Tuesday, 21 January 2014

13 kebaikan Lecithin

Ini fakta. Lecithin bukan sekadar untuk menguruskan badan. Banyak lagi fungsi lain yg sebenarnya kita tak tahu.

Sebelum tu, apa dia Lecithin ni? Ingat lagi konsep 3B dalam Shaklee? Untuk kurangkan berat badan dalam Shaklee kan ada 3B - Bakar, Buang & Bina otot. So Lecithin ni termasuk dalam kategori Bakar tu la. Selain daripada Lecithin, dalam Shaklee ada Omega Guard yg fungsinya more or less lebih kurang macam lecithin. Cuma Omega Guard lebih bagus of course. Sebab tu harganya mahal lagi. Hehe.


Ni gambar lecithin. Hehe. Ada org promote dalam mudah.my siap tu. =P

Jom tengok apa dia kebaikan Lecithin ni. Saya refer artikel dari nanny lyna yg glamer ni. Hehe.

Kalau korang nak tau Lecithin ni dinamakan 'pengemulsi semulajadi' sebab ia mempunyai kesan 'melekat' pada 'lemak'. Senang cerita, lecithin ni menyebabkan lemak tu terapung dalam darah. dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran.

Antara lain, kat bawah ni saya sertaka 13 lagi kebaikan Lecithin. Lecithin ni tak boleh dihasilkan oleh badan tapi ianya sangat diperlukan oleh badan. Contoh yg dalam artikel nanny lyna cakap, contohnya macam buat kek. Yg basic macam tepung, gula dan telur. Kalau takde salah satu bahan tu maka tak jadilah kek tu. Nak ceritakan pentingnya Lecithin ni la. Hehe. Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung dan soya. Dan untuk makluman semua, Lecithin daripada soya ni paling kaya dengan cholesterol-free source of lecithin. Macam Lecithin Shaklee la ni. Dari soybean kan. Hehe. 

13 kebaikan tu adalah:
  • Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolesterol, triglycerides dan lemak2 yg lain. Sebab tu lah ia membantu mencegah penyakit2 macam high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras etc. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000 - 7000 miligram sehari kalau berhadapan dengan masalah kesihatan macam ni.
  • Lecithin mengemulsikan lemak atau memecahkan lemak. Sebab tu kalau orang nak kurus diorg amik Lecithin. Lecithin jugak mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yg bersesuaian. Pengambilan Lecithin sebanyak 4000ig sehari pasti membuahkan hasil yg diidamkan. Betul. Cubalah!
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan. Tanpa Lecithin yg mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides etc. Semuan ni menyebabkan membran sel mengeras yg mana pastinya meyukarkan proses penyerapan zat2. Maksudnya kalau kita ambil Lecithin maka proses penyerapan zat akan bertambah lancar. Tak ke bijak namanya tu? Hehe.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yg mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ini kurang efisyen. Sebab tu mereka yg menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS dapat merasakan kesan yg positif lepas ambil Lecithin.
  • Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia. 
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yg penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Sebab itulah ianya berguna bagi mereka2 yg ada elergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir sendi2 dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yg lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin bersama unsur2 laib digunakan untuk membuat BILE. Bile ini fungsinya pulak adalah untuk mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.
Dan kalau korang nak tau, sebiji Lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin. Jadi kiralah sendiri berapa yg kita perlu makan sehari. Hehe.

Menarik kan? Nampaknya nak kena makan Lecithin balik nanti. Disebabkan dah dapat berat sebelum kawin aritu maka saya malas nak makan Lecithin ni. Kadang2 ada makan n kadang2 ada skip. Hehe. Lepas baca yg Lecithin bukan sekadar untuk kurus maka balik karang kena start disiplin balik. =)

Jangan ikut perangai saya. Makan suplemen biar konsisten. Baru sel2 baru yg lebih sihat terbentuk dan dapat dicopy. Baru la kita hidup dengan sel yg lebih sihat. =)

Ok, kalau nak cuba Lecithin ni boleh roger saya ok!!

PM/Call/SMS/WhatsApp 016.331.4797 sekarang ok!!

Layan sket testimoni sebelum pergi. Hehe.








Ok sekian, nanti boleh sambung citer lagi. Set diet Shaklee bukan mahal mana pon. Boleh kurus. Berbaloi. Dah tentu selamat. =)

Ok tata u olls.

Regards,

Marina, Ibu Zidane.
Your trusted Shaklee Independant Distributor =)










No comments:

Post a Comment