Monday, 13 January 2014

Cara memilih minyak ikan terbaik

Walaupon Omega Guard Shaklee dah abis promosi, tapi bukan bermaksud entri mengenai Omega Guard akan terhenti. Dan tidaklah bermaksud dah takde dah Shaklee jual Omega Guard lagi. Hehe.

Ada je stok macam biasa. Boleh beli. Takde masalah.

Dalam dilema tak nak pilih minyak ikan terbaik kat dalam pasaran? Ye la, banyak jenama minyak ikan. Cuma kita tak tahu yg mana satu elok dan mana satu yg lebih baik untuk kesihatan.

Jom tengok cara nak uji minyak ikan ni.

Gambar ni saya ambil dari Adaa. Time kasih banyak. Boleh la saya kongsi dengan pembaca kat sini ok.



Gambar ni adalah gambar eksperimen yg sahabat Adaa buat untuk cek kualiti minyak ikan. Tengok, siap tembus polisterin tu nampak tikar. Macam bahaya kan?

Mesti ada yg fikir, abisla usus kita tembus nanti. Bahaya ni. Hehe. Jangan panik!!

Sebenarnya kenapa ini berlaku dan adakah ianya betul2 menghakis? Benarkah ianya berlaku disebabkan tindak balas kimia atau chemical raction?

Ok, ada konspe yg kita kena faham.

Polisterin ialah non polar polimer dan minyak ikan pula adalah non polar liquid. Hampir semua jenis minyak termasuk minyak ikan boleh melarutkan polisterin dari bentuk solid liquid. Proses ini bukannya tindak balas kimia. Tapi hanya sekadar solvent type action. Contohnya macam kita melarutkan gula dalam air. Bukan tindakbalas kimia pon. Dan makin panas, makin cepatlah ia larut. Sebab itu jugaklah kalau eksperimen kat atas ni dibuat dengan air suam, lagi lambatlah kesannya. Kalau air panas, cepatlah kesannya.

Jadi dalam hal ni,, minyak ikan adalah non polar solvent yg boleh melarutkan non polar polymer. Tu je. Hehe.

Kalau rajin, boleh compare minyak ikan antara brand2 lain dengan Omega Guard Shaklee. Nanti akan jadi la keadaan di mana ada yg melarutkan polisterin cepat dan ada yg lambat.

Kenapa lambat? Haa. Kat sini la keaslian minyak ikan tu dapat diketahui.

Lazimnya minyak ikan biasa hanya melalui proses penyulingan untuk menyingkirkan bendasing (impurities) dan mengasingkan minyak ikan tersebut. Dengan proses yg ringkas ni, minyak ikan yg diperolehi pastinya kurang berkualiti kerana lemak tepu masih ada dan belum disingkirkan dan minyak ikan pada peringkat ni masih dalam bentuk kompleks dan pastinya sukar diserap oleh badan. Sebab tu la ianya mengambil masa yg lama untuk melarutkan polimer tadi walaupon pada suhu yg tinggi.

Berbeza dengan minyak ikan yg berkualiti, minyak ikan ini melalui proses penyulingan kedua atau berperingkat untuk singkirkan lemak tepu dan lemak selain Omega 3. Proses ni penting kerana melalui proses inilah bendasing macam merkuri dan logam berat dapat disingkirkan. Kalau amik yg proses biasa tu bahay la sebab semua merkuri, plumbum dan segala macam jenis logam berat masuk sekali dalam badan kita.

Lagi satu, minyak ikan yg diproses berperingkat ni berada dalam bentuk yg paling ringkas, asli dan tinggi dengan Omega 3 dan tindak balasnya pun lebih cepat. Sebab tu la cepat terlarut. Pendekkan cerita, lebih pure dan asli minyak ikan itu, lebih cepat lah tindak balasnya.

Minyak ikan Omega Guard Shaklee pulak macam mana?

Haaa. Ni yg bestnye. Gambar kat atas tu tembus pinggan kan? So maksudnya Omega Guard Shaklee ni solvent yg bagus dan asli. Proses penyulingan bukannya 2 peringkat je, malah triple molecur distillation. Ko ada? =P 

Jadi diringkaskan cerita kalau nak pilih minyak ikan, tengoklah kat botol tu kot2 ada tulis terma maca 'molecular distilled' ke atau 'DHA; EPA ratio' ke.

Lagi satu, kalau nak tau, minyak ikan ni bersifat anti-freeze. Maksudnya kat sini minyak ikan ni tersimpan dalam badan ikan untuk memastikan ikan tu tak beku apabila berada dalam air yg sejuk. Ini la di Omega 3 fatty acid dan ianya dalam bentuk poly unsaturated fat.

Apa dia poly unsaturated fat mak nenek ni?

Saturated fats come mostly from animal meats. They are solid at room temperature. The white fat on the edges of a steak is a saturated fat.

Monounsaturated fats come form certain vegetables. Olive oil is an example of a monounsaturated fat. These are liquid at room temperature.

Polyunsaturated fats like fish oil stay liquid even at very cold temperatures. They are one reason that fish like salmon can survive and thrive in cold regions like Alaska. -sini

Ciri ni la yg penting sekali dalam minyak ikan sebab ianya dapat bertindak sebagai anti radang. Jadi sesuai sangat untuk pesakit arthritis. Omega juga dapat membantu mengekalkan tekanan darah normal, tahap kolesterol normal, mencegah arterioclerosis dan banyak lagi.

Jadi macam mana eksperimennye? Macam ni.

Kita perlukan:

  1. Beberapa kapsul minyak ikan. Sila guna Omega Guard Shaklee la.
  2. Pencungkil gigi.
  3. Pinggan.

Cara-caranya:
  1. Ambil beberapa kapsul Omega Guard Shaklee dan letakkan dalam resealable bag.
  2. Masukkan ke dalam freezer selama 3 jam. (dalam kes ni Adaa terlupa dan tinggalkan sehingga 24jam)
  3. Keluarkan dan cucuk kapsul dengan pencungkil gigi. Jika ianya mengeras, atau kental seperti jeli, itu tandanya ada high saturated fat content. Maksudnya kurang EPA kat situ. Maksudnya lagi, kurang berkualiti. Hehe.
Jom tengok result dari eksperimen Adaa ni.


Cair kan? So maksudnya apa? Omega Guard Shaklee kaya dengan EPA dan sah2 Omega Guard Shaklee ni poly unsaturated fats. Yeay!!

Walaupon dah dok dalam freezer 24 hours, tapi tak bertukar keras atau jadi jelly.

Sebab tu kalau kita ada makan minyak ikan, cek balik minyak ikan kita. Sepatutnya minyak ikan yg baik macam Omega Guard Shaklee ni.

Meh try Omega Guard Shaklee. Berbaloi2. 

PM/Call/SMS/WhatsApp 0163314797 ok!!


Regards,

Marina, Ibu Zidane =)












No comments:

Post a Comment