Monday, 24 February 2014

Shaklee tak halal?

Macam yg kita semua tahu, sunnah Nabi untuk kita cari makanan yg Halalan Taiyiban. Sebab itu lah kita kena amik peduli apa yg kita consume sebab apa yg kita makan akan jadi darah daging kita. 

Sama macam mata pencarian dan sumber pendapatan kita. Kena pastikan halal sebab dengan apa yg kita belanjakan daripada wang tu akan menjadi darah daging kita. Kalau nak anak2 kita dengar cakap kita, jadi anak yg soleh dan solehah, apa kata selain daripada didikan dan asuhan yg baik serta kasih sayang yg secukupnya, kita cek kembali bab halal dan haram apa yg kita makan dan dari mana punca wang kita.

Enough said kot. Sebab bab halal haram ni orang sensitif. So kena hati2.

Shaklee tak halal? Maklumla sebab datangnya dari Amerika. Hehe. Jangan cepat melatah. Jangan dengar hearsays. Lebih baik semak dulu sebelum kita buat kesimpulan dan sebarkan cerita. Benda kalau bohong dah jadi fitnah. Kan kan? Dan fitnah tu lebih teruk daripada membunuh. 

Jom semak halal ke tidak sebenarnya Shaklee ni.

Gambar kasi extra large tapi tu pon tak berapa nak nampak. Tapi takpe asalkan nampak tarikh di situ. Ini sijil halal yg Shaklee ada. Disebabkan Shaklee datangnya dari Amerika, maka badan yg ada kuasa memantau status halal sesuatu produk di sana adalah ISA atau Islamic Services of America.

ISA ni dah ibarat macam JAKIM la kat sini. Tapi betul ke ISA ni JAKIM iktiraf?



Ok, ni setakat hari ni la. Memang masih ada dalah portal Halal JAKIM. ISA memang JAKIM iktiraf. 



Disebabkan ISA dah pantau dan cek maka jangan ragu2 lagi. Lebih2 lagi JAKIM sendiri sahkan yg ISA ni badan yg bertanggungjawab memantau halal haram sesuatu produk di Amerika. Malah JAKIM dan iktiraf. Tak perlula nak buat kerja 2 kali lalu proses yg lebih kurang sama semata2 nak dapatkan cop halal JAKIM. Sebab kalau nak mintak JAKIM semak lagi sekali dah bagi cop halal maka fungsi badan2 yg JAKIM iktiraf tu memang takde gunanya la kan? Penatla JAKIM nak kawal semua benda dan nak semak semua benda.

Islam kan mudah? Kenapa nak rumitkan keadaan? 

Oleh itu, janganlah ragu2 nak consume Shaklee. Pada saya, saya lebih ragu2 nak melabur dalam ASB kalau nak dibandingkan dengan nak makan suplemen Shaklee. Hehe. Qiyas maal fariq ke? Ala, bagi contoh pon tak boleh ke? =P

So sesiapa yg nak cuba mana2 produk Shaklee boleh PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 ye.

Dah tentu2, Shaklee ada sijil halal. Tak perlu risau. Peace!!


Regards,

Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independant Distributor =)

No comments:

Post a Comment