Tuesday, 19 November 2013

Nak kurus dengan Shaklee?

Kenapa kita kena dapatkan berat badan ideal? Ada juga yg beralasan yg berat badan tak menunjukkan tahap kualiti kesihatan seseorang. Hadoi. Ni mentaliti yg perlu diubah. Meh kita cek gamba di bawah:



Takut kan? Kalau saya, saya risau. =)

Kita mesti ada keinginan untuk dapat bentuk badan yg cantik. Kalau yg baru lepas bersalin, mesti nak dapatkan bentuk badan sebelum mengandung. Kalau yg lelaki, masalah buncit tu memang sinonim sangat la. Bila ada keinginan untuk kurus, kita jugak la yg letak pilihan untuk kurus bagaimana. Kat bawah ni adalah cara2 yg diambil oleh kebanyakan org untuk cepat kurus:


  • Diet segera
  • Produk pelangsingan
  • Diet tinggi protein
  • Diet rendah kalori
  • Diet karbohidrat
  • Diet sup
  • Pusat pelangsingan badan
  • Rawatan pembedahan

Tapi, kenapa kebanyakan diet kita ni GAGAL?

Sebabnya, antara lain:

  • Kekurangan nutrisi
  • Sukar untuk mengikuti diet
  • Hasil yg lambat
  • Kandungan tidak selamat
  • Merendahkan kadar metabolisme

Akhirnya, kita hilang kesabaran, kepercayaan dan harapan. Dan kita pon gagal dalam berdiet. Antara kitaran diet yg ditakuti dan seharusnya dielakkan misalnya pada kebanyakan diet, kita kehilangan lemak dan otot. Apabila kita kehilangan otot, kita kehilangan keupayaan untuk membakar lemak dan akhirnya merendahkan kadar metabolisme kita. Bila tak ada tenaga, maka kita tak boleh membakar lemak. Kita lupa yg membakar lemak perlukan tenaga. Dan tenaga terhasil daripada MAKANAN. Bila kadar metabolisme rendah, kita kurang membakar lemak, maka badan makin membesar. Ni lah yg dinamakan diet yo-yo. Kejap naik kejap turun.

Sebab tu kalau ikut diet ala kevin zahri, dia pesan supaya kita makan kerap dan kalau nak makan nasi kena ambil saiz segenggam tangan kita sahaja. Kenapa kena makan kerap? Sebab bila kita makan kerap, maka kebarangkalian untuk kita rasa lapar sentiasa tu kurang. Jadi masa makan heavy meal tu, takdela kita sebat makanan sampai tak hingat dunia. =P



Di bawah saya tunjukkan kitaran diet yang tidak sihat:



Sebab tu, nak kurus kena ada ilmu. Bukan sebarangan je. Kena tau kalori intake, kalori defisit semua tu. Baru la boleh kurus dengan cara yang sihat.



Ni set kurus Shaklee. Kalau nak yg basic lagi pon ada. Yang penting, set kurus Shaklee fokus pada 3 elemen utama:

  • Bakar
  • Buang
  • Bina Otot

Maksudnya  mula2 kita bakar lemak, kemudian kita buang melelalui proses detoks dan kemudian kita bina otot iaitu kita ubah lemak menjadi otot. Bila lemak dah ditukar menjadi otot barula badan kita fit dan xde lagi menggeleber. =)

Jom tengok mereka2 yg dah berjaya kurus dengan set Shaklee.
















Gambar sendiri pon nak join sekali... Ngeee...... =P


Kalau teringin nak tengok set slimming, rajin2 la klik SET SLIMMING ni.

CALL/SMS/PM/WhatsApp 0163314797 untuk dapatkan set slimming ni. Korang bukan sekadar dapat suplemen, korang akan dapat konsultasi berterusan seumur hidup!!



Regards,

Marina, Ibu Zidane =)







 

No comments:

Post a Comment