Tuesday, 5 November 2013

Lemak VS Otot?



Cuba perhatikan gambar di atas. 2kg Lemak dan 2kg Otot, mana satu yg lebih berat? Dah tentula kedua2nya sama berat. Lemak dan otot mempunyai ketumpatan yg berbeza, dan oleh itu berbeza dari segi jumlah. 

Dalam erti kata lain, lemak mengambil ruang yg lebih daripada jumlah yg sama dengan otot. Maksudnye, otot mengambil 18% kurang daripada lemak. Tu la sebabnya kenapa 2 orang yg sama berat boleh dilihat berbeza, bergantung kepada berapa banyak lemak dan otot masing2. Sebab tu tiap kali dalam proses menurunkan berat badan, kita kena semak sekali progress penurunan berat melalui kehilangan inci, longgarnya pakaian kita dan perubahan takuk lubang pada tali pinggang kita. Sebagai contoh, cuba belek gambar di bawah ni pulak:



Kedua2 wanita di atas mempunyai berat badan yg sama. Tetapi 'figura' mana yg korang lebih suka? Kalau saya, saya lebih suka figure wanita di sebelah kanan. Nampak padat dan tidak menggelebeh. Dah tentu inci pinggang dan ukur lilit lengannya lebih kecil kalau kita nak bandingkan dengan wanita di sebelah kiri. 

Lemak lebih berat daripada otot? Sebab tu kena kurangkan lemak?

Salah. Ini adalah mitos semata. Yg sebenarnye, lemak kurang tumpat daripada otot. Maksud kurang tumpat ni, untuk 1kg lemak sebagai contoh, isi ruang lebih besar di badan berbanding dengan 1kg otot. Sebab tu bila kita tengok orang bina badan, berat mereka ada yg mencecah 100kg tapi badan tak gemuk. Cer compare dengan kebanyakan org yg tak bersenam yg beratnya 100kg. Memang besar badannya penuh lemak kan??

Dah tengok mengenai lemak v otot ni, saya nak kupas satu isu. Ada yg komplen "Kenapa dah makan suplemen tapi berat x kurang pon"

Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Sebabnye, lemak dah berubah menjadi otot. Otot lebih berat dan padat daripada lemak. Sebab tu nasihat saya kepada korang2 yg nak kurangkan berat badan, sebelum ambil apa2 suplemen, ukur sekali ukur lilit pinggan, lengan, peha dan sebagainya. Kalau ada inch loss di situ, sebenarnya korang dah berjaya. 

Nak dapatkan set slimming shaklee? Yg pasti set slimming shaklee selamat, sentiasa berkesan dan semulajadi. Tak perlu diet karbo. Yg penting kena tahu cara dan carta makanan seimbang. 

Banyak tips yg saya nak kongsikan. Cuma, saya tak tau berapa ramai yg nak tau apa yg saya tau.

Kalau nak tau lebih lanjut, boleh SMS/WhatsApp/PM/Call 0163314797. Bukan kena daftar keahlian gym pon!!


Regards,

Marina, Ibu Zidane =)


No comments:

Post a Comment