Friday, 15 January 2016

Welcome Back!!

Assalamualaikum semua.

Rasa macam dah berkurun tak update blog. Tak tau la kenapa. Rasa macam nak menyepi, malas, frust etc. Semua ada. Hehe.

Tapi takpela. Marila kita mulakan tahun baru dengan lebih bersemangat dan azam. Dah cuti lama kannn. Haha.

Gini la. Hujung tahun lepas akak pegi Korea. Nanti akak share la sikit sebanyak apa yg best kat sana ok. Lepas ni dah boleh pergi sendiri kot. Sebab pergi dengan travel agency mahaaaal. 

Apa2 nanti akak update lagi ye. 

Roger u olls.

Regards,
Marina Ibu Zidane. =)

Thursday, 21 May 2015

Fakta Pampers Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Assalamualaikum korang!

Lama tak bersiaran. Mood nak buat entri tu ke laut. Huhu. Tapi arini nak jugak buat sebab nak share benda best.

Semua yg ada anak kecik dah tentu pakai pampers kan? Kita orang Malaysia panggil pampers je. Tapi hakikatnya....

Tahukah korang yg sebenarnya PAMPERS adalah satu jenama lampin pakai buang di USA? So salah la kita menyebut pampers untuk refer lampin pakai buang. Tapi sebenarnya pampers USA dah berjaya develop brand diorang sampai semua orang ingat lampin pakai buang tu namanya pampers.

Itu satu.

So sebenarnya terma yg betul adalah diapers atau lampin pakai buang. Bukannya pampers ok. Hehe.

Tahu tak sejarah penghasilan pampers sebenanye untuk apa? Haaa. Ni pon saya baru belajar sejak berjinak2 dengan bisnes lampin pakai buang ni.

Sebenarnya lampin pakai buang dicipta untuk kegunaan angkasawan. Kenapa? Sebab masa roket nak naik ke angkasa, tekanan kuat akan terhasil dan kita sebagai manusia takkan dapat control kencing dan berak kita. Ni fakta ni tau. Bukan main2. So orang cipta lampin pakai buang untuk angkasawan pakai. Sama macam kegunaan microwave jugak la. Dicipta untuk angkasawan. Sebab kalau bawak tong gas ke angkasa takut meletup. Heeee.

Itu fakta nombor dua.

Tahu tak korang sebenarnya leak guard pada lampin pakai buang fungsinya bukanlah untuk menghalang kebocoran. Tapi sebenarnya leak guard kat tepi lampin pakai buang tu untuk mengelakkan air kencing daripada melimpah. Dan sebenarnya leak guard tu dibuat khas untuk anak lelaki. Sebab apa? Sebab anak lelaki kalau kencing, jenis memancut. So kalau dia pakai lampin pakai buang yg longgar sket, atau kalau dia baring ke meniarap ke takut tersalah pancut n keluar daripada diapers. Sebab tu la adanya leak guard untuk pantulkan balik air kencing tu ke dalam. Haaaa.

Ini fakta ketiga.

Fakta seterusnya, tahukah korang sebenarnya diapers yg bagus tak semestinya tebal. Sebab apa? Sebab diapers tebal disebabkan kapas yg ada dalam diapers tu. Teknologi sekarang menjadikan diapers makin lama makin nipis. Sama la macam handphone kita. Dulu kemain beso. Sekarang kalau boleh nak nipis je. Hehe. So janganla kita anggap pampers yg nipis tu kualitinya kurang. Sebab diapers nipis mungkin disebabkan diapers tu ada SUPER ABSORBANT POLIMER yg cukup untuk menyerap air kencing.

Dulu kalau ikutkan evolusi diapers ni memang betul diapers diperbuat daripada kapas. Tebal. Bila kencing je melendut. Kalau sebelum ni kapas dalam diapers tu dihasilkan oleh pulp yg ada dalam pokok. So nak hasilkan diapers kena tebang pokok sama la macam nak hasilkan kertas. Kertas boleh recycle. Diapers dah tentu tak boleh. Kalau la kita asyik tebang pokok, apa jadi dengan bumi kita nanti? Apa yg tinggal untuk future generation kita nanti? Global warming, bencana alam. Sebab tu la sekarang ni diorang cipta teknologi lain untuk gantikan pulp ni. Skang ni dah makin canggih. Tak gaduh nak tebal2 dah. Tapi itu la, Kita kena betulkan mentaliti orang. Tebal tak semestinya bagus.

Dan yes. Ada kajian yg dilakukan oleh Pampers USA, diapers tebal menyebabkan anak2 jalan sedikit kengkang. So kalau nak anak jalan lurus, pakaikan la cloth diapers atau pon dapatkanla diapers nipis. Kita yg dewasa ni pon rimas kalau pakai pad tebal. Apatah lagi budak2 kan? 

Cuma anak2 kita tak pandai nak bagitau. Dah pandai cakap barula pandai nak komplen. Zidane skang dah pandai komplen. Ibu, tak selesa. Terus tanggal diapers. Dah potty train slow2 dah. Hehe.

Fakta berikutnya, diapers yg mempunyai SAP yg tinggi tanpa kapas di dalamnya, mampu menyerap air kencing sehingga 6 kali kencing. Berbanding dengan diapers yg kapas ni. 2 kali je dah berketul. Dah melendut.

So walaupun diapers yg kita beli tu murah tapi kalau tak tahan, sama macam guna diapers yg mahal sket ye tak? Diapers murah kena kerap tukar, diapers mahal sket tak perlu tukar kerap. Sama je. Dua kali 5.

Fakta berikutnya. Tahu tak korang, macam mana kita nak tau yg diapers tu daripada teknologi korea? Cuba tengok wetness indicator ataupon petunjuk kebasahan pada diapers tu. Kalau ada dan bertukar warna maka memang betulla itu daripada teknologi korea. Sebab apa? Sebab wetness indicator tu dah dipatenkan milik teknologi korea. So walaupun dimanufacture di China, jangan risau. Kualiti dan standard masih seperti korea punya. Lagi pon nape la org hina sangat Made in China ni ye. Iphone pon made in china what.... Hehehehe.

Kenapa pampers USA masuk ke China? Sebab diorang pon nak hasilkan diapers yg jauh lagi murah tapi berkualiti untuk penuhi keperluan masyarakat sedunia. Kalau korang nak pakai diapers yg made in korea memang tak dapekla. Sebab diorang kat sana manufacture diapers untuk pasaran Eropah. Ringgit Malaysia acaner kalau nak dibandingkan dengan matawang Eropah. Got it?

So gini.

Kalau perlukan diapers murah, boleh roger saya. Saya boleh bantu untuk dapatkan diapers murah. Kalau nak diapers berteknologi korea atau pon diapers angkasawan atau future technology diapers, boleh jugak roger saya. Hehehe.


Ni contoh diapers future technology USA. Nipis dan tahan lebih lama. Mampu milik.


Yg ni jenis murah. Murah berbaloi2. 
 RM36 untuk 100 pcs untuk saiz S sampai XL. 


 Sekali beli banyak. Penuh boot preve. Hehe. 




Yg ni yg pampers bajet. Kapas 100%.


Yg ni ultrathin. 100% super absorbant polimer. 


Yg ni mamypoko ekonomi. Kombinasi kapas dan super absorbant polimer. 






Regards,

Marina, Ibu Zidane



Tuesday, 28 April 2015

Khatan anak perempuan : Bila sesuai?

Assalamualaikum semua!

Lama tak ketemu. Cewah. Gini. Pagi tadi sembang2 dengan akak opis. Semalam pon ada jugak terbaca komen kat satu grup ni pasal berkhatan. Lupa plak yg kita ni ada anak perempuan. Dah nak masuk 4 bulan ni. Baru teringat nak sunatkan anak. Huuuu. Maklumla. Kalau anak laki biasa orang buat lambat sket kan. 

Sori la sangat anakku. Huhu.

Ok2. Long story short. Kalau diikutkan Fatwa di Malaysia, berkhatan bagi wanita ni WAJIB. Berkhatan ni sebahagian daripada syiar Islam yg perlu dilaksanakan oleh kita sebagai umat Islam. Tapi. Kalau ada kemudaratan, maka kelonggaran diberikan. Contohnya kalau bersunat ni boleh datangkan mudarat kepada diri sendiri, maka tak perlu la nak bersunat. Islam kan mementingkan keselamatan umatnya. =)

Segala hujah mengenai fatwa ni boleh la dibaca kat page E-Fatwa ni.

So now come the next issue.

Bila boleh berkhatan?

Kalau ikutkan ada yg berpendapat boleh nak khatankan anak perempuan masa dalam pantang. Biar anak dengan mak berpantang sekali. Hehe.

Namun, ramai yg bagi feedback dan berpendapat kalau nak berkhatan boleh la nak khatan masa umur baby 2 ke 4 bulan.

Sebabnya? Kalau khatan awal sangat masa dalam pantang, buatnya baby meragam, kita ni jugak yg stress. Nak jaga badan lagi. Nak jaga luka lagi. Mana nak layan anak yg meragam lagi. Kan? Logik jugak.

Umur 2 ke 4 bulan tu sesuai sangat sebab anak2 belum lagi start merangkak. Kalau takat meniarap guling sana sini tu tahan lagi la kan. Takde la diorang lasak sangat. Biasa la sindrom mak2 ni. Anak sunat, mak yg ngilu. Kih kih.

Insya Allah khamis atau jumaat ni kami akan bawak Durrah pegi sunat. Semoga baik2 belaka. Nanti saya share lagi pengalaman menyunatkan anak. Maklumla. Anak pompuan first. Takde pengalaman. Hehe.

Layan la gambo adik ni haaaa. Jaga la dik. Nak sunat minggu ni. Hahaha.




Regards,
Marina, Ibu Zidane




Friday, 17 April 2015

Bersara tanpa KWSP

Assalamualaikum semua!

Sibuk orang cerita sana sini bila government bercadang nak naikkan umur untuk pengeluaran KWSP daripada umur 55 tahun ke 60 tahun.



Realitinya memang betul. Biasanya dalam 3 tahun, wang simpanan KWSP selesai begitu sahaja. Padahal, duit itu la sebenanye kita perlu guna untuk menampung kehidupan kita seharian selepas berpenat lelah bekerja selama berapa puluh tahun. Itu untuk orang yg kerja swasta la. Sebab untuk penjawat awam, once disahkan jawatan maka pengeluaran KWSP dah boleh dibuat. Kita bertukar dari KWSP ke sistem berpencen. Tapi ada jugak yg prefer untuk buat potongan KWSP jugak. Itu terpulang pada individu.

Penjawat awam pon ada masalah jugak. Walaupon berpencen, pencen yg kita terima takkan sama dengan gaji kita setiap bulan. Contoh gaji tiap bulan RM3000. Pencen mungkin tak sampai RM2000. Kat sini dah ada funding gap issue pulak. Kalau sebelum ni liabiliti RM1000, dengan pencen yg tak sampai RM2000 macam mana nak cover liabiliti dan expenses setiap bulan? Haaaa. Nampak kan?

Sebab tu, pada saya, baik kerja kerajaan mahupun swasta, masing2 ada isu kat sini. Masalah selepas pencen. 

Ok back to issue. Cukup ke simpanan KWSP tu untuk sara saki baki hidup kita bila mana kos sara hidup makin meningkat? Jawapannya dah tentu tak cukup. =)

Resolusinya?

Pada saya, ini kepentingannya ada pengetahuan pasal rancangan selepas bersara. Biasanya kalau penjawat awam ni kan, lagi 4 ke 5 tahun nak pencen, masa tu la baru jabatan buat kursus pasal ni. Saya rasa, sepatutnya, kursus2 macam ni perlu dilakukan sebelum kita disahkan jawatan lagi supaya dapat buka minda kita untuk rancang kewangan kita dengan lebih awal. Kalau 4 ke 5 tahun nak pencen baru nak buat memang tak sempat dah la. Dah terlalu lambat.

Kalau kita plan daripada gaji pertama, insya Allah retirement plan kita akan cukup. Sebab lagi awal kita bermula, lagi banyak fund yg kita boleh simpan. 

Itu kalau ada kesedaran untuk buat retirement fund la. Biasanya kalau orang yg masih muda, gaji banyak, kita tak pikir sangat pasal retirement fund ni. Sebab kita tak ambik kesah sangat pasal apa yg akan jadi di masa akan datang.

Cuma.

Kalau la rasa berat sangat nak buat retirement fund, apa cara lagi yg boleh kita buat untuk pastikan selepas pencen kita tak rasa susah?

Cara yg kedua adalah dengan cuba cari passive income yg bole kita jadikan sebagai simpanan. Beli tanah, buat ladang sawit atau bela ayam, itik, kambing atau lembu. Atau kalau rasa geli nak bercucuk tanam dan jadi gembala, apa kata beli tanah, bina rumah dan sewakan. Cari rumah lelong, elokkan balik dan sewakan. Semua tu passive income tu. Boleh buat duit secara senyap. Hehe.

Cara yg ketiga pulak boleh la nak jimatkan perbelanjaan mana yg patut. Kalau sebelum ni asyik makan kedai, lepas ni kurangkan makan kedai. Masak sendiri, dah tentu lebih sihat dan selamat. Puasa tiap hari Isnin dan Khamis. Kurangkan memenuhi kehendak diri, sebaliknya, penuhi apa yg kita perlukan sahaja. 

Nak cara paling best? 

Buat bisnes. Part time atau full time, kita yg tentukan. Tak semestinya amik financial product yg disediakan pihak bank sahaja untuk dapatkan passive income. Nak meniaga burger? Nak meniaga kebab? Bukak kedai makan? Semua boleh. Cuma kalau macam nak bukak kedai makan tu, modal pon banyak jugak kan? Apa kata untuk starting ni kita mulakan dengan modal yg takde risiko. 

Nak lagi senang? Cuba la bisnes Shaklee. Bisnes automated yg kita tak perlu 24 jam kerah diri buat bisnes. Masa cuti masih boleh berbisnes, masa sakit nak bersalin pon masih boleh berbisnes. Hehe. Bisnes yg fleksibel, patuh syariah dan dah tentu berjenama dunia. Shaklee bukan setahun dua je kat pasaran. Dah lama kan. =)



Oh ye, orang akan cakap, puak2 MLM ni akan mula la bg ceramah untuk ajak orang lain join. Isu GST, isu had umur pengeluaran KWSP dinaikkan maka orang2 MLM sibuk ajak buat bisnes itu ini. Klise kan? Tapi orang tak tengok betapa niat kami suci untuk membantu orang lain dapatkan side income sama. Bukan sekadar dapat duit, kita dapat kesihatan yg baik juga. Jangan la pandang serong dengan niat kami ni ye. Kenali dulu Shaklee. Jangan cepat jump into conclusion.

So tepuk dada tanya selera. 

Expenses sekarang bukan main mencanak naiknya. Kalau dulu RM50 boleh beli macam2, sekarang ni nak beli pampers anak dengan susu anak pon belum tentu lepas. Kalau duit kuih kat gerai nasi lemak boleh dapat 3 RM1. Sekarang, sebiji kuih dah RM0.40.

Haaaa. Tinggi kan kos sara hidup sekarang. Seram pulak rasanya.

Sebab tu kalau ada yg nak dapatkan side income untuk cover duit susu dan pampers anak tiap bulan, atau kalau ada yg nak side income supaya dapat lebih menyimpan, saya cadangkan untuk buat duit dengan Shaklee. Sebab apa? Sebab Shaklee 0 risk. Itu je. Modal pon RM80 je untuk yuran keahlian. Lepas tu terpulang pada kita la. Nak bisnes banyak, usaha banyak. 

Tepuk dada tanya selera.

Masih belum terlambat sebenarnya. Yg penting kita mula. Cuma rugi sikit la dibandingkan dengan orang yg dah lama mula. Itu je. Hehe. Better late than sorry!

Nak jadi ahli Shaklee? 

Meh roger saya. PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265












Wednesday, 15 April 2015

Ujian mendidik hati

Assalamualaikum semua!

Arini saya nak bagitau progress kereta saya. Alhamdulillah. Kereta dah dijumpai. Since kes dah jadi kes polis dan kertas siasatan dah dibuka, maka saya pon terpaksa la menyerahkan segalanya kepada pihak yg lebih berkuasa.

Apa pon sejak kertas siasatan dibuka, kereta saya polis dah masukkan ke dalam senarai wanted dan blacklist. So saya masih tak dapat kereta saya. Kereta masih di balai. Hanya nak tunggu masa untuk polis clearance. Yg penting dah jumpa. Walau pon masih tak dapat, saya masih boleh jenguk kereta sendiri bila saya suka. Dan yg penting saya tahu mana letaknya kereta saya.

Tak tau apa jadi dengan kereta saya? Boleh la belek2 blog saya. Nak letak link malas pulak rasanya. Sebab benda dah lepas dan tak perlulah dihebohkan lagi. Hehe.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.



Segala puji bagi Allah yg memberikan ujian sesuai dengan kekuatan saya untuk memikulnya. Benar, Allah takkan uji kalau kita tak mampu pikul bebannya.

Untuk 3 ke 4 hari pertama memang saya tak boleh terima. Saya paksa polis siasat. Tolong siasat ke mana kereta saya. Sampaikan IO pon naik meluat tengok muka saya. Saya gunakan semua medium yg ada. Saya ke JPJ untuk halang road tax renewal. Tapi take note ye skang ni tak boleh dah nak halang pembaharuan cukai jalan. So memang tak boleh pon.

Tapi itulah. Masuk seminggu, saya mula pasrah. Kembali bersujud mohon pada DIA. Ada kawan yg nasihat saya, minta pada DIA. Sebab DIA yg pegang hati manusia. Minta pada DIA. Sebab hanya DIA yg akan tunjukkan jalannya.

Memang betul. Lepas saya minta pada DIA dan mohon pada yg Maha Berkuasa, langkah saya makin mudah. Percaya atau tidak, kereta saya, saya jumpa tanpa bantuan polis ataupon JPJ. Tanpa bantuan manusia. Saya cuma percaya bahawa setiap manusia ada kelemahannya. Dan hanya Allah yg boleh bantu saya. Betul. Ibarat miracle. Orang lain mencari kereta hilang bagai nak gila sampai ke sudah tak jumpa pon ada. Alhamdulillah. Saya jumpa jugak akhirnya. Perfect condition tanpa cacat cela.

Saya juga percaya selepas saya minta pada DIA, kerja dan jalan saya semakin mudah. Saya dapat consult dengan rakan2 polis yg banyak pengalaman kes yg serupa. Saya jumpa pegawai JPJ yg sanggup bantu saya. Saya jumpa pegawai bank yg kebetulan bekerja di bank yg saya buat loan kereta. Alhamdulillah. 

Minggu lepas, tak cukup sebulan kereta saya dilarikan, saya akhirnya ditemukan dengan kereta saya. Terima kasih kepada semua. Kepada yg tak putus2 mendoakan, yg tak henti2 memberikan buah fikiran. Terima kasih semua.

Indahnya pengalaman ini.

Gini la. Pendekkan cerita, saya percaya Allah uji kita bukan dengan ujian semata. Nikmat usia, nikmat anak2, nikmat rezeki semua juga adalah ujian yg Allah sampaikan kepada kita. Bila Allah uji kita, maknanya Allah nak didik hati kita. Sabar tak kita? Mampu tak kita kongsi rezeki dan nikmat kita dengan orang lain?

Jenuh saya mendidik hati sepanjang diuji. Seronoknya diuji sebab saya percaya Allah rindukan saya. Allah rindukan solat malam saya. Allah rindukan doa saya. Allah rindukan permintaan saya. 

Allah.

Sedang diri ini masih kadang2 alpa, Allah peluk kita dengan nikmat dan rezeki yg tak terhingga banyaknya.

Saya ingat lagi ada sorang kawan ingatkan saya. Katanya Allah uji kita sebab DIA nak angkat darjat kita. Bila pikir balik, betulla. Kalau tak diuji, bila lagi kita nak rendahkan ego kita? Bila tak diuji, sampai bila kita nak rasa kita besar dan betul segalanya? Kan? 

Bila kita redha dengan apa2 yg mengecewakan kita, percayalah Allah akan gantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yg kita tak sangka.

Tak perlu rasa sedih. Sebab orang lain kalau diuji belum tentu tabahnya mereka seperti kita. =)


I love u Allah. Thank u for testing me. 


Regards,
Marina, Ibu Zidane 

Thursday, 9 April 2015

Buang Lemak Bina Otot





Kenapa Cinch Shake Mix Shaklee best? Sebab dalam Cinch ni ada Leucine. Leucine ni adalah asid amino perlu. Badan kita tak boleh menghasilkan leucine secara sendiri. Sebab tu kita perlukan leucine yg diambil daripada makanan. Leucine ni jugak adalah antara salah satu asid amino daripada 3 asid amino penting yg sangat diperlukan oleh badan. Semua asid amino dalam badan mempunyai fungsi yg berlainan.

Kalau nak tau L-Leucine ni bertindak dengan cara yg unik di mana dapat membantu membakar lemak TANPA menghilangkan otot. Leucine ni membantu pembentukan dan penjagaan otot dan meningkatkan kehilangan lemak, menstabilkan paras glukos dalam darah dan meningkatkan komposisi badan lebih2 lagi kalau orang tu mengamalkan diet kalori yg sangat ketat.

Macam yg saya cakap sebelum ni. Leucine ni membantu mengekalkan otot kan. Otot ni dah la bekerja membakar kalori 24 jam. Kalau otot dalam badan kita lebih banyak, maka lebih banyak kalori dapat dibakar. Kalau kita pulak mengamalkan diet rendah kalori, badan akan menganggap kita dalam startvation mode. Sebab tu la lemak akan disimpan sebagai sumber tenaga sebab bila starvation mode tu selesai, badan kita akan mencari sumber gentian tenaga. Jadi badan akan mula tumpu pada otot dan memecahkan tisu otot untuk dapatkan sumber tenaga. Take note kan tadi. Lagi banyak otot, lagi banyak kalori dibakar. Tapi kalau otot dan tisu otot diserang, camna nak bakar lemak dengan baik dan berkesan ye tak?

Bila otot kita pecah, nitrogen dilepaskan dan akan disingkirkan melalui buah pinggang dan melalui system perkumuhan yg lain. So berat yg dapat dibuang tu bukannya lemak tapi otot dan air. Ruginya. Sebab tu menggeleber lemak merata sana sini.

Leucine jugak penting untuk membolehkan proses sintesis protein berlaku dengan baik. Bila leucine kurang dalam badan, badan kita tak dapat nak proses sintesiskan protein yg ada dalam badan. Bila tak sintesis, maka protein disimpan sebagai punca tenaga sama macam lemak.

Leucine jugak penting untuk mengelakkan pemecahan tisu otot semasa bersenam. Kita bersenam untuk bakar kalori. Dalam masa yg sama otot pon bakar kalori. Sebab tu kena pelihara otot kita ni. Baru berat berkurangan dengan cara yg betul.

Jom bina otot! Bukan nak otot berketak2 dan sado nau. Cukupla sekadar lemak ditukar menjadi otot supaya kita jadi slim & fit!

Bulan ni Cinch ada promo. Cinch Shake Caffe Latte sedap oooo.





Nak cuba?

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.


Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!

Shaklee ID: 918265

Thursday, 2 April 2015

Pakej KURUS & DETOKS di bulan April

Assalamualaikum semua!

Haaaaa. Ni sesuai sangat untuk semua orang yg nak kurus atau nak "uruskan" berat badan. Macam saya, saya pilih untuk URUSKAN berat badan daripada nak kurus. Kenapa? Sebab URUS lagi mudah daripada KURUS. Haha.

Gini. Nak cite sebenanye. Bulan April sempena dengan GST ni, Shaklee buat promo extravaganza. Betul. Ish. Memang ruuuugiiii sangat kalau tak rebut peluang bulan ni.

Untuk yg nak kurus, Shaklee tawarkan apa?




  • Cinch Shake Mix Shaklee : Beli 3 Free 1
  • Lecithin : Beli 6 Free 1 / Beli 2 dapat Off 5%

Kenapa Cinch Shake best? Ingat tak saya pernah cerita, dalam weight management programme shaklee ada 3B. Bakar, Buang dan Bina Otot. So Cinch Shake ni membantu untuk bina otot. Bukanlah nak jadikan kita ni macam ahli bina badan. Sebaliknya, kalau la kita ada lebihan lemak yg menggeleber, Cinch Shake bantu kita untuk tukar lemak tu jadi otot. Bila lemak tukar jadi otot maknanya badan kita akan jadi lebih pejal. Bila lebih pejal, maka inci akan kurang. Cinch Shake Mix ni jugak membantu kita untuk rasa kenyang. Bila kita rasa kenyang, bukanla kita tak makan. Kita akan makan tapi kuantiti makanan yg kita ambil akan berkurangan. Bila kurang makan, takdela debab. Hehe. Oh yes, Cinch ni jugak tinggi serat. Bila tinggi serat dan fiber senang la kita nak melawas. =)

Lecithin best kenapa? Sebab lecithin dapat melarutkan lemak tepu. Bila lemak tepu tu larut, senang la kita nak buang melalui proses perkumuhan. Lecithin jugak adalah sumber utama kolina. Kolina penting untuk apa? Dah tentu untuk otak. Nak lagi tajam kritis dan kritikal thinking boleh la amik Lecithin. Hehe. Yg penting, takde perisa, pewarna tiruan, pemanis dan pengawet. 




Untuk yang nak betulkan hormon, dapatkan kulit yg radian, glowing dan berseri2, apa pulak Shaklee tawarkan?

  • GLA : Beli 6 Free 1 / Beli 2 dapat Off 5%

GLA best nape? Sebab GLA ada minyak borage yg ada asid gamma linolenik atau GLA, asid linoleik (LA), minyak bunga matahari dan Vitamin E. Kalau untuk yg hormon tak betul elok sangat amalkan GLA ni. Atau yg nak hamil, GLA bantu untuk kita hasilkan telur yg lebih berkualiti. Kalau yg ada PMS tu, insya Allah tiap kali period kita akan rasa lega dan tak sakit kepala. Selain regularkan period, simptom2 menopaus pon dapat dikurangkan. Lagi sekali, GLA takde perisa atau pewarna tiruan. Takde pemanis mahupun pengawet. 




Nak detoks hati? Haaaa. Hat ni lagi hebat daripada alfalfa dengan Herb Lax. Hehe. Apa dia?

  • DTX Complex : Beli 3 Free 1

Nape DTX Complex best? Sebab DTX Complex ni dikira sebagai tonik hati. Campuran herba proprietari pelbagai ekstrak aktif. Digunakan secara tradisional sebagai tonik hati. Ada milk thistle, schizandra, dandelion, cendawan reishi, kunyit dan articok. Kalau nak detoks hati memang ni la yg paling sesuai. Kenapa detoks hati tu penting? Jangan ingat detoks usus dan detoks darah je yg penting. Hati ni pon perlu didetoks tau. Sebab detoks ni penting untuk memastikan kadar penyerapan vitamin dan nutrien daripada pemakanan kita seharian di tahap yg maksimum dan 100%. Sebab tu detoks bukan sekadar untuk usus atau sistem pelawasan dan untuk kurus je. Lepas kita detoks hati dan darah sekali insya Allah kita akan rasa lebih sihat dan bertenaga.

Kat sini la DTX Complex bertindak sebagai penapis tokisn dalam badan dan membantu menyingkirkan racun serta bahan toksin yg berkumpul dalam hati. Dengan ambik DTX ni la kita menggalakkan fungsi hati yg lebih sihat.




Untuk kanak2 pulak apa dia?
  • Vitalea for Children : Beli 3 Free 1
Vitalea for Children pulak membantu untuk memberi nutrisi lengkap untuk anak2, membantu tumbesaran otak dan tulang dan menyokong sistem imun.

INGAT!

Vitalea hanyala multivitamin pelengkap. Bukan pengganti nutrisi anak2 ok!


Tengok. Walaupon sibuk dengan GST, Shaklee masih menawarkan promo best. Insya Allah kalau kita melabur untuk kesihatan yg baik, maka kita akan dapat kesihatan yg kita inginkan. 

Nak cuba?

Meh roger saya!

PM/Call/SMS/WhatsApp 018.375.1884.



Regards,
Marina, Ibu Zidane
Your Trusted Shaklee Independent Distributor With 1st Class Consultation For Sure!
Shaklee ID : 918265