Saturday, 7 December 2013

Ubat Gout Shaklee

Gout selalunya dikaitkan dengan orang yg berusia. Tapi entah kenapa sekarang ni zaman penyakit pelbagai rupa. Umur pon dah tak kira sebab ramai je orang2 muda kategori belia pon diserang gout.

Apa Gout ni?

Dimudahkan cerita biar semua orang faham, gout ni adalah penyakit akibat asid urik yg berlebihan di dalam badan. Asid urik ni adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yg dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Tapi untuk pesakit gout ni, bila asid urik ni dah berlebihan dan tak dapat dikumuhkan, maka berkumpulla asid urik ni di sendi2. Sebab tu gout ni dikaitkan dengan sakit sendi.

Nak tengok ngeri ke tak gout ni? Meh kita layan sikit gambo nak? =P










Takut tak? Kita yg tengok pon tetiba boleh suffer sama kan? Tengok pon tau sakit. Huhu.

Meh kita tengok tahap kesakitan ni plak. 




Tapi jangan la tunggu sakit sangat baru nak ambil suplemen. Sebab tu org cakap prevent is better than cure. Baik lah kita mencegah daripada kita mengubati. Sebab bila kita nak ubati bila time sakit ni memang sengsara la jawabnya.






Kalau ada sape2 terkena gout ni nasihatkan mereka supaya ambil suplemen sebelum parah. Meh saya kongsi suplemen Shaklee untuk gout ni.



Yang ni kalau complete set la. Biasa la kita ni masa tak sakit memang berkira sikit nak beli. Rasa tak best beli suplemen sebab tak sakit kan. Cuba kalau sakit, apa je orang cakap semua nak cuba kan. Sebab tu la prevent tu better than cure.

Tapi takpe. Mungkin ada yg ada kekangan bajet. Takde masalah kalau nak beli certain supplement je. Jadi kalau tak nak complete set pon takpe. Saya tak marah. Semua ni kena ukur baju di badan sendiri. Cek poket sendiri. =)

Apa dia dalam set gout ni? Apa fungsinya?

Advanced Joint Health Tablet

Bagus untuk menggalakkan mobiliti, meningkatkan fleksibiliti, meningkatkan fungsi sendi dan menyokong kesihatan sendi untuk jangka masa panjang. Kalau makan AJHT ni, korang boleh meningkatkan keselesaan sendi seawal 5 hari. Dah nama pon sakit gout. Sakit sendi. Kena la makan AJHT ni. Khusus untuk joint kita. =)


Omega Guard 

Minyak ikan terbaik di dunia. Boleh baca kat sini kenapa saya cakap camtu. Selain daripada tu, Omega Guard ni bagus untuk mengurangkan keradangan dan melicinkan sendi. Paras asid lemak Omega 3 ni larut dalam tisu rawan. Sebab tu Omega Guard boleh mencegah kemusnahan enzim yg membentuk tisu rawan. Dalam masa yg sama Omega Guard mencegah arthritis, memelihara fungsi sendi dan melegakan gout.


Alfalfa Complex

Memandangkan gout ni penyakit disebabkan banyaknya asid urik dalam badan, bagus sangat kalau ambik alfalfa sekali. Kenapa? Sebab sepertimana yg kita sedia maklum, alfalfa ni tugasnya adalah detoks secara semulajadi. Jadi kalau ambil alfalfa, kita boleh menyingkirkan toksin dalam badan secara lembut. Tipsnya satu. Bila nak buang toksin, kena banyak minum. Sebab tu barula efektif proses detoks kita tu. =)


Performance Drink

Fungsi PD ni memelihara kandungan bendalir dalam badan untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout minum air yg cukup untuk lancarkan lagi proses detoks sebab nak buang asid urik berlebihan dalam badan tu.


Ni saya nak kongsi sekali pantang larang orang yg ada gout ni. Kalau korang nak tau ayah saya pon ada gout jugak. Tapi ayah saya bagus. Sebab dia jaga pantang larang makan dan sambil2 tu rajin dan disiplin betul makan suplemen dan ubat klinik. Saya pon takleh nak lawan disiplin dia. Pencen askar. What do u expect? =P

Doktor ayah ada bagi 2 helai full page A4 pantang larang yg dia tak boleh makan. Atau at least dia kena kurangkan makan supaya gout tak menyerang. Ayah saya akur. Taat betul. Haha. Bukan apa, pada ayah saya, penting untuk sihat ni. Selain untuk cari rezeki, yg penting ayah senang nak beribadah. 

Ok, antara pantang larangnya adalah:
  • Elakkan atau kurangkan makan organ dalaman macam hati, paru. Semua tu tak elok pon sebenarnya kan. Tempat berkumpul segala macam toksin tu
  • Elakkan atau kurangkan makan ikan bilis, kembung, sardin
  • Elakkan tau kurangkan makan daging cincang, ekstrak daging, ragi seperti marmite dan kiub rebusan daging
  • Elakkan atau kurangkan makan makanan bercangkerang seperti ketam, udang dan kerang
  • Elakkan atau kurangkan makan asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
  • Elakkan atau kurangkan makan kekacang, lentil, beans dan peas
  • Elakkan atau kurangkan makan produk poultry
  • Elakkan atau kurangkan makan roti jagung dan bijirin

So kalau dah jaga makan, Insya Allah dengan pengambilan suplemen secara konsisten, boleh kurangkan sakit gout ni.

Bila sakit ni makan kena pantang la. Mana boleh nak sedap je. 

Ok, kalau ada sedara mara yg nak cuba set gout Shaklee ni bagitau saya.

PM/Call/SMS/WhatsApp 0163314797 untuk dapatkan harga khas. Murah aje saya bagi. Kira kawan2. =)


Regards,

Marina, Ibu Zidane =)









No comments:

Post a Comment