Sunday, 28 December 2014

Bidan itu kerjanya mulia

Assalamualaikum semua! 

Hari ni nak cerita sikit pasal kerja bidan ni. Kalau sebut pasal bidan mesti orang dok ingat bidan yg ada kat kampung. Ye tak? 

Tapi sebenarnya, bidan ni dah jadi satu profesyen kat hospital. Kenapa saya cakap bidan ni kerjanya mulia? Meh saya share sket cerita saya. 

Sepanjang berada di pregnancy assessment centre lebih daripada 24 jam, banyak kes kelahiran yg saya dengar. Kenapa dengar? Sebab tiap kali ada je yg nak bersalin, maka akan terdengarla riuhnya bidan2 yg menyambut kelahiran tu bagi kata2 semangat yg tak putus2. Betul. Riuh betul. Lebih2 lagi kalau kes yg patient tu jenis tak nak dengar cakap atau yg tak reti ikut instruction yg diberikan. 

Instruction apa plak ni? Haa. Instruction nak bersalin la. Hehe. Sebab nak keluarkan anak bukan semudah bersin. Bersin je terus keluar. Tak ye. Ada caranya. Dan bila kita kat atas katil dalam labor room tu mak bidan la yg akan bgtau macam mana. Contohnya cara meneran. Memang kita dok baca sepanjang pregnancy cara meneran yg betul. Kita dok baca cara pernafasan yg betul supaya kontraksi tu boleh dikontrol. Tapi realitinya bila dah ada atas katil dalam labor room, apa yg kita baca boleh hilang dan lenyap sekelip mata. Walau kita ajar suami supaya mengingatkan kita cara yg betul, realitinya suami akan dipanggil bila dilatation dah 8cm. Dalam sesetengah kes kadang2 suami pon tak sempat nak tengok isteri melahirkan. Betul. 

Kat sini la fungsi bidan yg sambut kelahiran anak kita tu. Mengingatkan cara yg betul untuk melahirkan anak. :) 

Aritu masa dok menunggu tu ada jugak la 2 ke 3 kes yg patient tak denga cakap. Sampai kena panggil medical officer plak. Dengarla diorang marah2. Marah2 demi keselamatan u olls. Bukan saje2.

Masa saya lahirkan Durrah memang suami takde kat sisi. Sebab suami sibuk uruskan Zidane. Mujur suami ada nak iqamatkan anak. Hehe. Lambat takpe. Asalkan ada. 

Dan masa dah setel melahirkan Durrah, saya ada la sembang2 dengan 2 orang bidan tu. Sorang bidan memang dah lama. Sorang lg tu bidan pelatih dari Hospital Serdang. Kata diorang, bukannya saje2 diorang bising kalau dalam labor room ni. Lebih2 lagi kalau berhadapan dengan org yg tak reti meneran atau tak reti ikut arahan yg diberikan. Sebabnya diorang berdepan dengan kerja berat.  Nak menyelamatkan 2 nyawa. Nyawa ibu dengan anak sekaligus. Lepas tu memang terus pikir. Betul jugak. Ingat saje2 marah2 riuh2  dalam labor room ke? Takde maknanya. Memang berterima kasih sangat dengan diorg sebab Allah hantar diorang untuk mudahkan urusan saya. Alhamdulillah. 

Sepanjang proses kelahiran tu memang diorang tak putus2 bagi semangat. Al maklumlah. Menerankan Durrah yg beratnya 3.63kg bukannya mudah. Dibandingkan dengan Zidane memang jauh beza. Hehe. In fact bidan yg senior ni izinkan saya meneran ikut suka hati sendiri. Kah kah. Kan org cakap kalau meneran macam ni macam tu boleh kena jahit banyak la apa la. Mak bidan yg uruskan saya tu bg kebebasan pada saya. Hehe. Dan Alhamdulillah dengan bantuan diorang lancar je proses melahirkan, menjahit dan semua sekali la. Dan kalau dengar cerita bidan pelatih ni sepanjang dia uruskan kes kat labor room,  ada 3 kes yg baby keluar tak menangis dan kena buat cpr bagai. Durrah pon keluar terkebil2 je tak menangis. Hehe. Cuma tak kena cpr aje la. 

Lepas ni kan, kalau la dah nak bersalin tu nak siapkan thank you card siap2 la. Bagi kat bidan yg menyambut tu.Dulu masa lahirkan Zidane takde terpikir. La ni baru terpikir. Hehe. 

Utk 2 orang bidan yg sambut kelahiran Durrah Adnin Zidane, saya ucapkan terima kasih banyak sebab berjaya menyelamatkan nyawa saya dan Durrah. Allah sahaja yg dapat membalasnya. 

Bidan yg uruskan kami hari tu namanya Norazizah &  Nur Fiza Ja'far. Terima kasih banyak ye! 

Jumpe esok ok! 

Jangan lupa doakan sahabat2 di Pantai Timur sama ye. :) 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane 
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure! 
Shaklee ID: 918265 


Saturday, 27 December 2014

Pengalaman bersalin di Hospital Sungai Buloh

Assalamualaikum semua! 

Semalam saya dah cerita pengalaman menunggu dan bersalin kat Hospital Sungai Buloh kan. So arini saya nak sambung sikit cerita bermalam sampai 6 malam kat sana. 

Kan saya dah cerita yg ketuban saya pecah pada 17hb 12. Tp sampai 18hb 12 saya masih belum melahirkan Durrah. In fact dah lebih 24 jam dilatation masihat 6 cm. 

Org tanya kalau dah ketuban pecah tak sakit ke? Pengalaman saya, tak sakit. Hehe. Dan lebih 24 jam tu jugak takde sakit. Mengeras sikit2 tu ada la. Cuma takdela contraction teruk sampai kena bersalin terus. Setengah orang 2 jam lepas ketuban pecah terus bersalin. Mudahnya la kan. 

Ada jugak yg berpendapat kalau ketuban air memang tak sakit. Kalau ketuban darah atau pon blood show yg datang dulu memang sakit. Macam zidane dulu memang sakit. Sbb blood show yg keluar dulu. Sampai spital 4 cm je terus masuk labor room. Rezeki Zidane la time tu. Sebab sakit kat rumah dah lama. Lambat ke spital sebab takut kena admit ward.  Tu je. Tu yg tunggu sampai sakit betul baru  pegi spital. 

Masa sampai spital tu terus diorang masukkan branula kat tangan. Sebab since ketuban dah pecah, kena la on antibiotik sebab takut jangkitan kuman. Ingat tak saya pernah cakap yg kalau ketuban dah pecah, kena amik Vitamin C sekerap yg mungkin utk elakkan jangkitan kuman? Haa. Salah saya time tu bila saya tak bawak bekalan Vitamin C saya. Huuuu. Sendu betul. 

Maka terpaksa la dicucuk antibiotik setiap 4 jam. Bayangkan. Start kul 12 tgh malam 18hb 12 saya kena amik antibiotik tiap 4 jam sampai saya melahirkan. Last sekali amik antibiotik masa jam 4 pagi 19hb tu. Sebab kul 730 pagi dah ditolak masuk ke labor room. So lesson learnt. At least kena la siapkan Vitamin C sebagai suplemen. Tambahan la kiranya. 

So since saya on antibiotic masa admit tu, maka Durrah pon kena la amik antibiotik jugak. Sebab lepas bersalin diorang ada amik darah Durrah. Biasala. Prosedur biasa. Nak cek semua termasuklah jaundis. 

Tengah malam lepas saya lahirkan Durrah tu, ada doktor datang maklumkan saya yg Durrah kena amik antibiotik dek kerana ada jangkitan dalam darah. Puncanya sebab saya pecah ketuban lebih 24 jam tu la. So saya biarkan diorang amik Durrah. 

Esok pagi 20hb tu saya tanya la sampai bila nak on antibiotic tu. Kata doktor sampai result darah yg baru keluar. Huuu. Jenuh la wei. Dah la tak jumpa Zidane. Sedih tau. Teringat2 Zidane senyum tengok adik dia. Itu aje la cabaran sepanjang berada kat spital. Kalau ikutkan dulu masa Zidane jaundis pon dah cukul stress. Dengan nak jaga luka lagi. Sakit2 badan lagi. 1st time mommy lagi. Masa tu la. Skang ok sket. Tapi rindu jugakla kat Zidane. 

21hb 12 result darah keluar. Bila dah keluar ada masalah pulak. Kata doktor ada organism dalam result darah Durrah. Kena amik lg sekali darah dia. Tapi diorg suspect itu cuma contamination sahaja. So takpela. Positif je la. Dalam hati harap sangat discaj cepat. Bila tanya bila result darah ni nak keluar? Kena tunggu 2 hari lagi. Waaaaa. Stress wei. Dah la budak2 bawah 12 tahun takleh masuk. Dah la rindukan Zidane. Korang faham tak apa yg saya rasa? Huhu. Sabar aje la. 

Sebelum tu 20hb tu saya mintak kebenaran doktor & misi utk bawak Zidane naik ke wad. Mana taknya. Sape nak jaga dia kat bawah tu. Dia datang berdua je dengan ayahnya. Itu aje la masalah kitorang. Bila mintak nak transfer ke Tanjung Karang katanya takde pakar kat sana. Tu pon diorang reluctant nak bagi sebenanye. Penatla menangis merayu. Baru dapat. Hehe. Bukan saja2 ok. Kalau ada empathy mesti tak jadi hal. Bukannye lama. Kejap je. Suami nak anta brg n nak tengok anak je. Tapi Alhamdulillah. Walaupon buat muka masih dapat jugak. Nasiblah. Hehe. 

21hb 12 saya cakap kat suami tak perlu datang spital. Dok je la rumah jaga Zidane. Sian zidane. Lagipon barang semua ada. Bukan dapat discaj pon kan. 

22hb 12 saya mintak jugak suami datang. Sebabnya baby wipes Durrah dah abis. Pampers pon tinggal sket. Maklumla. Bawak bekalan utk 2 hari 1 malam je kan. Mana sangka nak kena berlama2 kat spital nih. So hari tu Zidane dihantar ke rumah pengasuh kejap. Suami pon datang la petang tu. Sedih dengar suami cakap Zidane dok cium badge yg ada gamba saya dan suami sambil panggil ibu ibu. Mana pernah Zidane berjauhan daripada saya. Even kalau kursus pon saya bawak ok. 

23hb 12 pagi. Misi cakap kalau reslut darah ok maka boleh balik. Pape pon kena tunggu doktor kanak2 datang. Doktor kanak2 datang je dia cakap result ok. Boleh balik. Teruja sungguhla ibu ni haaaaa. Terus call suami. Packing barang. 

Alhamdulillah. 23hb 12 akhirnya kami didiscajkan. Yeay! Tak sabo la nak peluk Zidane. 

Itu la dia pengalaman dari 17hb sampaila 23hb kat spital. Bercinta rasanya dok spital ni. Tak lalu wei. 

23hb petang terus call tukang urut. 24hb terus start mengurut. Sakit badan Allah je yg tau. 

Esok saya nak share sket pasal kerja bidan ye. Ada cerita best jugak sebenanye. 

Meh layan gambo Durrah Adnin Zidane masa kat spital ye.










Utk ibu2 akhir kehamilan tu. Kalau ada yg nak beli suplemen Shaklee boleh roger saya ok! 

PM/Call/SMS 018.375.1884 
WhatsApp 016.331.4797

Oh ye, sama2 la kita doakan sahabat2 di Pantai Timur. Dalam saya dok komplen kena dudum 24jam layan contraction, entah macam mana la ibu2 yg berjuang nak melahirkan anak dalam serba kekurangan akibat bencana banjir terburuk dalam sejarah 43 tahun tu. Syukurlah kita kat sini. Dalam penat duduk sampai bengkak kaki sekurang2nya tak kembang kaki macam mereka kat sana. Pahala la untuk staf hospital di sana yg bersungguh2 menjaga pesakit dan menyelamatkan nyawa. Semoga semuanya cepat berlalu dan selamat insya Allah. 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure! 
Shaklee ID: 918265




Friday, 26 December 2014

Welcome Durrah Adnin Zidane

Assalamualaikum semua. 

Dah seminggu tak bersiaran. Mungkin ada yg tertanya2. Eceh. Jangan risau. Saya sihat2 aje. Hehe. 

Sebenarnya, Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan cahaya mata kedua. Bila? 19hb Disember 2014 jam 11.12 pagi. Meh saya cite sikit rentetan peristiwa nye ye. 

17hb 12 saya sebenarnya dijadualkan untuk check up kat Klinik Desa. Tapi malam tu nampak macam ada white discharge yg berlebihan. Risau gak kot2 plug mukus dah tertanggal. Hehe. So saya maklumkan pada ofismate yg saya nak pegi check up & kalau takde pape macam nak cuti. Sebab nak kena amik kereta suami kat Ipoh yg tersadai lama.  So sampai klinik takde pape masalah Alhamdulillah. Misi siap bg next appointment date masa tarikh due date.

So lepas je check up tu kami pon ke stesen komuter sg buloh utk beli tiket ets. Nasib kami tak baik sebab since tgh cuti sekolah tiket cepat abis. So korang nak tau apa mak buyung 39 minggu buat masa tu? Kitorg pegi pudu. Naik bas balik Ipoh. Kah kah. Kuat sangat kan. :P

Dapat bas kul 3.30 petang maka kitorang pon menuju ke Ipoh. Sampai Ipoh terus ke kedai lama & amik kereta. Siap2 solat maghrib n kitorang pon gerak balik ke Kuala Selangor. 

Instinct memang kuat cakap macam nak bersalin je. Tak 17hb tu maybe in next few days. Singgah la kat petronas kat ulu bernam. Nak buang air kecik sebenarnya. Elok je buang air kecik, pup, ketuban pecah!! 

Dek kerana tak pernah rasa ketuban pecah sendiri, maka agak panik jugak la. Dah la meleleh je air keluar. Basah oi seluar. Huhu. Mujur bawak beg baby, bawak buku pink, bawak GL, bawak brg2 nak admit spital. 

So terus mintak suami terus ke Hospital Sg Buloh. Alhamdulillah sampai dgn selamat. Walaupon basah lencun & terpaksa melayan Zidane yg nak duduk atas riba. Bukan apa. Risau je kot2 nanti baby lemas dalam perut kan. Sebab ketuban dah takde. Tapi Alhamdulillah takde pape. 

Masuk terus daftar kat Pregnancy Assessment Centre. Mujur ada pengalaman masa lahirkan Zidane aritu. Suami & Zidane terus jadi penunggu kat tempat menunggu. Kesian diorg. 

Sampai sg buloh dalam jam 10.30 malam 17hb 12. Kebetulan ramai pulak la org yg nak bersalin hari tu. Waaaa. Kalau dulu masa Zidane, sampai2 spital je bukaan dah 4 cm pastu terus ditolak masuk ke labor room. Masuk labor room dalam kul 7.30 pagi, kul 3.26 petang Zidane selamat dilahirkan. 

Tapi kali ni lain ceritanya. Bila cek bukaan masih 2cm walaupon ketuban dah pecah. Org menunggu turn pulak ramai. Wad penuh. Maka terpaksa la menunggu. Oh yes. Ada exemption clause kat tempat daftar yg inform kita masa utk admit ke wad seawal 5 jam ke 48 jam. Maka kena la sabar. Unless kalau kes emergency yg dah full dilatation maka akan didahulukan. 

Utk kes saya kali ni, it took me more than 24 hours of waiting. Huhu. Tabah kan melayan kontraksi atas kerusi. Am not entitled to be admitted to ward sebab dah ada dilatation & boleh masuk waiting list ke labor room. Yg admit ke ward biasanya yg bermasalah. Macam darah tinggi ke kencing manis ke kes nak kena csect ke. Camtu la. Masalah mak buyung aritu, dilatation lambat. Lepas 24 jam baru 6 cm. Huhu. 

Tadi dah bgtau kan 17hb daftar kes. 18hb kul 1030 malam masih x ke labor room. 19hb kul 730 pagi baru nama dipanggil. Alhamdulillah! 

Masuk labor room dengan dilatation 6cm.

Bila masuk, saya bgtau dgn bidan saya dah penat menunggu. Dah 2 hari duduk layan kontraksi sampai kaki bengkak. Macam kaki gajah u olls. Tak pernah bengkak gini. Seram! 

So bidan cakap takpe. Nanti dah 8cm dia panggil suami. Saya cakap tak perlu tunggu suami sebab saya dah minta suami balik. Mana tidaknya. 2 malam suami & Zidane tido kat tempat menunggu. Kesian tengok Zidane. Sebab tu saya suruh suami balik dulu. 

Bidan cakap takpe. Nanti dia call gak. In case kalau suami dah on da way. 

Sampai satu tahap bila kontraksi menjadi2, dan saya dah tak tahan. Dilatation jadi 7cm. Bidan cakap nak bersalin dah ke? Saya cakap nak. Haha. Dah tak larat menahan. Dah rasa nak tarik2 rambut tau. Haha. 

So bidan cakap ok. Dia tolong cepatkan jalan. Saya cakap buatla apa pon. Asalkan keluar. Kah kah. 

Sebaik aje bidan tolong cepatkan jalan, dilatation jadi 8 cm. Terus call suami tapi tak angkat sbb tgh drive kot. 

Banyak kali saya cuba teran. Susah. Dah la tak sempat sarapan. Dalam 5 ke 6 kali jugakla saya try. Tapi susah. Trauma jap. Last2 saya try betul2. Yg dalam labor room semua bg semangat. Siap cakap dah nampak dahi. Tarik nafas dalam2. Kali ni buat betul2. 

Alhamdulillah. Akhirnya keluar jugak. Bidan tunjuk jantina baby. Baby girl. Baby keluar tak menangis langsung. Dah tertelan meconium. Dan terbelit tali pusat sikit. Mujur longgar. Huhu. Kalau tak entahlah. Mata je terkebil2 kata bidan. Hehe. 

Diorang bawak baby ke tempat lain & stimulate baby. Akhirnya baby menangis. :) 

Bidan cakap dgn saya, baby bulat. Semangat. Maybe 3.4kg. Dia pegi check on baby. Lepas tu dtg balik kat saya. Dia cakap tadi dia cakap 3.4kg kan? Dia suruh saya teka. Saya cakap entahla. Dia cakap baby awak 3.63 kg. No wonder susah nak teran. Haaa. Amek kaw!  

Alhamdulillah semuanya selesai. Saya minum milo yg bidan pelatih berikan. Siap mintak 1 lg sebab sedap beno milo lepas bersalin. Penat tau. Haha. 

Saya disorong keluar lepas selesai dijahit. 1st degree perineum tear even with that size of baby. Hehe. Alhamdulillah. Pegi bilik transit. Tak lama pastu suami pon sampai. Suami pon jalankan tanggungjawab dia sebagai ayah. Zidane pon ada tau. Sebenarnya Hospital Sg Buloh tak benarkan budak bawah 12 tahun untuk masuk. Tapi dek kerana takde sape nak jaga maka Zidane dibenarkan masuk. Dapatla dia tengok adik dia. Gemar sungguh la dia. 

Itu kisah saya sampai ke bilik transit. Esok saya cerita lg pasal benda lain. Ada gak progress lain dan info lain yg saya nak share. Tapi esoklah ye! 

Nak sambung rehat ni. Layan gambo baby girl saya ye.


Tengok muka abang Zidane excited. 


Durrah Adnin Zidane! 


Bulat kan? Hehe. 


Durrah Adnin Zidane namanya. Mutiara Syurga yg melimpah ruah@bertambah.

Nak suplemen shaklee? Kalau dah pecah ketuban kena amik Vitamin C tau untuk elakkan jangkitan kuman. Esok saya sentuh sket akibat tak bawak Vitamin C ni. 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure! 
Shaklee ID : 918265


Tuesday, 16 December 2014

Masalah Keputihan Ketika Hamil

Assalamualaikum semua!


Hari ni bz sebab ada audit susulan EKSA kat opis. Membawak perut ke sana sini je la kejenya. Makan pon kenyang. Hehe. Ape pon, entri kena diteruskan. Mana boleh berenti. So sebab aritu rasa macam nak cerita pasal masalah keputihan masa hamil ni. Bukannya apa, bila dah masuk minggu akhir kehamilan ni adalah penting untuk kita bezakan antara keputihan dan air ketuban. Risau la kalau dok ingat keputihan rupanya air ketuban yg keluar. Sebabnya, macam yg saya pernah cakap sebelum ni, 1/10 orang je yg ketubannya pecah sendiri. Baki yg lain tu dipecahkan oleh doktor di hospital masa nak bersalin atau pon sarung ketubannya dah bocor dan air ketuban dah pon meleleh sedikit demi sedikit tanpa kita sedari. 

So elokla kita bezakan air ketuban dengan keputihan untuk kebaikan kita kan.

Kalau diikutkan, keputihan atau lelehan faraj yg lebih banyak daripada biasa adalah NORMAL bagi wanita hamil. Lelehan yg sihat bersifat cair dan berwarna seperti susu. 

TAPI.

Kalau kita mengalami keputihan dengan pengeluaran lelehan pekat berwarna putih macam krim, ada rasa gatal, sakit atau warna kemerah-merahan di dalam atau sekeliling faraj atau punggung kita, rasa sakit bila bersama suami dan rasa sakit masa nak buang air kecil, biasanya simptom ni adalah disebabkan jangkitan.

DAN.

Lelehan yg keluar daripada faraj mungkin disebabkan lendir atau keputihan dan juga mungkin air ketuban yg pecah.

Jangkitan pada bahagian faraj ni jugak sebenarnya biasa berlaku masa hamil. Sebabnya masa kita hamil, kita mengalami perubahan hormon yg boleh menyebabkan cairan di vagina dihasilkan dengan lebih banyak daripada biasa dan jugak penurunan pH. 

Keputihan ni sebenarnya diakibatkan oleh kulat mikroskopik atau yis yg dipanggil candida albicans. Kulat ni sebenarnya ada dalam badan setiap orang dan ia merupakan sebahagian daripada sistem penghadaman kita atau secara umumnya, bakteria dalam badan mengawalnya. Biasanya yis ni hidup dalam faraj tanpa memudaratkan dan kita pon tak tahu ianya berada dalam badan kita.

Bila kulat ni jadi masalah?

Kulat ni akan menjadi satu masalah pada kita bila ada ketidakseimbangan di antara jumlah kulat yis dan mikro organisma lain dalam badan kita. Contohnya masa hamil. Bila hamil, faraj kita mengandungi gula yang tinggi yang dipanggil glikogen, dan ini menggalakkan pertumbuhan kulat.

Antara faktor lain yg menyumbang kepada masalah keputihan ni termasuklah :
  • Bila kita pakai pakaian yg ketat atau yg diperbuat daripada bahan sintetik macam seluar jeans atau seluar dalam daripada nilon. Pakaian macam ni sebenarnya panas dan menghalang peredaran angin dan menggalakkan pertumbuhan keputihan.
  • Penggunaan mandian buih yg wangi atau pantyliner yg beraroma pon mungkin menyebabkan ketidakselesaan.
  • Pengambilan antibiotik jugak boleh mengganggu keseimbangan antara mikro organisme baik dan jahat yg ada dalam perut kita.
  • Kita mengalami kencing manis atau diabetis gestasi yg tak dikawal dengan baik.


Cara untuk mengurangkan masalah keputihan pulak termasuklah :
  • Sapukan yogurt asli dengan bakteria hidup ke dalam dan di sekeliling faraj.
  • Pakai seluar dalam kapas, seluar panjang yg longgar atau kain yg longgar.
  • Jangan berendam dalam mandian panas terlalu lama sebab persekitaran yg hangat dan lembap sangat sesuai untuk pembiakan kulat.
  • Jangan gunakan mandian buih yg mempunyai wangian.
  • Lap punggung hingga ke bahagian depan sehingga benar2 kering selepas kita ke tandas.
  • Cuci dari faraj ke punggung untuk mengelakkan jangkitan kuman.
  • Makan yogurt asli pon boleh membantu.
  • Pemakaian pantyliner pada setiap hari adalah tidak digalakkan.
  • Kurangkan makanan manis dan berkafein.


Kalau kita hamil, jangan risau sebab keputihan biasanya tidak membahayakan baby di dalam kandungan sebab baby kita selamat dan terlindung di dalam rahim. Kalau kita mengalami jangkitan semasa kita sakit bersalin, ada kemungkinan baby kita akan dijangkiti bila melalui faraj kita masa keluar daripada rahim.

Tapi jangan risau. Jap lagi saya terangkan macam mana nak atasi masalah jangkitan kuman gaya Shaklee. Hehe.


Cara Atasi Keputihan dan Jangkitan Kuman Gaya Shaklee

Mudah je. Ada 1 produk yg boleh membantu mengatasi masalah keputihan dan jangkitan kuman ni.




Garlic Complex keluaran Shaklee ni diperbuat daripada bawang putih jenis premium yg ditanam secara organik di California, USA di waktu musim panas dan bebas 100% daripada racun perosak. Pembuatan Garlic Complex dilakukan pada suhu terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. Kalau nak tau, bukan semua produk suplemen garlic di pasaran yg ada Allicin aktif ni, Dan kalau nak tau, Allicin ni merupakan sebatian organosulfur yg terkandung dalam bawang putih yg berfungsi sebagai anti bakteria dan anti kulat dan mempunyai sifat penyembuh.


Nampak tak kat atas ni. Kebaikan bawang putih termasuklah merawat jangkitan yis.


Terbukti kan kebaikan garlic untuk kita yg pregnant ni? =)


Itu dia cara nak rawat keputihan masa hamil. Sebenarnya kalau nak rawat keputihan biasanya kita boleh amalkan Alfalfa Shaklee.

Tapi disebabkan kita hamil, maka kita guna lah suplemen alternatif iaitu Garlic Complex. Alfalfa Shaklee tak sesuai untuk ibu hamil tau! Kang tak pasal2 ada mild contraction pulaks. Hehe. Sebab tu kalau nak dapatkan suplemen, kena cari yg boleh advice kita. Bukan jenis yg nak menjual je.

Kalau nak dapatkan consultation daripada saya, meh dapatkan produk Shaklee dengan saya.

PM/Call/SMS 018.375.1884
WhatsApp 016.331.4797 ok!


Jumpe esok!


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265









Monday, 15 December 2014

Cara atasi rengat selepas bersalin

Assalamualaikum semua!


Mak buyung membilang hari ni. Hehe. Sambil melayan kontraksi palsu yg kadang2 datang kadang2 pergi. Penat. Nak membuyung dengan baby berusia 39 minggu dalam perut minggu ni memang quite challenging.  Nak marah pon tak boleh. Kena percaya setiap aturan Allah itu indah. Dan Allah sahaja yg tau bila masa yg sesuai untuk saya melahirkan. Yg penting, Alhamdulillah, saya masih di sini. Menghirup udara, bernafas dan boleh terus berentri. Insya Allah.

Hari ni tetiba come across cerita pasal RENGAT. Sebab ada member yg isterinya alami rengat lepas bersalin. Teringat dulu lepas bersalinkan Zidane, kat spital Ipoh, ada akak katil depan tu alami rengat. Kesian tengok. Macam sakit semacam je. Huhu.

Apa RENGAT ni?



Rengat ni sebenarnya rasa sakit macam sengugut atau rasa macam contraction tu. Sakit ni terjadi disebabkan pengecutan peranakan ibu lepas melahirkan. Dalam bahasa omputih pulak adalah after birth contractions atau pon after pains. Memang rengat ni terjadi lepas kita melahirkan anak tak kira la anak ke berapa. Sebab kalau nak jadi memang tetiba je jadinya.

Diikutkan, rengat ni bukanlah satu masalah serius dan berbahaya. Sebabnya kalau diikutkan logik pon rahim kita dah menghabiskan masa selama 9 bulan untuk membesar. Lebih kurang 25 kali lebih besar daripada saiz asal. Dan sebenarnya rengat ni membantu rahim kita untuk mengecut kembali dalam masa 4 ke 6 minggu selepas melahirkan. 

Jangan risau. Ada cara untuk hilangkan rasa rengat ni. Insya Allah boleh lega. Takkan la kita nak tahan sakit sampai 6 minggu ye tak? Biasanya rengat akan mula pada 24 jam ke 48 jam yg pertama selepas kita melahirkan. 

Walaupon rengat ni bukanlah sesuatu perkara yg perlu dirisaukan tapi, rengat boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan. Yes. Discomfort & pain. Dah la nak menjaga luka bersalin. Kena rengat pulak. Anak kuning lagi. Stress kan? Lagi2 1st time mommies. Huhu.

Rileks. Rileks. Jangan terlalu risau. Deal dengan masalah satu persatu. Tarik nafas, lepaskan perlahan2 dan percaya yg semua ni akan berlalu. Cuma ambil masa. Positif ok!

Biasanya ibu kali pertama maybe tak perasan rengat ni. Melainkan kalau dari 1st baby sampai la anak yg lain rengat ni dah menjadi perkara biasa. Tapi untuk ibu2 yg sebelum ni tak pernah kena rengat, maybe boleh bezakan rengat ni. Ni saya takut. Sebab sebelum ni masa time Zidane tak kena rengat. Alhamdulillah.

Ada orang cakap yg rengat akan terjadi after each subsequent baby. Maksudnya risiko untuk diserang rengat untuk anak kedua dan berikutnya adalah lebih tinggi berbanding 1st time mommies. Tapi takdela report yg mensahihkan berita ni. Cuma cakap2 orang je.

Ada jugak yg cakap rengat terjadi disebabkan ada darah beku yg tertinggal dalam rahim. Wallahu a'lam. 

Antara tips yg dikongsikan dalam kebanyakan artikel berkaitan dengan rengat dan after pains ni termasuklah :
  • Cuba kencing dengan kerap. Sebab punci kencing yg penuh akan mengambil ruang rahim. Sebab tu la rengat boleh terjadi. In fact bukan takat sakit je. Pendarahan pon boleh jadi lebih teruk lagi.
  • Baring meniarap dan letakkan bantal pada bahagian bawah abdomen. Tapi kalau c section camni nak baring meniarap. Huhu.
  • Kebanyakan hospital akan bagi painkillers untuk kita tahan rasa sakit yg datang selepas melahirkan ni. Kalau rasa sakit tu muncul seminggu lepas bersalin atau sakit menjadi2, refer dengan doktor cepat sebab risau ada jangkitan kuman. Pada saya, penggunaan painkillers ni elokla dijadikan sebagai resolusi terakhir.
  • Gunakan warm packs. Kalau orang melayu kita prefer bertungku kot kan. Sekarang ni banyak jenis tungku dah. Kalau takde batu sungai boleh guna tungku besi, tungku herba, tungku tanah liat. Macam2 ada. Bila letak tungku atas perut dapat la mengurangkan kesakitan dan mengeluarkan saki baki darah beku yg ada dalam rahim tu.
  • Berurut pon dapat melegakan rengat ni. Kalau tak rengat pon memang urutan la cara paling sesuai dan best untuk legakan sakit2 badan lepas melahirkan. Bestnya kena urut. Hehe.
  • Sapukan minyak panas. Ni pon salah satu cara untuk melegakan rengat dan sakit2 badan lepas bersalin. Lagi2 kalau pakai minyak panas. Memang lega la. 

Itu antara cara nak atasi rengat lepas bersalin yg banyak dikongsi dalam internet. Dan saya percaya memang itu jugakla mak2 kita dari dulu lagi syorkan. Sebab tu la org lepas bersalin kena berurut. Kena bertungku. Kan?

Untuk ibu2 yg bercadang nak susukan anak lepas bersalin, mesti akan rasa rengat ni lagi menjadi2 bila kita menyusukan anak sebab rahim kita masih sensitif dengan hormon oxytocin yg dilepaskan masa menyusukan anak. Jangan putus asa disebabkan sakit sementara tu ok!

Dan lagi satu, bagi yg tak pernah rasa rengat tu bersyukur aje lah. Tak bermakna kalau tak kena rengat maknanya rahim kita tak mengecut. Not every mother feels them. Insan terpilih je tau! Maknanya orang2 yg tahan sakit je terpilih. Hehe.

Dah pilih set bersalin tak?

Kalau belum meh roger saya. Boleh rujuk set bersalin Shaklee ok!

Nak beli vitamin C dan E dengan harga promo?

Nak dapatkan 3 kotak Collagen dan dapat free sekotak lagi?

PM/Call/SMS 018.375.1884
WhatsApp 016.331.4797


Jumpe esok ok!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265


Sunday, 14 December 2014

Magiknya Bersyukur

Assalamualaikum semua!

Hari ni hari Ahad. Tapi entri perlu diteruskan. Eceh. Cumanya, hari ni tak nak cerita pasal pregnancy, takmo cerita pasal Shaklee. Jom la kita divert sket daripada kebiasaannya. =)

Anyway, sebenarnya la kan, dua tiga hari ni dok banyak berpikir. 

Sebabnya ada nampak satu fb akaun milik seorang wanita ni. Anak dua. Anak yg kedua ada sindrom down. Ada suami, tapi berstatus kelainan upaya dek kerana kemalangan sampai hilang sebelah kakinya. 

Satu cerita lagi. Ada pulak seorang wanita ni, anaknya mungkin sebaya Zidane. Tapi Allah uji dengan penyakit hati. Ibu tinggal pulak tu. Betul. Dia ditinggalkan suami. Allahu. Kalau dibandingkan dengan diri sendiri, memang betapa kuatnya mereka berdua.

Begini, sejak hidup berdua dengan Zidane, masa PJJ dulu memang hidup saya bergantung 100% kepada Tuhan. Dek kerana hidup macam tu la saya belajar jadi ibu kuat yg independent yg tak meletakkan kebergantungan hidup saya kepada manusia tetapi kepada Pencipta. Kalau saya nak bandingkan diri dengan orang lain yg keluarganya sempurna, memang boleh. Tapi saya lebih suka bandingkan diri saya dengan orang lain yg lebih susah hidupnya daripada saya.

Saya pujuk hati. Kalau betul ini yg Allah aturkan, maka semua aturanNya indah2 belaka. Insya Allah. Tapi ye la, kita kan manusia. Ada masanya, kita lemah juga. Tapi bila dah lemah, nak menangis pon menangisla. Lepas tu kita bangkit, lempang muka, sedarkan diri kita yg belum berakhir lagi dunia kita. Hehe. Betul. Dunia kita belum berakhir. =)

Rupanya selama hampir 9 bulan, Allah mengasuh sifat syukur dalam diri saya. Syukur dengan apa yg ada. Walau suami jauh, sekurang2nya dia masih bernyawa. Alhamdulillah.

Secara jujurnya, kalau dulu, duit RM50 dalam beg duit pon dirasakan sikit bagi saya. Sekarang, walau hanya berbekalkan RM5, saya percaya Allah akan jaga saya. Amannya hati. Tenangnya jiwa bila kita percaya yg Allah ada untuk secure kita.

Dulu, masa saya berulang alik dari Sungai Buloh ke Kuala Selangor setiap hari, saya sentiasa percaya yg Allah akan uji saya kalau saya mampu. Dan Alhamdulillah. Sepanjang hidup sendiri sebab PJJ dengan suami, memang Allah pelihara saya dan Zidane tanpa sebarang cela. Alhamdulillah.

Kalau dulu, bila ada masalah sikit, macam2 pikir. Rasa sedih, penat dengan hidup etc. Tapi sekarang, baik saya mahupun suami, kami sama2 percaya bila ada masalah maknanya Allah sayangkan kita.

Nak kongsi la satu cerita kan. Ada pernah sekali, duit yg ada pada suami tinggal RM40. Dalam akaun bank saya ada RM30. Maka saya pon pegila ATM untuk withdraw. Malangnya, kad keluar tapi duitnya tak kunjung tiba. Allahu. Sedih tau. Saya cakap pada suami. Kata suami, takpela, Allah nak bagi lebih lagi nanti. Mujur ada jugak orang yg ingatkan saya. 

Tadi tengok video mat luthfi. Ada caption kat akhir video tu.

When life hits you hard
Make a good story out of it
And be the hero
It's your story anyway.


Betul jugak. Sebab tu la saya cakap. Kalau ada masalah, bersyukurlah. Sebab bila ada masalah maknanya Allah sayang kita. Bila ada masalah Allah nak angkat darjat kita. Jangan pernah rasa jalan yg kita pilih tu salah. Macam mana kita nak selesaikan masalah pon cara kita. Jangan dengar cakap orang. Sebab yg menghadap masalah tu kita.




Dan betul, kunci kebahagiaan hanya lah dengan bersyukur. Kalau kita tak bersyukur maka kita takkan rasa cukup. Apa kata mulai hari ni belajar la mengira apa yg Allah dah bagi.

Allah beri umur yang panjang supaya kita boleh tambahkan amalan.
Allah beri tubuh badan yg sihat supaya kita boleh terus beribadah.
Allah beri anak2 yg baik, supaya nanti boleh jadi saham akhirat Insya Allah.
Allah beri rezeki yg cukup sampaikan takde sehari pon kita berlapar dek kerana tak cukup makan.

Kemudian bandingkan diri kita dengan orang lain.

Sedang kita masih bernyawa, ada yg dah pergi dan takkan kembali lagi.
Sedang kita masih boleh solat berdiri, ada yg sudah uzur sampai perlu solat duduk atau berbaring setiap hari.
Sedang kita punya anak, walaupun dah besar, tinggal merata di seluruh dunia, sekurang2nya mereka hidup menjadi manusia berguna.
Sedang kita cukup makan, masih ada yg kais pagi makan pagi kais petang makan petang.

Syukur syukur syukur.


Kalau kita tak belajar bersyukur, maka sampai bila2 pon kita takkan rasa cukup. Sampai bila2 pon kita takkan rasa senang. Sampai bila2 pon kita akan salahkan Tuhan dan menuding jari salahkan orang lain.


Dah syukur, jangan putus asa. Kalau Allah bagi kita masalah hari ni, mana tau rezeki kita lebih besar nanti. Kalau tak di dunia, mungkin di akhirat sana. Ye tak? =)

Ok, itu je la kot nak cakap. Haha. Saje nak motivate la kononnya.

Tapi memang betul, banyak sangat belajar selama ni. Dah umo 30 tahun baru nak belajar bersyukur. Apa pon, syukur jugakla. At least sedar di umo 30 tahun. Kalau lambat lagi rugi. Hehe.

Kita jumpe esok ok!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!
Shaklee Id : 918265






Saturday, 13 December 2014

Tips untuk ibu menyusukan anak kali pertama

Assalamualaikum semua!

Macam yg saya janjikan semalam. Arini saya nak share tips untuk menyusukan anak untuk new mommies ni. =)

Alhamdulillah, walaupun saya dah 38 minggu pregnant dan hanya menunggu hari untuk meletup, saya masih menyusukan anak sulung saya Muslim Wajdi Zidane. Rezeki anak. Bezanya skang dia hanya menyusu masa nak tidur malam je. Lepas ni tandem nursing, sape tau kan. Tapi Zidane dah 2 tahun 4 bulan. Dah boleh berenti ikutkan. Tengokla nanti kot ada adik dia segan nak berkongsi susu. Haha.

So untuk ibu yg kali pertama nak menyusukan anak ni mesti gabra. Teruja pon ye. Sebab tu lah, penting bagi 1st time mommies ni untuk dapatkan pertolongan. Sama ada daripada pembacaan mahu pon daripada pakar. Kalau ikutkan, pembacaan dah boleh dilakukan masa kita pregnant lagi. Banyak2kan la menambah ilmu.

Lepas anak dilahirkan, maka sejam pertama tu mintakla bantuan daripada nurse ataupon doktor kat tempat kita bersalin tu. Biasanya, diorang akan bantu. In fact sangat membantu. Tanya la diorang tips, cara lekapan yg betul, posisi masa nak menyusukan anak dengan betul dan lain2 ilmu berkaitan penyusuan. Sebab once dah balik rumah nanti, kita akan start susukan anak sendiri. 

Bila dah dapat tips tu boleh la start susukan anak kat hospital. Kalau perlukan bantal sokongan, dapatkanlah. Banyak dah nursing pillow di pasaran. Ye la takut tak biasa n lenguh kan. 1st time la katakan. Biasanya anak kita akan tahu cara nak latch dengan betul. Cuma kita kena pandai nak pegang baby acaner. Diorang sendiri dah tau macam mana. So jangan risau sangat. Kita ikutkan aje.

Untuk minggu2 pertama ni, kebanyakan newborns akan menyusu 2 ke 3 jam sekali. Sebab tu kalau boleh tengokla tanda2 sama ada diorang lapar, tak selesa atau penat. Macam saya dulu, saya akan cek dulu pampers dia. Kalau takde pape maybe dia lapar. Kalau dia tak nak menyusu walaupon dah dioffer maknanya mungkin diorang hanya perlukan pelukan. Biasa la tu. 9 bulan dalam perut. Sempit sket kan. Sebab tu dia mintak kita peluk je. Jangan ingat setiap tangisan bermakna yg dia lapar. Takut nanti kita end up menyangkakan yg dia lapar dan kononnya susu kita tak cukup pastu kita pon bg susu formula. Jangan tau!

Kalau boleh, biarkan anak kita susu daripada satu breast kita dulu. Sampaila kita rasa breast kita dah lembut maka offer la breast sebelah lagi. Biasanya dalam 20 minit jugakla nak mengosongkan sebelah breast. Kalau dah offer yg sebelah lagi dia takmo, pamkan susu tu. Boleh buat stok.

Jangan lupa untuk burp anak kita. Letakkan anak kat bahu dan tepuk slow2. Kalau anak dah kenyang dia akan burp. Risau nanti anak kembung atau worse come to worst takut tersedak susu masa tidur. Bahaya ok. Sebab tu pastikan anak kita sendawa. Baru la kita baringkan dia. Kalau dia tak sendawa, pastikan dia tidur mengiring untuk elakkan dia tersedak susu pulak. Insya Allah, itu ikhtiar kita kan. =)

Pastu lagi satu tips, jangan bagi puting atau pacifier dengan cepat hanya sebab nak diamkan anak kita. Sebab kalau kita bagi puting cepat nanti boleh mengganggu proses penyusuan. So say no to pacifier ok!

Antara tips lain adalah hidup la dengan cara hidup yg sihat.


  • Makan mengikut diet yg sihat. Penuhi keperluan pemakanan dengan sihat. Ambil banyak buah2an, sayur2an dan bijirin. Ambil multivitamin secukupnya. Boleh amik Vitalea Shaklee ok. Hehe. 
  • Minum air secukupnya. Walaupon berpantang, pastikan kita dapat penuhi keperluan air yg cukup untuk diri sendiri dan anak. Mana taknya, dah lah tengah nifas, menyusukan anak pulak. Ambik air kosong, jus dan susu yg boleh memastikan bendalir dalam badan kita cukup. Boleh cuba Performance Drink Shaklee dalam kes ni. 
  • Rehat dengan cukup. Kalau boleh, tidur bila baby tidur. Itu style saya la. Hehe. 
  • Jangan merokok. Merokok boleh menyebabkan penghasilan susu berkurangan dan terganggu. Merokok jugak boleh mengubah rasa susu dan mengganggu jadual tido baby. Org yg menghidu asap rokok ataupon second hand smoker pon menanggung risiko yg sama macam org yg merokok. Dalam masa yg sama boleh meningkatkan risiko sudden infant death syndrome ataupon sindrom kematian mengejut di kalangan baby yg berumur di bawah setahun. Selain daripada tu, risiko asma, nronkitis, pneumonia dan jangkitan telinga pon boleh berlaku. 
  • Berhati2 dengan pengambilan ubat. Banyak ubat yg selamat diambil oleh ibu yg menyusukan anak. Sebab tu consult dulu dengan doktor sebelum ambil apa2 ubat ataupon suplemen yg pelik2 ni. 
  • Tanya doktor mengenai suplemen Vitamin D untuk baby lebih2 lagi kalau kita menyusukan anak secara eksklusif. Sebabnya susu ibu mungkin tak menyediakan Vitamin D dengan cukup yg boleh membantu penyerapan kalsium dan fosforus. Bila sebut pasal suplemen, dah tentula kita sebagai ibu yg ambik. Bukan bg kat anak. Hehe. Dalam kes ni, Ostematrix Shaklee menyediakan kalsium, magnesium, Vitamin D dan fosforus dengan secukupnya. Nutrien yg diperlukan untuk tulang yg kuat dan sihat. 

Beri masa pada diri sendiri bila kita ambik keputusan untuk menyusukan anak. Sebab kadang2 breastfeeding boleh jadi lebih susah daripada apa yg kita expect. Jgn terlalu mendesak diri dan jangan rasa mudah putus asa. Menyusukan newborns ni memang agak meletihkan. Lebih2 lg kita baru bersalin n sesuaikan diri dengan hidup baru sebagai ibu. So takpela kalau kita start secara perlahan dan tak terburu2. Ingat je satu benda. Semakin kerap kita menyusukan baby, semakin banyak susu dihasilkan.  Kalau ada masalah dengan penyusuan, consultlah dengan doktor atau pakar laktasi. Boleh jugak refer kawan2 yg lebih berpengalaman. 

Dalam masa yg sama, suami pon memainkan peranan besar. Lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan. Sebabnya bila isteri down, maka suami boleh la bagi semangat dan ilmu yg dia tahu. Mesti isteri terharu. 

Ok, itu antara tips untuk 1st time mommies. Insya Allah nanti saya kongsikan cara step by step untuk susukan baby ye. 

Untuk hari ni cukupla takat ni dulu. Kita jumpe esok ok! 

Nak cuba suplemen Shaklee untuk lancarkan penyusuan? 

Boleh PM/Call/SMS 018.375.1884. 
WhatsApp 016.331.4797. 


Regards, 
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure! 
Shaklee ID : 918265 





Friday, 12 December 2014

Selamat Datang Minggu ke-38

Assalamualaikum semua!






Wah! Lega betul sebab dah melepasi fasa borderline premature ni. Dek kerana history dulu melahirkan Zidane pada minggu ke 36, makanya, mak buyung rasa lega sangat sebab dah masuk minggu ke 38 hari Rabu aritu. Alhamdulillah. Selamat datang minggu ke 38. =)

Anyway, bila dah masuk minggu2 akhir pregnancy ni dah mula la rasa macam2. Tak sabar2 nak jumpe baby baru pon ada. Tak larat nak membawak perut pon ada. Haha. Kebetulan arini pakai jubah yg ada benang emas. Gatal perut mak buyung. Adoi la. Salah pilih baju plak arini. Haha. 

So what to expect bila dah masuk minggu ke 38 ni?


Bila dah masuk minggu ke 38 ni, Insya Allah baby kita dah fully developed dan plumped up. Mesti tembam kan. Haha. Semua sistem dalam badan baby Insya Allah dah ready. Itu baby la.



Kita pulak acaner?

Kalau saya, masuk je 38 minggu ni dah rasa macam gergasi. Aritu masa check up kat klinik desa, misi pon perasan yg perut saya tinggi semacam. Haha. Bila baring tu memang nampak perut membukit kau. Haha. 

Memang betul, bila dah masuk minggu2 akhir ni kita akan rasa tak selesa. Masa tidur malam dah mula dah rasa mengiring ke kanan pon salah, ke kiri pon salah. Nak terlentang memang tak dapek la. Sebab berat baby tu dah menekan tulang belakang kita. Apa yg boleh dibuat hanyalah menyendal belakang dengan bantal dan kepit bantal. Itu je cara yg paling selesa. Kalau tengok tv pon duduk pon dah tak selesa. Sebab tu masuk bilik awal. Dapatla jugak baring. 

Masa dah masuk minggu2 terakhir ni kena cek list balik. Ada ke tidak confinement lady yg nak jaga kita, makan minum nanti acaner, tukang urut camna. Kena cek balik senarai keperluan. Macam saya, Insya Allah pantang kali ni suami yg jagakan sebelum dia masuk keje balik. Dalam 3 minggu je kot. Bila rasa dah kuat sket boleh la jaga sendiri pape yg patut dengan bantuan suami. Dan mungkin akan mintak akak yg selalu urut dulu datang kot. Boleh la mintak tolong dia apa yg patut. Tak pon mintak tolong sesape la masakkan makanan berpantang. Haha. Yg penting fulus. =P

Oh ye. Bukan kita je kena rileks dan bertenang. Suami pon kena rileks jugak. Jangan risau sangat. Enjoy la apa2 aktiviti bersama2 sementara menunggu kehadiran baby. Macam kitorang, Zidane la hiburan kitorang skang ni. Macam2 perangai tau. Mentang2 nak jadi abang. =)

Lagi satu kan, charge hp kasi penuh. Power bank pon kasi penuh. Mana la tau in case tetiba hp out of battery, ada la jugak power bank membantu. Betul tak?

Masa sekarang ni jugak la masa yg sesuai untuk persiapkan diri kita dengan ilmu breastfeeding. Lagi2 kalau kita jenis yg nak breastfeed anak secara eksklusif kan. 

Ingat yg breastfeeding ni bukan sekadar makan itu makan ini untuk banyakkan susu. Paling penting konsep demand and supply. Esokla saya cerita pasal plan nak breastfeed ni dan apa yg kita perlu tau kalau kita nak breastfeed ok. =)

Nak kena balik rumah la lunch hour arini. Mujur rumah dekat. Nak picit vitamin e sapu kat perut. Gatal tak terkata. Haha.

Kalau ada pregnant mommies yg gatal perut jugak, meh la buat stok vitamin e untuk sapu kat perut. Tengah promo bulan ni. 

PM/Call/SMS 018.375.1884
WhatsApp 016.331.4797



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265



Thursday, 11 December 2014

Shaklee Year End Sales


Assalamualaikum semua!

Arini nak share satu lagi berita baik. Hehe. Kan sebelum ni saya pernah cerita pasal promo Shaklee bulan ni kan? Apa dia promo bulan ni? Ni haa. Kat bawah ni.





Beli 6 Free 1.
Baik Vitamin C. Baik Vitamin E.



Beli 2 dapat 5% Off.
Baik Vitamin C. Baik Vitamin E.

Nak dijadikan cerita gempak lagi, start semalam, ada satu lagi promo. Dah macam Year End Sale dah ni. Mana tidaknya. Sebab yg promo tu pulak Collagen Powder Shaklee. Hoho.

Baru la complete set kulit cantik kan. Ada Vitamin C, ada Vitamin E, ada Collagen Powder. Hadoi. Mujur la mak buyung mengandung. Boleh makan Vitamin C je. Kalau tak, memang dah sebat dah Vitamin E dengan Collagen Powder Shaklee sekali.






Cuba amik kalkulator. Kira sikit. Kalau la amik Collagen Powder bulan ni, boleh jimat banyak ok. Kalau ikutkan harga sekotak RM298. Kalau beli 3 RM894. Siap dapat free lagi sekotak. Maknanya sekotak Collagen Powder Shaklee bulan ni hanya lah RM223.50 sahaja.

Cer tolak RM298 dengan RM223.50. Maknanya, sekotak kita boleh jimat sampai RM74.50. Haaaa. Berbaloi kan?

Berbaloi sangat kalau kita amik 3 kotak. Boleh share dengan kawan2. Biar pakat cantik licin sama2. Lagi2 dapat bonus kan?

Untung sungguh.

Nak info pasal Vitamin C dan Vitamin E? Boleh singgah Set Kecantikan Shaklee.

Nak info pasal Collagen Powder pulak? Boleh singgah Kolagen Terbaik jugak.

Nak suplemen lain?

Boleh roger saya ok!

PM/Call/SMS 018.375.1884
WhatsApp 016.331.4797


Jumpe esok ok!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265

Wednesday, 10 December 2014

Pantang Larang Ibu Berpantang

 Assalamualaikum semua!


Tadi baru je balik dari klinik untuk check up minggu ke 38. Ye. Minggu ke 38. Haha. Yg abang nak keluar awal. Yg adik rileks je. Tapi saya percaya, Allah tahu masa yg paling sesuai anak dalam perut ni keluar. Anyway, dalam kereta tadi asyik pikir pasal pantang larang yang orang2 tua kita selalu tekankan. Sebab tu balik je dari klinik terus carik pantang larang ni. Banyak ke pantang larangnya? Meh kita tengok sikit ye. =)



Dilarang tidur tanpa bantal

Katanya tidur tanpa bantal ni boleh mengakibatkan kita yg dalam pantang ni mengalami sakit kepala. Mungkin sebab darah kotor susah nak keluar dan angin naik ke kepala yg boleh menyebabkan sakit meroyan kepada ibu yg masih lemah. Tapi kalau ikutkan kalau tak berpantang pon bila tido takde bantal rasa macam pening kepala. Sebab daripada kaki ke kepala level nya sama je kan. Itu kalau saya la. Sebab tu saya suka berbantal. Hehe.


Pakai sarung kaki setiap masa

Macam yg biasa kita selalu dengar kalau tak pakai stokin takut angin masuk dan boleh menyebabkan kesejukan. Sedangkan makan pon kena jaga, amik makanan yg tak sejuk. Ini kan pulak pakai stokin kan. Sebab tu la orang berpantang akan pakai stokin sepanjang masa. Kalau saya, saya sapu minyak panas dulu. Pastu sarung kaki dengan stokin. Sedap je. 


Jangan duduk mencangkung

Kalau ibu berpantang duduk mencangkung dikhuatiri akan menyebabkan rahim yg masih lemah terkeluar. Ada pernah tengok gambo rahim terkeluar. Memang tak sanggup tengok la. Huhu. Lagi2 lepas bersalin nanti ada darah nifas kan. Takutla kalau tumpah darah sama. Sebab tu elakkan mencangkung. Tapi ada sekali tu masa pantang kan Zidane, singgah petronas sebab nak membuang. Tup2 toilet yg ada toilet mencangkung je. Huhu. Apo lagi. Terpaksa rela la. Mana boleh tahan. Tapi cover2 la sket. Hehe.



Mandi duduk di bangku

Masa nak mandi tu, digalakkan untuk kita duduk di bangku untuk jaga kesihatan peranakan. Dengan duduk di bangku maka kita yg berpantang ni takde la nak keluarkan tenaga yg banyak sebab kita sendiri dah penat dengan proses kehamilan 40 minggu dengan proses bersalin kan. Masih lemah la kiranya. Saya dulu 2 ke 3 hari yg pertama cuma lap2 badan dengan air suam. Pastu baru la mandi dengan air suam. Lega dapat mandi. Dok atas toilet sebab toilet duduk kan. Senang sket.



Rapatkan kaki ketika tidur

Dengan cara macam ni insya Allah peranakan akan sembuh dengan cepat. =)



Jangan terlalu aktif

Ibu yg baru bersalin kena duduk diam dan jangan terlampau aktif untuk minggu yg pertama. Kalau ada pembantu yg boleh menguruskan baby dan hal ehwal rumahtangga pon lagi elok jugak. Sebabnya kita nak pulihkan tenaga yg dah hilang dan supaya kita dapat rehat yg secukupnya.



Jangan makan ubi-ubian

Ibu2 yg dalam pantang tak dibenarkan makan makanan jenis ubi2an macam keladi, keledek dan ubi kayu sebab makanan ni boleh mengganggu pencernaan dan takut kita kembung dan sakit perut. Kalau menyusukan anak pulak takut nanti anak yg kembung dan sakit perut.



Jangan tidur di waktu matahari naik

Time lepas subuh la kiranya sebab kalau tido balik time ni badan akan bertambah lesu dan sakit2. Kalau tak berpantang pon memang tak digalakkan tido lepas subuh kan. =) So masa ni amik la peluang untuk jalan2 tepi tingkap untuk dapatkan cahaya matahari dan udara nyaman di waktu pagi.



Jangan tidur di waktu senja

Masa ni memang syaitan berkeliaran. Dah la kita tak leh nak solat kan. Takutla kita tak kuat dan terkena gangguan. Nanti kalau terganggu fikiran takut boleh jadi meroyan plak.



Jangan menjahit pakaian dan membaca

Ibu2 dalam pantang dilarang menjahit dan membaca sebab risau nanti mengalami rabun sebelum tua. Maklumla, bila menjahit dan membaca tu kan kita dok fokus. Bila fokus tu macam memaksa sel2 mata dan otak kita untuk bekerja. Sedangkan ibu berpantang kena rehat cukup2. Sama jugak la kalau menonton televisyen. Setengah orang memang pantang kalau kita asyik tengok tv je. Risau rabun katanya.



Tidak boleh keluar rumah di waktu senja

Sama macam tidur ketika waktu senja tadi tu. Time camni syaitan berkeliaran. Takut kita tak kuat dan terkena gangguan.



Ibu jari kaki tak boleh terhantuk

Kalau terhantuk takut bentan atau kita pitam. Betul ke tidak wallahu a'lam.


Ok, itu antara perkara yg ibu berpantang dilarang buat. Ada juga cara dan tips yg disyorkan oleh orang2 tua untuk pastikan badan kita pulih cepat. Antaranya:


Cara Mandi

Gunakan daun nangka, daun pandan, daun inai. Rebuskan bahan2 ni dan jadikan mandian untuk ibu berpantang. Duduk di bangku, jangan berdiri atau mencangkung. Sebelum mandi hendaklah cebok dengan air rebusan daun sirih. Air rebusan sirih ni bagus untuk menyembuhkan luka2 selepas melahirkan. Jirus dari kepala dengan air suam kuku dengan air rebusan daun2 tadi. Ratakan air kat seluruh badan. Mandi jangan terlalu lama sampai menggigil dan kesejukan. Mandi setiap pagi dan petang. Mandi air rebusan daun2 ni selama seminggu.

Kalau ikut saya, saya start dengan kaki dulu. Hehe.



Cara Berbaring / Tidur

Tidur dengan bantal yg tinggi supaya darah kotor tidak naik ke kepala.


Lain2 amalan masa berpantang termasuklah :

  • Pakai baju tebal dan berstokin serta tidur dengan udara yg cukup nyaman selama 6 atau 7 hari. 
  • Duduk bersimpuh dan rapatkan kedua lutut untuk mempercepatkan sembuhnya luka2 selepas melahirkan dan menjaga peranakan.
  • Berbedak atau berparam dapat memastikan badan sentiasa panas dan tak dimasuki angin. Berbedaklah atau berparamlah pagi dan petang selama sebulan.
  • Pakai selimut tebal kalau cuaca sejuk supaya angin tak masuk dalam badan.
  • Bertungku boleh mengecutkan batu meroyan dan mencairkan darah beku dalam perut. Bertungku pada setiap hari, pagi dan petang selama sebulan.
  • Minum air pati kunyit selama 3 hari semasa dalam pantang untuk membantu mengecutkan peranakan dan mengeluarkan darah kotor dalam perut.
  • Jaga pemakanan ketika berpantang.


Itu dia antara pantang larang ketika berpantang yg saya dapat kongsikan daripada carian internet. Boleh la ikut sebab setiap pantang larang ni ada sebab musababnya kan. Melainkan kalau ada yg melibatkan kepercayaan karut dan khurafat tu eloklah kita jauhkan. Takut memesongkan aqidah pulak. Tak pasal syirik kecik. Hehe.


Nak berpantang dengan set berpantang Shaklee?

Meh roger saya.

PM/Call/SMS 018.375.1884
WhatsApp 016.331.4797


Jumpe esok pulak ok!



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265






Tuesday, 9 December 2014

Resipi & Menu Ibu Berpantang

Assalamualaikum semua!

Hari ni punye entri berkaitan dengan resipi dan menu masa berpantang. Tadi masa lunch tetiba ilham nak tulis pasal menu ni sebab bukan semua tau pasal menu yang sesuai untuk ibu yg berpantang ni. Macam la saya tau sangat. Haha. Yg saya tau, orang berpantang ni boleh makan lauk pauk yg tak digoreng dan tak bersantan sangat. Sup, bakar, stim semua tu dibenarkan.

Tapi kan. Berpantang ni case to case basis jugak. Ada yg tak sesuai makan begini, tapi kita sesuai. Ada yg kalau makan ayam tak gatal, ada yg gatal. Pendek kata la kan, apa yg penting adalah, kita dapat zat dan nutrisi yg diperlukan. Dan dalam masa yg sama kalau ada luka masa melahirkan tu, luka tu tak gatal dan cepat sembuh. Insya Allah.

Kalau nak tau apa yg boleh dimakan dan apa yg tak boleh dimakan secara general, boleh la rujuk pada entri saya sebelum ni. Boleh klik Penjagaan Pemakanan Ketika Berpantang. Entri ni general sangat. Sebab saya ceritakan apa yg boleh dimakan dan apa yg tak boleh dimakan. So arini kita cakap pasal menu dan resipi terus.

Terima kasih kepada carian di Google sebab kat dalam tu banyak je resepi yg boleh dirujuk. Nanti mudah la sket suami saya nak masakkan untuk saya. Hehe.

Take note yg resepi dan menu yg saya pilih kat bawah ni adalah resepi yg saya rasa saya boleh terima dan dalam masa yg sama, alang2 dah masakkan untuk orang yg berpantang, maka suami dan anak pon boleh makan sama. Hehe.


Ikan Masak Pindang 

Ikan yg boleh kita gunakan adalah ikan merah, jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap. Pendek kata ikan yg isinya warna putih.

Bahan :

2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Membuat:

  • Panaskan minyak
  • Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
  • Tuang air dan biarkan mendidih
  • Biar mendidih dulu baru masukkan ikan.
  • Masukkan serai
  • Masukkan asam keping dan garam.



Ikan Bawal Kukus Halia


Bahan :


1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Cara Membuat :

  • Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
  • Perap seketika.
  • Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
  • Siram baki perapan kicap atas ikan
  • Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
  • Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


Ikan Haruan / Ikan Bawal / Yu Berlada


Bahan :


1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Cara Membuat :


  • Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
  • Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
  • Goreng sederhana garing. Tepikan
  • Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan jintan manis
  • Masukkan pati asam jawa
  • Masukkan gula.
  • Biar mendidih.
  • Masukkan lada hitam
  • Masukkan garam secukup rasa.
  • Kemudian masuk ikan.
  • Biar kuah pecah minyak.
  • Apabila ikan masak, perlahankan api.
  • Masukkan bawang besar
  • Masukkan cili.



Ikan Tenggiri Masak Asam


Bahan :

3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa
secubit gula.

Cara Membuat :

  • Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
  • Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


Rendang Hati Lembu


Bahan :

½ kg hati lembu – dipotong
2 cawan pati santan
½ cawan kerisik
2 sudu makan rempah kari
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan (dikisar)
10 ulas bawang merah
200 gm cili merah
2 sudu makan ketumbar
3 batang serai
4 cm lengkuas
2 cm halia
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji buah keras

Cara Membuat :

  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan rempah kari dan hati. Kacau sekejap.
  • Masukkan santan dan masak hingga pekat.
  • Akhir sekali masukkan kerisik dan garam secukup rasa.


Sup Sayur Campur

Bahan :

3 ulas bawang putih
1 kiub pati rebusan ayam
50 gm suun
40 gm kek ikan
30 gm bunga kobis
30 gm brokoli
30 gm cendawan
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak

Cara Membuat :

  • Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih bersama kek ikan hingga wangi.
  • Masukkan air bersama pati rebusan ayam dan semua sayuran. Biar hingga mendidih.
  • Masukkan suun. Biar selama lima minit sebelum diangkat. Hidangkan.



Bilis + Kentang Goreng Berlada


Bahan :

Segenggam Ikan bilis
3 biji ubi kentang(belah 4,potong nipis)
Sedikit garam
1 peket kecil lada hitam(tumbuk)*
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
(bahan * cincang)

Cara Membuat :

  • Goreng bilis & kentang(garing),toskan minyak
  • Tinggalkan 1sudu makan sahaja minyak dlm kuali
  • Tumis bahan * ,lada hitam,garam sampai garing
  • Masuk bilis & kentang. Gaul sebati



Ikan Bakar


Bahan :

2 ekor ikan chencaru ataupun ikan selar (dibersihkan)
4 sudu lada hitam (diblend ataupun ditumbuk halus)
Daun pisang secukupnya utk membalut ikan
Garam secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya

Cara Membuat :


  • Bersihkan ikan yg hendak dibakar. Campurkan kesemua bahan hingga sebati kemudian dibalut setiap ekor ikan itu dgn daun pisang.
  • Bakarlah ikan tersebut hingga masak.


Sos utk dicicah

1 biji bawang besar (dimayang halus-halus)
Kicap secukup
Air secukupnya
garam secukupnya
gula secukupnya
Air perahan limau kasturi

Campur semua bahan tadi dan apa lagi cicahlah ikan bakar dengan sos kicapnya.



Ikan Masak Kicap


Bahan :

Ikan Cencaru, Bawal gorengkan
Bawang Besar hiris kasar
Bawang Putih hiris
Halia dihiris
Air Asam/Cuka/Asam Keping/Buah Tomato
Kicap
Garam 
Gula sedikit

Cara Membuat :


  • Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.
  • Masukkan kicap dan air asam.
  • Masukkan pula garam dan gula.
  • Rasalah masam manisnya.
  • Elok rupa kuah dan sedikit pekat , padam api dan hidang


Ikan Masak Singgang 


Bahan:

3 ekor ikan kembung
1 batang serai
2 biji cili hijau –belah 4
satu labu bawang besar – dipotong kasar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili padi -ketuk(boleh gantikan dgn lada merah/hijau)
1 inci halia
3 keping asam keping (air asam jawa pun boleh)
½ inci kunyit
Garam


Cara Membuat :


  • Siang ikan, potong 2 dan basuh
  • Tumbuk bawang putih, bwng merah, kunyit dan halia
  • Masukkan bahan yang ditumbuk dan serai kedalam periuk.Tambahkan air dan didihkan. Masukkan cili hijau ,cili padi dan bawang besar dan asam keping.
  • Masukkan ikan dan masak kira-kira 10 minit. Masukkan garam.Sedia dihidang.



Ikan Tenggiri Masak Halia


Bahan :

2 ketul ikan di goreng
2 ulas bawang merah- ditumbuk (hiris pun boleh)
sedikit kunyit hidup – ditumbuk atau serbuk
6 ulas bawang putih – dihiris
halia – dihiris memanjang

Cara Membuat :


Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah, bwg putih, halia dan kunyit. Masukkan sedikit air dan apabila mendidih tuangkan atas ikan yg telah digoreng.


Ayam Masak Kering 

Bahan :

200 ml air
3-5 helai daun pegaga - dihiris
3 ulas bawang kecil - dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia - dimayang halus
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Cara membuat :


  • Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
  • Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka). Hidangkan ketika masih panas.



Daging Lada Hitam


Bahan :

500gm daging lembu
1 biji bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu makan kicap manis
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

  • Daging dihiris nipis dan dibersihkan.
  • Panaskan minyak jagung. Goreng daging hingga agak garing. Angkat.
  • Masukkan bawang besar dan bawang putih ke dalam baki minyak gorengan tadi. Kacau hingga wangi.
  • Masukkan semua daging, kicap, lada hitam dan garam. Kacau rata2 kemudian angkat. Hidangkan.


Ikan Goreng Halia Muda


Bahan :

Parang atau Ikan Tenggiri - Sekeping atau ikut suka
Halia muda - agak2
Bawang besar dimayang


Cara Membuat :
  • Ikan digoreng garing.
  • Halia muda dihiris.
  • Bawang besar dimayang.
  • Tumbuk halia muda dan bawang besar.
  • Agak2 dah hancur (jangan lumat sangat).
  • Tumbukkan ikan goreng tadi (agak2 hancur)


Ayam Halia Kukus


Isi ayam tanpa lemak (lebih elok ayam kampung)
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 ulas bawang merah
Lada hitam yang ditumbuk / lada sulah
Garam
Sedikit serbuk perasa (kalau nak)
1 sudu besar minyak bijan


Cara membuat :

  • Sediakan periuk kukus, masak air dahulu.
  • Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia.
  • Perapkan ayam tadi dengan bahan tumbuk, lada hitam, garam dan serbuk perasa.
  • Bubuh minyak bijan dan gaul rata.
  • Kukus sehingga ayam masak.


Halia Muda Goreng


Halia muda dihiris nipis2, digoreng dalam minyak panas sehingga garing. Simpan dalam bekas kedap udara.

Sedap dimakan dengan nasi panas.




Petua Orang Tua : Walaupun ada yang mengatakan ibu selepas bersalin tidak digalakkan menikmati makanan berkuah, tetapi harus diingat masalah sembelit mudah berlaku sekiranya mereka hanya ingin mengamalkan makanan kering. Sayur-sayuran tetap diperlukan oleh setiap ibu yang sedang berpantang.


Ok, tu dia resepi makanan berpantang yg saya dah listkan untuk dimasak. Cukupla kan. Kita rotate je. Hehe.

Dah masuk 3 minggu nanti boleh la try resepi lain pulak kan. 

Tak sabo nak berpantang. Tapi anak bertuah ni seronok dok dalam ni lagi. Haha.


Nak cuba suplemen Shaklee?

PM/Call/SMS 018.375.1884
WhatsApp 016.331.4797



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor with 1st Class Consultation for sure!
Shaklee ID : 918265