Thursday, 5 December 2013

Kepentingan DHA untuk anak-anak =)

Perasan tak kalau susu formula semua berlumba2 highlight pasal DHA dalam susu masing2?

Kenapa ye semua sibuk sangat dengan DHA ni? Penting sangat ke? Meh kita gali ilmu sikit mengenai DHA ni. =)Apa itu DHA?


DHA atau Asid docosahexaenoic adalah sejenis rantaian panjang asid lemak Omega 3. Ia merangkumi kira-kira 97% daripada semua asid lemak Omega 3 dalam otak dan mata.Keperluan Harian DHA


Menurut kajian yg dijalankan oleh Perbadanan Keselamatan Permakanan Eropah (EFSA), keperluan DHA kanak2 berusia 6 bulan sehingga 2 tahun ialah 100miligram.Kepentingan DHA


DHA penting untuk perkembangan otak. DHA yg secukupnya diperlukan dalam diet kanak2 bagi memastikan perkembangan otak adalah optimum.

DHA merupakan ramuan utama yg diperlukan untuk membentuk sel membran neuron, yg menjadi penghubung antara sel yg lain serta mempengaruhi fungsi neurotransmitter acetylcholine dan membantu sel otak berhubung.

Otak yg sihat akan melahirkan pemikiran yg pintar. Obvious kan?

DHA jugak memperbaiki tumpuan kana2, sikap dan fungsi kognitif serta kadar pembelajaran. Kanak2 akan lebih fokus serta memberi tumpuan sama ada ketika bermain atau belajar sekiranya bekalan DHA tersebut mencukupi.Sumber DHA


DHA boleh diperolehi secara semulajadi dalam makanan seperti ikan salmon, tuna dan ikan daripada perairan laut dalam serta minyak kanola.

Jumlah pengambilan DHA oleh ibu hamil akan mempengaruhi perkembangan otak anak.

Anak2 juga memerlukan DHA secara terus kerana tubuh kanak2 tidak mampu memproses DHA dengan sempurna sekaligus akan timbul masalah kekurangan DHA bagi perkembangan otak.


Ramai yg mungkin tak perasan dalam Omega Guard Shaklee ada DHA sebanyak 120 miligram.

Jadi bagi mereka yg dah dapatkan Omega Guard tu memang berbaloi2.Jadi untuk ibu2 hamil yg cari supplemen minyak ikan Shaklee, boleh roger saya.

Untuk ibu2 yg ada anak kurang tumpuan, selalu lesu pon boleh roger saya.


Regards,

Marina, Ibu Zidane =)

No comments:

Post a Comment