Thursday, 6 February 2014

Khasiat Jus Buah dan Sayuran






Jus buah2an dan sayuran mmg sangat sesuai dgn kehidupan kita yg sibuk sekarang ni. Fast food terbaik dan sihat. Zaman sekarang ni dah jadi ala2 eat-on-the-run lifestyle. Sebab tu banyak je restoran drive thru dibangunkan. Sebab semua benda terkejar2 sekarang kan.

Jus2 ni mengandungi semua khasiat dalam condensed form. Misalnya, 1 paun lobak merah adalah sumber penting bagi kalsium dan protein. Tapi 10 batang lobak mmg kita x lalu dan x mampu untuk telan dalam single meal kan. Hehe. Disebabkan tu la, kaedah membuat jus boleh memampatkan 1 paun lobak tadi menjadi 1 gelas jus yg mudah diminum. Tambah pulak fresh milk. Dah jadi karot susu. Sedapnya. Hehe. Khasiat dalam jus tu pon mudah diasimilasi memandangkan badan kita tak perlu mengasingkan fiber dalamnya.

Boleh x nak bereksperimen dengan jus? Dah tentu boleh. Jangan takut untuk bereksperimen sebab selera kita lain2 kan. Cuba combine sayur dan buah yg ada dan biarkan deria rasa kita yg jadi hakim dan rasa sama ada kena atau tak dengan kita.

Biasanya jus sayuran ni ada rasa yg lebjh kuat macam bayam dan bit. Untuk sayuran macam ni kita kena kurangkan kuantiti sbb high in compounds.

Boleh cuba campurkan dengan jus sayuran yg rasanya lebih mild macam lobak merah, saderi atau jus epal.
Try and adjust. Mana tau sedap. Minuman berkhasiat tu!!

Macam yg kita sedia maklum, fiber mmg penting untuk badan kita dan dalam diet seharian kita sepatutnya ada sekurang2nya 30 gms fiber sehari. Nampak macam susah kan? Tapi tak jugak. Cuba gantikan makanan whole grains kepada refined cereals atau refined flours. Tukar jugak legumes kepada daging merah, makan buah untuk dessert manjs dan tambah salad pada setiap hari.

Diingatkan jus buah2an dan sayuran tak sepatutnya dijadikan pengganti kepada semua makanan ye. Tapi sekadar makanan tambahan. Sama macam suplemen. Bezanya jus buah ni dari sumber real foods. Jangan ambil jus dari dalam kotak plak. Sebab kalau amik jus buah yg diproses, lebih baik makan Shaklee. Hehe.
Buah2an dan sayuran ni bukan sekadar convenience foods terbaik tapi kita tau jugak yg buah ni ada banyak fungsi yg dikenali.



Antara peranan sayuran dan buah2an dalam badan manusia ni ada 6.

  • Buah2an dan sayuran menyediakan nutrien penting untuk pertumbuhan dan pembeentukan sel baru.
  • Buah2an dan sayuran mengandungi sejumlah besar karbohidrat yg supply kebanyakan tenaga yg kita gunakan untuk hidup dan buat kerja.
  • Buah2an dan sayuran ada generous amounts of vitamins. Yg ni dah tentu la kan. Vitamin penting untuk regulate metabolisme dan membantu kita untuk menukar lemak dan karbohidrat kepada tenaga.
  • Buah2an dan sayuran memgandungi mineral penting untuk nerve dan fungsi otot. Nerve dan otot ni kan penting untuk pembinaan sesetengah tisu badan.
  • Buah2an dan sayuran ada kesan perlindungan yg bagus kepada tubuh badan kita.
  • Buah2an dan sayuran boleh melindungi badan kita daripada penyakit major seperti kanser dan sakit jantung.

Sesetengah buah dan sayur mempunyai kandungan antioksidan yg tinggi macam beta karotena, Vitamin C dan Vitamin E dan selenium yg pwnting untuk melindungi sel membran daripada rosak dek kerana terdedah kepada radikal bebas .

Sesetengah buah dan sayur pulak kaya dengan kompoun anti kanser.

Buah2an dan sayuran boleh jadi non prescription drugs terbaik. Contohnya, blueberi adalah ejen anti-diarrheal terbaik dan halia pulak bagus dan efektif macam promoted motion-sickness drug. Dan mengikut kajian jugak halia jugak boleh melegakan nausea dan ketidakselesaan perut akibat kehamilan.









Sebab tula jus ni dikira sebagai makanan tambahan terbaik. Pendekkan cerita, real food sentiasa TERBAIK. Tapi ambil suplemen sebagai tambahan pon memang terbaik jugak!!

Meh tengok cite kak ziana zain kita ni. Minum jus dan ambil suplemen dan kolagen. Memang awet muda!!!
Kalau nak cuba vitamin semulajadi boleh la cuba Shaklee. Yg semulajadi kan dah tentu lebih baik daripada yg sintetik kan??




PM / CALL / SMS / WHATSAPP 016.331.4797 laju2 untuk tahu suplemen apa sesuai untuk nampakkan kita muda remaja ala2 kak ziana . Hehe.  


Regards, 

Marina, Ibu Zidane


Your Trusted Shaklee Independant Distributor :)

No comments:

Post a Comment