Thursday, 2 January 2014

Kenapa wanita hamil mengidam?





Dah jadi macam trend kalau mengandung akan ada kejadian mengidam. Macam kalau tengok drama tv, mesti ada je si isteri mengidam. Org tua cakap kalau tak diturutkan apa yg isteri idamkan nanti anak lahir meleleh air liur. Wallahu a'lam.

Kalau gitu bestnye kalau mengidam pakai barang kemas sampai siku time mengandung. Hehe.


Sekurang2nya ada 4 sebab kenapa wanita hamil ni selalu mengidam. Nak tau kenapa? Jom cek kenapa.


  • HORMON
Sesetengah wanita hamil akan makan dan cari makanan yg sebelum ni diorg x suka. Kenapa? Sebabnya perubahan hormon mempengaruhi deria rasa dan bau diorg. Sebab tu kalau sebelum ni x suka akan jadi suka. Dan kalau sebelum ni suka boleh jadi x suka. Perubahan hormon terjadi ketika hamil, menopaus ataupon kontrasepsi. Selepas melahirkan, maka perubahan hormon akan jadi normal dan deria rasa dan bau pon akan jadi normal kembali. Kadang2 sampai satu keadaan ada wanita hamil cakap diorg rasa logam kat mulut diorg. Macam2 kan. 


  • KEKURANGAN NUTRISI

Kita sedia maklum yg wanita hamil perlukan nutrisi yg seimbang. Namun kadang2 takde hubung kait antara kes mengidam dan kekurangan nutrisi. Tapi memang pakar nutrisi ada yg berpendapat macam tu. Cuma takde kajian saintifik agaknya. Sebagai contoh zat besi memang penting untuk wanita hamil. Dan selalunya wanita hamil yg mengidamkan ais krim ni ada kekurangan zat besi walaupon dalam ais krim takde zat besi. See. Takde hubung kait tapi selalunya macam tu. Sampai ke satu tahap mengidamnya wanita ni sampai ada yg nak makan sabun la. Makan mentolla. Tu tak munasabah kan?


  • MAKANAN YG SELESA

Wanita hamil biasanya mengidamkan makanan yg boleh buat diorg selesa. Jadi diorg akan makan apa saja yg diorg idamkan mengikut latar belalang dan apa yg diorg suka. 


  • TAHAP KESIHATAN WANITA HAMIL

Perubahan diet wanita hamil pon mungkin menyumbang kepada kes mengidam ni. Sebab tu wanita hamil ada yg mual2 dan morning sickness. :)


Okla. Rasanya cukupla takat ni arini. Cukupla untuk kita tahu kenapa wanita hamil ni mengidam. Kadang2 disebabkan mentaliti kita pon ye jugak. Adat dan kepercayaan pon mainkan peranan dalam masyarakat kita kan. :)


So mana2 ibu hamil yg ada mengidam ke mual2 ke morning sickness ke, meh PM saya. Shaklee ada set untuk ibu2 hamil yg ada morning sickness ni. Kalau la mual2 tu berlarutan takut nanti kena admit ke hospital sbb dehydrate plak.



Pape boleh PM / CALL / SMS / WhatsApp 0163314797 ok. Banyak benda boleh kongsi ni!!!


Regards,

Marina, ibu zidane :)




No comments:

Post a Comment