Thursday, 28 November 2013

Krim Steroid v Krim Semulajadi Shaklee







Ni dia Shaklee Herbal blend multi purpose cream kegemaran saya. Saya ada eczema. Walau tak teruk tapi masih selalu singgah on n off. Paling ketara bila kena di bahagian mulut. Dah macam apa je rupa sendiri. Eczema kan macam2 jenis. Kalau tak di mulut di tempat lain. Bila kering jadi gatal. 

Krim ni memang soothing. Dah diuji secara klinikal untuk melembutkan kulit yg kasar, dan pecah2 pada lutut, siku, tumit dan kaki. Kalau tengok kat gambar ada tertulis mentholated, makanya krim ni memang berangin sedikit tapi berangin yg tak perit. Tenang dan tak berminyak gitu. =)

Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yg menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary. So maksudnya, herbal blend ni memang diperbuat daripada bahan semulajadi.

Tahukah korang bahawa kebanyakan krim gatal yg dibekalkan oleh klinik atau hospital atau yg boleh didapati di farmasi2 mengandungi STEROID!!

Pembelian krim gatal ni tak perlukan prescription. Antara steroid yg selalu digunakan adalah hydrocortisone, betamethasone, clobetasol, triamcinolone, momethasone, clobetasone etc. Contohnya, krim gatal jenama Daktacort yg dijual mengandungi hydrocortisone. 

Selalunya, krim jenis ini banyak digunakan untuk:

  • Merawat ruam lampin (selalunya dicampur dengan ubat anti kulat macam Daktacort, Candacort etc;
  • Gatal2 disebabkan alahan seperti Elomet, Hydrocortisone, Betnovate, Dermovate etc;
  • Gigitan serangga;
  • Gatal di bahagian kemaluan - selalunya lelaki yg menghadapi masalah gatal di celah kelangkang
  • Psoriasis seperti Dermovate, Diprosalic, Beprosalic, Elomet etc.

Kenapa krim macam ni tak elok digunakan untuk jangka masa panjang dan perlu disapu nipis2 je?

Sebabnya, antara kesan sampingan steroid adalah menipiskan kulit dan sekiranya penggunaan yg banyak dan digunakan untuk tempoh yg lama, mungkin akan berlaku penyerapan dalam badan (system absorption) yg boleh membawa kesan2 buruk terhadap kesihatan.

Sebab tu jugak, sama macam bila kita nak pilih krim kecantikan atau pencuci muka, kena pilih yg betul2 elok, semulajadi, diluluskan oleh KKM supaya bila kita pakai untuk jangka masa yg lama, takdela kesan sampingan yg tak elok jadi kat kita. Nak ke nampak cantik tapi akhirnya kita kena kanser kulit? Tak takut ke? Jadi sama jugak la dalam memilih krim gatal ni. Jangan nak cepat hilangkan gatal, kesihatan diri sendiri kita abaikan. 

Ada jugak di antara steroid yg digunakan agak kuat dan tak sesuai untuk bayi. Untuk bayi, steroid yg boleh digunakan ialah hydrocortisone atau mometasone (generasi baru). Jenama terkenal macam Econazine tak sepatutnya digunakan pada bayi. Krim yg mengandungi steroid betamethasone, clobetasol, triamcinolone pon tak sesuai untuk penggunaan bayi sebab takutkan kesan sampingan kepada kesihatan bayi. Kulit bayi kan halus mulus. Senang sangat nak serap bahan2 yg tak elok ni.

Tapi kan, kalau ada pilihan yg semulajadi, kenapa nak bahayakan bayi dengan krim steroid jugak kan? Katakan TIDAK pada krim steroid. Hehe. 

Okla, pendekkan cerita, meh tengok testimoni la senang kan. Org kita ni suka tengok results kan. =)

Testimoni 1




Testimoni 2 



Testimoni 3




Testimoni 4




Testimoni 5



Testimoni 6



Tengok, bagus kan. Gambar last tu gambar testimoni sendiri. Saya sapu keliling mulut la. Takkan la pandai sangat sampai nak sapu kat bibir. =P

Nak cuba? Murah je. Tak mahal pon. RM2X je. Tak rugi guna yg semulajadi ni tau. Untuk kesejahteraan masa panjang jugak.

PM/Call/SMS/WhatsApp 0163314797 untuk TAWARAN HEBAT, HARGA ISTIMEWA dan dah tentu KONSULTASI PERCUMA!



Regards,

Marina, Ibu Zidane =)


2 comments:

  1. Aslm.. ad jual x krim tu Lg?

    ReplyDelete
  2. Mcm mane nk dptkn krim nie?
    Wassap me 0126926407

    ReplyDelete