Saturday, 11 January 2014

Selfie kami!


Hari Sabtu!!

Memandangkan hari ni hari Sabtu, hari cuti dan hari berjimba ramba, nak cakap pasal selfie la. Haha. Kenapa? Saje suka2. Haha.

Ok jom tengok apa dia selfie ni. Kalau ikut wikipedia, selfie ni bermaksud : "A selfie is a type of self portrait photograph, typically taken with a hand held digital camera or camera phone."

Mengikut Oxford Dictionary pulak, selfie ni : "A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website."

Maksudnye kalau gambar yg diambil sendiri tapi tak dimuat naik ke dalam media sosial bukanlah selfie. Dan gamba2 dalam hp kita sendiri bukanla selfie. Kena fulfill kriteria ok.

Ikut sejarahnya pulak : Russain Grand Duchess Anastasia Nikolaevna at the age of 13 was one of the 1st teenagers to take her own picture using a mirror to send to a friend in 1914. In the letter that accompanied the photograph, she wrote, "I took this picture of myself looking at the mirror. It was very hard as my hands were trembling."

Mau nye tak trembling. Zaman dulu dah la guna filem. Hehe. Kalau zaman skang ni boleh delete pastu amik gamba balik sbb digital kan. 

Kalau ikutkan, selfie adalah perkataan terbaik pada tahun 2013. Semuanya disebabkan penggunaan perkataan itu mencapai lebih 17000 peratus sejak 12 bulan yg lepas. Ni Oxford Dictionaries yg siarkan k.

Tapi yg kelako sekali, ada pesanan siap2 daripada Oxfor Dictionary mengenai selfie ni.

Pesanannya adalah: occasional selfies are acceptable, but posting a new picture of yourself every day isn't necessary. Ahaks. Sila terasa. Lebih2 lagi kalau lelaki. Adoi, x selera tau nengok. =P

Meh tengok gambar selfie kami anak beranak. Ayahnye takde sebab ayahnya tak suka bergambo. Haha.



Ni anaknya.



Ni ibu dengan anaknya.



Ni ibunya aje. Nak jugak. Haha. =P

Ada yg berpendapat selfie ni perangai org2 yg narsis dan takde keyakinan tinggi. Oh tidak, Muslim Wajdi Zidane confidence lebih. Ibu pon konfiden jugak. Saje suka2 anak beranak apa ada hal. 

Ok la, selfie selfie jugak, Shaklee kenal?? Kalau Shaklee meh roger saya ok. Hehe.

PM/Call/SMS/WhatsApp 0163314797. Senang je!


Regards,

Marina, Ibu Zidane =)

No comments:

Post a Comment