Sunday, 10 November 2013

Vision Board, sub conscious mind, law of attraction

Arini nak cakap pasal vision board la. Kalau pegi mana2 kelas motivasi atau mana2 sesi nak mengubah hidup what not, memang benda pertama yg disuruh kita buat adalah membuat vision board.

Kenapa kena buat vision board? Sbb bila kita visualize apa yg kita nak setiap ari atau setiap kali banyak2 kali dlm sehari, maka kita akan mengetuk sub conscious mind kita untuk dapatkan apa yg kita nak.

Kalau nak programkan anak, baik sangatla buat sebelum umur 4 @ 5 tahun. Sebab apa? Sebab bak kata bob proctor, minda anak2 memang sgt terbuka. Diorang tak boleh bezakan mana yg baik dan buruk. Diorang terima je apa yg kita cakap.

Kenapa anak2 kita takutkan hantu atau momok di tempat gelap? Sebab dari kecik kita momokkan diorang. Kita takutkan diorang yg di tempat gelap ada hantu. Maka anak kita membesar dgn fahaman bahawa kalau di tempat gelap bahaya hantu tu wujud. Dapat pulak tengok cite hantu mat saleh. Kejenya nak makan org je. =P

Peranan besar ibu ayah kena programkan anak2. Sikap anak2 kita bila dah besar nanti secara tak langsung adalah refleks kepada diri kita kembali. Refleks kepada didikan kita kembali.

Macam mana nak programkan anak2 melalui sub conscious mind? Kalau nak, kena melalui repeatation. Bila dah repeat selalu maka akan jadilah satu keadaan di mana apa yg kita terima tu jadi affirmation. Once affirmed, sub conscious mind kita akan laksanakan melalui tindakan kita. So kuncinya kalau nak program anak dr sekarang kena repeat repeat repeat. Sedangkan bob proctor sendiri siap record "I am so happy n grateful now that money comes to me in increasing quantities thru multiple sources on a continuous basis". Benda ni dia dengar, sebut dan ulang beratus ribu kali. Malah dia masih baca buku yg sama berulang2 kali. 

Berbalik kepada vision board tu tadi, bila dah visualize dan selalu dilihat, kita urge subconscious mind kita untuk bertindak ke arah yg kita nak, maka conscious mind kita melalui badan akan bertindak dan di sini akan terjadila law of attraction.

Perasan tak misal kata kalau kita nak beli kereta baru, kereta yg kita nak beli tu selalu je lalu lalang depan kita. Itula dinamakan law of attraction. Sebab kita dah tertarik pada satu2 benda, maka banyakla benda tu lalu lalang depan kita.

Nak cakap dalam 1 entri mengenai semua ni memang tak boleh. Pendek kata benda ni kena belajar betul2 n kaji balik macam mana org kaya terus kaya, org berjaya terus berjaya. Pengaruh bob proctor dah masuk dalam diri ni. Maklumla, suami peminat bob proctor.

Bagus tengok video n baca buku2 dia ni. Semuanya baik untuk perkembangan anak. Dari sekarang la kita nak programkan anak. Kalau bukan sekarang, bila lagi? Meh tengok vision board saya yg tak seberapa ni. Sekadar berkongsi ye. Hehe.





Yang ni plak perkongsian daripada kak Lyna Noh, master Shaklee yg hebat!










Seronoknya Shaklee ni jugak, sebab kita ada circles yg positif, yg sentiasa menjadi tulang belakang kita, menyokong kita. Dalam circles ni jugak la kita belajar tambah nilai dalam diri kita dari segi amalan kerohanian segala. Sekurang2nya kita ada bahu untuk memujuk, kita juga ada dahi untuk bersujud. Jom join kami yg positif belaka!


PM/Call/SMS/WhatsApp 0163314797 kalau minat nak tau pasal semua ni k!


Regards,

Marina, Ibu Zidane ;)






No comments:

Post a Comment