Monday, 23 December 2013

Diet khas ibu menyusu

Hai. Dah 2 hari cuti rasa ketagih je nak menulis. Hehe. Mula la memikir apa entri yg kita nak sembangkan kali ni. Semalam ada isteri kepada kawan yg bertanyakan set menyusu Shaklee. Tetiba terfikir nak cerita pasal diet ibu menyusu ni.

Penting sangat sebab once kita dah pilih nak menyusukan anak kita sehingga 2 tahun, maka keperluan pemakanan kita bertambah. Pernah tak dalam dilema? Nak menyusukan bayi tapi dalam masa yg sama nak badan slim. Maklumla, orang cakap kalau menyusukan anak ni body tak cantik. Sape cakap? Nak tau apa dia mitos tentang penyusuan? Esok la kita cakap pasal myths of breasfeeding ni. Arini fokus diet ok. Hehe. =)


Apa yg kita dan bayi kita perlukan semasa menyusu?

Sesetengah kalori yg diperlukan untuk penghasilan susu badan dibekalkan oleh simpanan lemak badan semasa kehamilan. Ingat kita membesar saje2 je? Haha. Selain bawak baby dalam perut, kita bawak sekali simpanan lemak yg memang penting untuk menyusukan anak nanti. Walau bagaimanapun, kalori tambahan diperlukan melebihi had pengambilan sebelum kehamilan kita untuk berikan tenaga yg cukup untuk membekalkan keperluan bayi kita yg sedang membesar. Jadi jangan risau kalau kita asyik rasa lapar. Sebab kita sebenarnya perlukan kalori lebih untuk susukan anak. 

Bila dah wean off nanti atau bercerai susu ikut istilah org melayu, maka keperluan kalori kita akan kembali ke tahap sebelum kehamilan atau kita boleh cek sendiri berapa kalori yg kita perlukan mengikut berat badan kita. Kalau nak kurus cepat, kalori yg dibakar kena la lebih daripada kalori yg kita ambil. Kalau tiap ari kita simpan 10 kalori sekalipun kalau dah 30 hari dah jadi 300. So macam mana nak kurus. Ye tak?


Apa yg perlu kita makan semasa menyusukan anak?

  • Diet yg sihat
Kita kena anggap penyusuan badan ni sebagai motivasi berterusan untuk kita ikut diet yg sihat sepertimana yg kita ikut masa kita pregnant dulu. Fokus kepada pengambilan bijirin penuh macam nasi perang dan bijirin, buah-buahan dan sayuran segar dan makanan yg banyak memberikan protein, kalsium, zat besi. Nak makan jaja sekali sekala atau snacks mengarut sekali sekala boleh je. Pilih cheat day kita kemudian makanla jajan dengan pantauan. Haha.

Kalau boleh pilih snack yg berkhasiat macam yogurt, kacang2, telur dan sandwich yg diperbuat daripada roti gandum penuh. Adalah baik kalau kita hadkan pengambilan makanan bergoreng dan juga makanan yg disediakan dengan minyak sapi dan santan kelapa. Lemak berkrim ni faham2 aje la. =)

Dalam sesetengah komuniti, mungkin ada pantang terhadap sesetengah jenis makanan untuk jangka masa tertentu atau masa 44 hari lepas bersalin. Walau bagaimanapun, pakar2 perubatan tetap mengatakan kita tak perlu menghadkan diet kita kecuali kalau bayi kita ada tanda2 sensitif selepas menyusu. Sebab tu dalam kaedah perubatan, tiada istilah "pantang kepada makanan so and so" sebab setiap makanan ada khasiat yg tersendiri. =)

  • Minum banyak air untuk mengekalkan bekalan susu
Ok, ni memang semua tau kan. Sedangkan badan org biasa pon perlu 8 gelas sehari atau 3 liter minimum. Kalau ikutkan setiap 25kg badan kita perlukan 1 liter air. Maka kira la sendiri keperluan air kita. Untuk ibu menyusukan anak ni pulak, kita kena pastikan yg kita minum banyak air. 8 hingga 12 gelas air sehari misalnya. Komposisi susu ibu tu sendiri terdiri daripada air dan lemak kan. Jadi kena la minum air cukup. Kalau tak cukup, maka akan terjejasla bekalan susu kita. Kalau nak variasikan minuman kita, pilihlah jus buah-buahan atau sayuran, air kurma merah, susu soya tiada gula dan minuman dadih. Kalau kita minum semua ni, dapat membantu badan kita menghasilkan susu yg diperlukan oleh baby.

  • Berjaga2 dengan apa yg kita makan dan minum
Kita kena ingat bahan macam kafein, alkohol dan toksin lain boleh meresap ke dalam susu badan kita, jadi kita kena mengelak memakannya dengan berlebihan. Nikotin dan rokok dan ubat juga boleh masuk ke dalam susu badan kita dan perlu dielakkan. Sebab tu kalau demam misalnya, kalau kita ke klinik, kita kena maklumkan kepada doktor yg kita sedang menyusukan anak. Doktor kita bolehla nasihatkan kita mengenai kesesuaian ubat tertentu bagi rawatan.

Kita boleh mengetahui kalau anak kita sensitif kepada sesuatu yg kita makan atau minum sebab dia akan menunjukkan ketidakselesaannya dengan menjadi resah selepas menyusu, menangis tak boleh ditenangkan atau tak tidur lena. Kalau baby kita alah kepada sesuatu yg kita makan, kita boleh cek reaksi pada kulitnya ruam atau gatal2, melalui pernafasannya bunyi seperti susah bernafas atau dalam najisnya sama ada warna hijau atau bermukus. Kalau ada tanda2 macam ni, hubungi pakar pediatrik kita untuk nasihat lanjut.

Sesetengah daripad akita tahu yg makanan berempah atau pedas akan memberi masalah kepada bayi kita. Jadi proses mencuba adalah cara terbaik sebab makanan yg merangsang keadaan tak selesa berbeza dari satu baby ke baby yg lain. Kalau kita boleh makan ayam halia atau sayur kari pedas tanpa masalah kepada baby, makan je la. Sebagai 1 peringatan kepada kita semua, beberapa punca kolik atau kembung pada baby adalah brokoli, kubis, bawang dan kubis brussels. 

Alhamdulillah, masa saya bersalinkan zidane, masa berpantang tu, takde masalah sangat dengan makanan2 ni. Tapi biasalah. Adat org melayu ni kan. Kena jaga jugak. Kalau tak ada la yg membebel. Huhu.

  • Dapatkan zat besi yg banyak
Kalau kita ambil vitamin tambahan semasa kita hamil, mungkin kita tak perlu ambil lagi selepas kelahiran baby. Tapi, kita perlukan zat besi tambahan. 

Ramai wanita telah mengurangkan simpanan zat besi kita semasa tahun2 subur kita. Tanyalah pakar obstetrik, doktor keluarga untuk dapatkan nasihat. Kalau kita terus mengambil vitamin tambahan, ingatlah yg itu tak dapat menggantikan habit permakanan yg tak baik. 

Maksudnye, walau kita ambil suplemen, jangan ingat kita boleh melantak belasah je makan apa yg kita nak. Suplemen tak menghalalkan tabiat permakanan buruk kita ok. Kita kena usaha untuk ambil diet yg seimbang dan pelbagai.


Nak diet semasa menyusu

Mudah je sebenarnya. kurangkan berat badan secara perlahan dengan menggabungkan diet sihat yg rendah lemak dan senaman ringan. Penurunan berat badan yg cepat akan membahayakan baby sebab mungkin ini membebaskan toksin yg selalunya disimpan dalam lemak badan ke dalam aliran darah. Justeru, meningkatkan jumlah pencemar yg akan masuk ke dalam susu badan kita.

Lagipun, penyusuan juga membantu membakar lemak yg terkumpul semasa kehamilan dan digunakan untuk menghasilkan susu. Seorang ibu yg menyusukan anak membakar lebih banyak kalori daripada ibu yg tak menyusukan anak. Maknanya, wanita yg menyusukan anak boleh turun berat badan setengah kilogram sebulan hanya kerana penggunaan tenaga yg diperlukan untuk menghasilkan anak. 

So siapa kata kalau menyusukan anak body tak cantik? Korang salah ok!! Turun berat badan dengan cara berbaring masa menyusukan anak. Heaven kan!!

Tapi.... Ada tapinya. dalah baik menunggu 10 bulan sehingga setahun untuk kembali kepada berat sebelum kehamilan. Kalau kita mahu kurangkan pengambilan makanan kita, tunggu sehingga sekurang2nya 6 minggu selepas kelahiran baby. Menghadkan pengambilan makanan kita pada minggu awal laktasi akan mengurangkan bekalan susu kita.

Lepas tu nanti mula komplen susu kurang walaupun makan suplemen. Tapi sebenarnya salah kita jugak. Hehe.

Kredit: Baby Center

Korang ibu2 yg menyusukan ke? Nak try set Shaklee? Meh roger saya. Suplemen Shaklee bukan la magic yg boleh membanyakkan susu dan mempercepatkan penghasilan susu. Takdelah sekali makan suplemen shaklee memancut2 keluar. Exaggeration je semua tu. Hehe.

Tapi suplemen Shaklee untuk ibu menyusu ni bagus sebab boleh cukupkan nutrien yg kurang. Mana yg kurang kita tampung balik dengan suplemen. Bila makan suplemen, ikut tips penyusuan yg betul, hati senang, badan sihat, susu pon banyak la. =)

Kalau nak try boleh roger saya ok. HARGA ISTIMEWA, TAWARAN HEBAT & KONSULTASI PERCUMA khas untuk pelanggan2 saya. 

PM/Call/SMS/WhatsApp 0163314797 untuk tahu semua ye.



Jom susukan anak dengan gembira. Anak sihat, kita dapat pahala pastu boleh kurus sama. Kalau saya boleh, semua orang boleh!! =)



Regards,

Marina, Ibu Zidane =)





4 comments: