Tuesday, 7 May 2013

Alahan ketika mengandung : Bagaimana mengatasinya?

Masa mengandungkan Zidane,  Alhamdulillah. Saya takde masalah alahan. Cuma mungkin untuk 2-3 bulan pertama, berat badan drop sikit dek kerana takde selera makan. Tapi muntah-muntah, mengidam tu takdelah. Ada banyak cara untuk menghilangkan rasa loya dan mabuk-mabuk ni. Antaranya:



  • Elakkan makan makanan pedas : Makan makanan pedas memang betul boleh menghilangkan pahit di mulut. Tapi kalau muntah, pedihnya sampai sakit kepala.
  • Elakkan makanan manis : Memang mulut jadi manis bila makan makanan manis. Hakikatnya, mulut akan terasa lebih pahit. Akibatnya, mula la nak rasa muntah lagi.
  • Elakkan pengambilan kafein dan kopi : Sebenarnya kafein tak berapa elok untuk baby. Malah, pengambilan kafein boleh menghalang penyerapan kalsium. Sebab tu lah, walaupun doktor membenarkan pengambilan kopi, pengambilan terhad adalah sangat penting. Minum sekali sehari cukupla kot. =)
  • Makan kerap tapi dalam kuantiti yang kecil : Tips ni bukan sekadar untuk ibu hamil, malah pengambilan makanan yang kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit sangat digalakkan untuk mereka yang nak diet. Untuk ibu hamil, tak elokla membiarkan angin dalam perut. Nanti lagi nak muntah. Jadi ambil makanan dengan kerap cuma kurangkan kuantiti pengambilannya. Ok?? 

Itu tips2 secara general la. Tapi kalau nak kongsikan apa yg Shaklee ada untuk kurangkan rasa loya dan mual-mual ibu mengandung ni, boleh la cuba: 



Jadi, untuk mereka yang ada masalah mual-mual dan alah ni, boleh la try set ni. 

Call / SMS / WhatsApps : 0163314797
PM saya untuk dapatkan HARGA ISTIMEWA berserta tips dan konsultasi PERCUMA!


Regards,
Marina, Ibu Zidane =)








No comments:

Post a Comment