkan kesan sampingan dan memberi kesan yg lebih baik.

Vitamin Sintetik: Walaupon formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural apa lagi dengan makanan asli atau real food. Ini disebabkan penghasilannya pon bukan dari sumber makanan. Pernah dengar cerita tak yg tar yg digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bajan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.


HARGA

Vitamin Natural: Lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yg lebih tinggi.

Vitamin Sintetik: Biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma sahaja.


KESAN KEPADA TUBUH

Vitamin Natural: Memandangkan kandungannya dari bahan2 semulajadi, maka ia tidak meninggalkan bahan2 yg perlu walaupon bukan bahan utama dalam vitamin tersebut dan vitamin natural kadang2 mempunyai double duty. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yg tak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin  Sintetik: Kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk solo, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D. Jadi kita perlu ambil magnesium dan vitamin D dari sumber lain untum penyeparan kalsium dengan baik. Begitu juga dengan vitamin lain. Semuanya memerlukan kawan untuk bertindakbalas dengan sempurna.


KESAN JANGKA PANJANG

Vitamin Natural: Tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilannya dari bahan semulajadi.

Vitamin Sintetik: Mempunyai banyak kesan jangka panjang. Salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yg terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri dan manipulasi kimia yg dilakukan dalam proses penghasilannya.

kredit nanny lyna


Sebab tu la vitamin semulajadi ni sentiasa selamat dan berkesan. Memang tak diragui kan?
 
Kalau nak cuba Shaklee, bole PM / Call / SMS / WHATSAPP 016.331.4797 ye.

Shaklee dah tentu dari bahan semulajadi. :)


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor :)


No comments:

Post a Comment